Οικονομία

Bruegel: Γιατί ένα Grexit δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZX Η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με την πιθανότητα να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ. Οι αναλυτές ανασχεδιάζουν τα… πλάνα τους και στην ατζέντα των συζητήσεων επανακάμπτει το… debate του κατά πόσον θα μπορούσε να είναι θετική για την Ελλάδα μια ενδεχόμενη έξοδός της από το ευρώ και κατά πόσον μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να είναι… “μεταδοτική”, να είναι μια “απειλή” για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Το μείζον ερώτημα είναι λοιπόν το κατά πόσον η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να βοηθηθεί από μια επιστροφή στη δραχμή και μια παράλληλη εσωτερική υποτίμηση. Αν αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και στην επιστροφή της ανάπτυξης;

Και η απάντηση που δίνουν οι “σοφοί” του Ινστιτούτου Βruegel είναι ένα κατηγορηματικό “Όχι”. Οι αναλυτές του διάσημου think tank των Βρυξελλών, θεωρούν μέγα λάθος το Grexit, σημειώνοντας πως η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν ωφελεί ούτε την Ελλάδα, ούτε τις υπόλοιπες χώρες της κρίσης.

Για να δικαιλογήσουν την κατηγορηματική τους αυτή θέση οι ειδικοί του Bruegel παραθέτουν τα δεδομένα από την παράλληλα πορεία Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας και τονίζουν πως αυτές οι χώρες έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς τα υψηλά ελλείμματα έχουν παραχωρήσει τη θέση τους στα πλεονάσματα. Παρόλα αυτά, η επίτευξη της προσαρμογής συντελέστηκε με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε χώρα. Σε Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία, η προσαρμογή επήλθε χάρη στην αύξηση των εξαγωγών και των δομικών μεταρρυθμίσεων. Στην Ελλάδα όμως, η προσαρμογή συντελέστηκε αποκλειστικά μέσω της μείωσης των εξαγωγών και των δαπανών!

hzh5lfxq.jpg

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην άποψη των ειδικών του think tank που εστιάζει στο μισθολογικό κόστος. Οι “σοφοί” του Ινστιτούτου σημειώνουν πως στην Ελλάδα, το ωρομίσθιο είναι το τρίτο χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, πίσω μόνον από αυτά της Λετονίας και της Λιθουανίας. Παρολαυτά ούτε οι εξαγωγές της χώρας επωφελήθηκαν, ούτε η ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα. Επομένως, οι μισθοί δεν ευθύνονται για την απογοητευτική πορεία της οικονομίας!

nc60tzd5.jpg

Συμπερασματικά το Bruegel τονίζει πως η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να επωφεληθεί από μία βίαιη και τάχιστη υποτίμηση, ως απόρροια μιας εξόδου της από την Ευρωζώνη. Τουναντίον εκεί που πρέπει να σταθεί η προσπάθεια της Ελλάδας είναι η δραστική αλλαγή στην αγορά, το πολιτικό σύστημα και στην αποκατάσταση της αξιοκρατίας. Προβλήματα δηλαδή, που μόνο εντός της Ευρωζώνης, μπορούν να επιλυθούν.

Πλην όμως ό,τι κι αν γίνει, ακόμα και εντός ΕΕ, η ελληνική οικονομία δεν θα ορθοποδήσει ποτέ εάν το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο. Οι ειδικοί του Βruegel είναι κατηγορηματικοί και ως προς αυτή την παράμετρο: “το χρέος χρήζει νέας ‘ανακούφισης’”, κυρίως λόγω της αδύναμης ανάκαμψης. 

You may also like