Σε ανάλυσή του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Bruegel, ο συνεργάτης του think tank των Βρυξελλών και καθηγητής του Πανεπιστημίου Corvinus της Βουδαπέστης Zsolt Darvas επιχειρεί να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Είναι η μοίρα της Ελλάδας να αναπτυχθεί και, αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;
O Darvas επισημαίνει στο άρθρο του (Is Greece destined to grow?) τις αδυναμίες του μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθούσε η Ελλάδα προ κρίσης, το οποίο χαρακτηρίζει «εμφανώς μη βιώσιμο». Επιπλέον, εστιάζοντας στις αλλαγές που έχουν ήδη λάβει χώρα στην ελληνική οικονομία, αναλύει τα οφέλη μιας συμφωνίας και αναδεικνύει τα ρίσκα ενδεχόμενης ρήξης που θα σημάνει πιθανώς Grexit, περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας και νέα λιτότητα.
«Είναι η Ελλάδα προορισμένη να αναπτυχθεί; Εάν επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη συμφωνία με τους πιστωτές και συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, τότε η απάντησή μου είναι ναι», σημειώνει ο αρθρογράφος και παραθέτει τους λόγους που τον οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα:
· Η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης έχει ήδη ξεκινήσει,
· Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί,
· Η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα εξασφαλίσει σημαντικές βελτιώσεις στις εξαγωγές και την ανάπτυξη,
· Η μεγάλη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ενισχύει την εξαγωγική δραστηριότητα,
· Πλέον απαιτούνται μόνο μικρές δημοσιονομικές ρυθμίσεις,
· Η οικονομία της χώρας έφτασε πιθανόν το ναδίρ το 2013 και συνήθως η βαθιά ύφεση δίνει τη θέση της στην γρήγορη ανάκαμψη,
· Η ζώνη του ευρώ και παγκόσμιο περιβάλλον έχουν πλέον πιο υποστηρικτικό ρόλο απ’ ό,τι στο παρελθόν.
«Ωστόσο, η θετική απάντησή μου προϋποθέτει την επίτευξη μίας ολοκληρωμένης και αξιόπιστης συμφωνίας, η οποία θα εξαλείψει μόνιμα τον κίνδυνο του Grexit, καθώς και την συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κάτι που φαίνεται πολιτικά δύσκολο», σημειώνει ο Darvas, διευκρινίζοντας ότι εάν η συμφωνία δεν είναι αρκετά πλήρης και αξιόπιστη, τότε η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί και η ανάπτυξη δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Μάλιστα, όπως προειδοποιεί στο άρθρο του, αν δεν υπάρξει καν συμφωνία τότε η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα βγει από την ζώνη του ευρώ, εξέλιξη που θα οδηγήσει «σε περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας και, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, σε νέα λιτότητα».
«Τα φορολογικά έσοδα θα μειωθούν κατακόρυφα λόγω της κατάρρευσης του ΑΕΠ, και ως εκ τούτου, ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση κηρύξει στάση πληρωμών, τα έσοδα δεν θα είναι επαρκή για την κάλυψη των δαπανών της», εξηγεί ο αρθρογράφος.
Όσον αφορά δε τις συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης για την ευρωζώνη, αυτές προβλέπονται ιδιαίτερα σοβαρές: «Για τους δανειστές, ένα Grexit θα οδηγήσει πιθανώς σε υποτίμηση των επισήμων δανείων προς την Ελλάδα και των δανείων της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες. Επίσης θα καταστήσει τη ζώνη του ευρώ πιο ευάλωτη: οποιαδήποτε άλλη στιγμή η οικονομία μίας άλλης κυβέρνησης αντιμετωπίσει πρόβλημα, οι αγορές θα συμπεραίνουν ότι και αυτή η χώρα πρόκειται να βγει από το ευρώ».
Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «έχει φτάσει πλέον η ώρα να βρεθεί μια σοφή και δίκαιη συμφωνία» στις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές.