Οικονομία

Βρούτσης: Επικίνδυνη αυταπάτη ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα φέρει ανάπτυξη

74CF0F27B3FE676A0A0B13AF2EF47FCF.jpg «Αυταπάτη» χαρακτήρισε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, -με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Αύγουστο- το ότι η αύξηση των κατώτατων αμοιβών στα 751 ευρώ θα επαναφέρει αυτόματα την οικονομία σε συνθήκες προ κρίσης, κρατώντας έτσι αποστάσεις από την πρόταση που παρουσίασε από το βήμα τη; ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Αλέξης Τσίπρας για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως «το να πιστεύει κάποιος ότι με μια απότομη αύξηση των κατώτατων αμοιβών αυτή τη στιγμή και για το σύνολο των εργαζομένων και κλάδων της οικονομίας στα 751 ευρώ – όπως δηλαδή ήταν τον 2009 – θα ξαναγυρίσουμε αυτόματα και στις συνθήκες προ κρίσης σα να μη συνέβη τίποτε, αποτελεί μια αυταπάτη. Μια επικίνδυνη αυταπάτη, καθώς το μόνο που θα επιφέρει είναι μια κατάσταση κλονισμού ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την περαιτέρω εκτίναξη της ανεργίας, η οποία έχει μόλις σταθεροποιηθεί».

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε ως «ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς επανέρχεται στον δημόσιο διάλογο το ύψος του κατώτατου μισθού, να ξεκαθαρίσουμε μία και καλή την θέση μας σχετικά με τις αμοιβές».

Ο κ. Βρούτσης επεσήμανε πως «κανείς, μα κανείς σε αυτή την κυβέρνηση δε θέλει μία ανάπτυξη βασισμένη στους χαμηλούς μισθούς και στη συρρίκνωση του εργατικού κόστους. Ο νέος αναπτυξιακός κύκλος της οικονομίας πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στην ποιότητα, την εξωστρέφεια και τον ανταγωνιστικό δυναμισμό της πραγματικής παραγωγής. Ώστε οι μισθοί να αυξάνονται διαρκώς, ακολουθώντας την άνοδο της παραγωγικότητας και τις επιδόσεις της οικονομίας.

Στο παρελθόν αυτός ο κανόνας παραβιάζονταν συχνά. Ο προσδιορισμός των κατώτατων μισθών γινόταν συνήθως με αυθαίρετο τρόπο, έξω και πέρα από τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και της παραγωγικότητας. Αποτέλεσμα αυτού του αυθαίρετου προσδιορισμού ήταν οι αυξήσεις αδιακρίτως, να γυρνούν τελικά σε βάρος των ίδιων των εργαζομένων (αυξάνοντας την ανεργία) και των επιχειρήσεων, αλλά και ολόκληρων κλάδων που αφανίστηκαν μη μπορώντας να αντέξουν το σκληρό διεθνή ανταγωνισμό.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο πρόσφατα δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Ο νέος μηχανισμός, υιοθετώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σύμφωνα με τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα, θα διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό ύστερα από κοινωνική διαβούλευση, λαμβάνοντας όμως υπόψη – και για πρώτη φορά στην Ελλάδα – τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας.

Πάνω από αυτό το ελάχιστο κατώφλι των μισθών, το “εισόδημα ασφαλείας”, οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπορούν στο πλαίσιο της συλλογικής αυτονομίας τους να συμφωνούν μόνοι τους – κάτι που ήδη γίνεται – όποιες υψηλότερες αμοιβές θέλουν, ανάλογα με την παραγωγικότητα και τις δυνατότητες κάθε κλάδου και επιχείρησης ξεχωριστά. Αυτή είναι εξάλλου η λογική με την οποία διαμορφώνονται οι αμοιβές σε όλη την Ευρώπη. Οι αμοιβές πρέπει να “καθρεφτίζουν” τη δύναμη της οικονομίας, την παραγωγικότητα κάθε κλάδου και επιχείρησης».

Αναφερόμενος , τέλος, στα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ανέφερε πως οι αναγγελίες πρόσληψης τον Αύγουστο ήταν κατά 1.311 θέσεις περισσότερες από τις απολύσεις. Συνολικά, σε επίπεδο οκταμήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2014 δημιουργήθηκαν 190.883 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, επίδοση σημαντικά υψηλότερη από αυτή του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι (102.580 θέσεις εργασίας) και, σαφώς, η υψηλότερη επίδοση αντίστοιχου οκταμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα.

«Όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας συγκλίνουν στο ότι η αγορά εργασίας έχει πλέον σταθεροποιηθεί, ενώ όπως δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη ξεκινήσει και η φάση σταδιακής αποκλιμάκωσης της ανεργίας», ανέφερε ο κ. Βρούτσης. 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία