Διεθνή

Βρετανική συνδρομή στη δίωξη διακινητών προσφύγων στη Μεσόγειο

A11C8FBB61553155C7DED72D0763E8F1.jpgΗ επιχείρηση φέρει την κωδική ονομασία ‘Sophia’, από το όνομα του βρέφους που γέννησε μία πρόσφυγας από τη Συρία ενώ βρισκόταν σε γερμανικό πλοίο διάσωσης τον Αύγουστο.

Ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο συμμετέχει από αυτή την εβδομάδα στην ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο με στόχο την εξάρθρωση συμμοριών διακίνησης προσφύγων μέσω της Λιβύης.

Το HMSEnterprise αποτελεί καίριο συστατικό της δύναμης της ΕΕ, η οποία έχει τη δύναμη να σταματά, να επιβιβάζεται και να καταστρέφει τα σκάφη των διακινητών.

Η επιχείρηση φέρει την κωδική ονομασία ‘Sophia’, από το όνομα του βρέφους που γέννησε μία πρόσφυγας από τη Συρία ενώ βρισκόταν σε γερμανικό πλοίο διάσωσης τον Αύγουστο.

Μέχρι στιγμής φέτος 558.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φτάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω θαλάσσης, με την πλειοψηφία να φτάνει στην Ιταλία και στην Ελλάδα. 2.987 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του παράτολμου ταξιδιού.

Μόνο την περασμένη Τρίτη οι ιταλικές αρχές διέσωσαν 928 ανθρώπους σε οκτώ ξεχωριστές επιχειρήσεις διάσωσης ανοιχτά των λιβυκών ακτών.

Το βρετανικό HMSEnterprise έχει περάσει τους τελευταίους μήνες συλλέγοντας πληροφορίες ασφαλείας για τις αδίστακτες ομάδες διακινητών. Το πλοίο του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού θα αποκτήσει και ενίσχυση σε λίγες εβδομάδες από τη φρεγάτα HMSRichmond, με 185 μέλη πληρώματος.

Τα βρετανικά πλοία θα συνεργάζονται με το ιταλικό αεροπλανοφόρο Cavour και πολεμικά πλοία από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Η επιχείρηση θα μπορεί να έχει επίσης τη συνδρομή αεροπλάνων, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τον εντοπισμό διακινητών.

Σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, μετά από μήνες παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών η νέα φάση της επιχείρησης θα είναι πιο επιθετική.

Ωστόσο, αυτές οι ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις θα μπορούν να δραστηριοποιούνται μόνο σε διεθνή ύδατα, κάτι που σημαίνει ότι δε θα είναι σε θέση να κυνηγήσουν τους διακινητές εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης ή να πραγματοποιούν επιδρομές εναντίον τους στις ακτές.

Το στοιχείο αυτό κάνει πολλούς σχολιαστές να αμφιβάλλουν για το πόσο επιτυχημένη μπορεί να είναι η επιχείρηση Sophia, καθώς οι διακινητές σπάνια επιβαίνουν στις πλωτές παγίδες θανάτου στις οποίες επιβιβάζουν τους απεγνωσμένους πρόσφυγες, επομένως ο εντοπισμός και σύλληψή τους σε διεθνή χωρικά ύδατα θα είναι πολύ δύσκολος.

Τα σκάφη των διακινητών θα μπορούν ασφαλώς να καταστρέφονται και να βυθίζονται μόνο εφόσον όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στα παραπλέοντα πολεμικά πλοία.

Πλοία τα ΕΕ επιχειρούν στη Μεσόγειο από τον Ιούνιο, διαδεχόμενα την αποκλειστικά ιταλική επιχείρηση διάσωσης. Από τον Οκτώβριο του 2013, εδώ και δύο χρόνια δηλαδή, οι ιταλικές αρχές έχουν διασώσει 268.000 ανθρώπους και έχουν συλλάβει 720 κατηγορούμενους ως διακινητές.

You may also like

More in Διεθνή