ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Με την επιβολή ελέγχου του κεφαλαίου και ασφυκτικών ορίων ανάληψης στα ΑΤΜ, έχουν εξ ανάγκης επιβληθεί περιορισμοί και στα φάρμακα που πωλούν τα φαρμακεία, με τους φαρμακοποιούς να δίνουν λιγότερες συσκευασίες στους πολίτες, προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενες ελλείψεις στα ράφια.
Oπως επισημαίνει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος: «Εχει αρχίσει η ‘‘συρρίκνωση’’ των εκτελούμενων συνταγών. Μας ζητούν τρία κουτιά από ένα φάρμακο και δίνουμε το ένα. Τι να κάνουμε; Το 80% των φαρμάκων είναι εισαγόμενα, οπότε το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν ελλείψεις στο άμεσο μέλλον είναι ορατό».
«Οι φαρμακευτικές εταιρίες βέβαια οφείλουν να έχουν 3μηνο στοκ αλλά το έχουν άραγε;», διερωτάται ο κ. Λουράντος και τονίζει πως έχουν αυξηθεί σε απίστευτο βαθμό -κατά 300%- οι πολίτες που έρχονται να πληρώσουν στο φαρμακείο με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, καθώς τα μετρητά τελειώνουν. «Μέχρι στιγμής, πάντως, ο κόσμος επιδεικνύει ψυχραιμία, τουλάχιστον στα φαρμακεία, παρότι οι στιγμές που ζούμε είναι πρωτόγνωρες».
«Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις, με πελάτες που στοκάρουν κάποια απαραίτητα σκευάσματα, όπως αναλγητικά, αντι-υπερτασικά, ακόμα και μερικοί διαβητικοί ασθενείς ζητούν ινσουλίνες για να τις διατηρήσουν στο ψυγείο, αλλά ακόμα επικρατεί ψυχραιμία, σε αντίθεση με αυτό που γίνεται στα σούπερ μάρκετ» προσθέτει.
Πάντως, στα συνοικιακά φαρμακεία, οι ουρές που δημιουργούνται από νωρίς το πρωί δεν λένε να μικρύνουν.
Οπως καταγγέλλει στον «Ελεύθερο Τύπο», ο Παντελής Μαλιωτάκης, φαρμακοποιός και ιδιοκτήτης κεντρικού φαρμακείου στην Κηφισιά: «Ο κόσμος έρχεται ασταμάτητα και ζητά μόνο φάρμακα. Η ζήτηση σε φάρμακο είναι 3πλάσια απ’ ό,τι συνήθως, το 80% των πελατών έρχεται με κάρτα και ζητά μπόλικες συσκευασίες από παυσίπονα και αντιβιώσεις». «Ποιος χρειάζεται αντιβίωση αυτή την εποχή, όλοι τις αγοράζουν για να στοκάρουν» σχολιάζει ο φαρμακοποιός.
Καμπανάκι κινδύνου για ορθολογική διαχείριση των φαρμάκων χτυπά και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, προκειμένου να αποτραπούν δυσάρεστες επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών και στο σύστημα Υγείας. Η διοίκηση του ΕΟΦ, με επικεφαλής τις κυρίες Αντωνίου και Μακριδάκη, διαβεβαιώνει ότι ο εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς διεξάγεται ομαλά και πως ο Οργανισμός συνεχίζει αδιάλειπτα το ελεγκτικό του έργο, προασπίζοντας τη δημόσια Υγεία.