Με πτώση της τάξης του 2,5% μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά των διαπραγματεύσεων ξεκίνησε και σήμερα η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ως “ουρά” στο χθεσινό κραχ, στη χθεσινή πτώση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 27 ετών. Οι φόβοι των ξένων, τα σενάρια για ντόμινο στις αγορές και τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και εκθέσεις ξένων οίκων, αναλυτών και ειδικών για τις πολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και αγοράς προσώρας τουλάχιστον δεν συνάδουν με τις ελπίδες για βραχυπρόθεσμη τεχνική αντίδραση.
Η επόμενη ημέρα της χθεσινής καταστροφής βρίσκει το Χρηματιστήριο Αθηνών βαθιά πληγωμένο, ενδεικτικό το ότι μέσα στο ημίωρο η πτώση για τον δείκτη έφτασε και στο 4%, αλλά και τις συνέπειες του ελληνικού προβλήματος να χτυπούν και πάλι τις ξένες αγορές. Ενδεικτικό της πίεσης που δέχθηκαν, πρωτίστως οι περιφερειακές αγορές, είναι και το γεγονός πως η Ισπανία χθες έχασε στο δείκτη ΙΒΕΧ πάνω από 200 μονάδες (“βουτιά” από τις 10.670 μονάδες στις 10.460).
Επίσης ενδεικτική του προβληματισμού των αναλυτών για την συνέχιση ή μη της… κατάρρευσης στο ΧΑ είναι και η σημερινή “παραίνεση” των Financial Times, μέσω της στήλης Alphaville, που…προειδοποιεί τους επενδυτές πως έχουν δύο επιλογές: “ή αγοράστε Ελλάδα ή ξεπουλήστε Ισπανία και Ιρλανδία”, δίνοντας μία άλλη διάσταση ενός προβλήματος που προφανώς δεν είναι πλέον μόνο εσωτερικό, του Χ.Α, αλλά πανευρωπαϊκό…
Είναι προφανές πως επενδυτές, οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές περιμένουν με κομμένη την ανάσα τη… συμπεριφορά των αγορών σήμερα Τετάρτη μετά το χθεσινό μεγάλο ξεπούλημα που οδήγησε το Χρηματιστήριο της Αθήνας να εμφανίσει εικόνα κατάρρευσης, πολύ δε περισσότερο όταν αυτό συνοδεύτηκε από εκτίναξη του κόστους δανεισμού της χώρας με το επιτόκιο των δεκαετών τίτλων να κινείται στην περιοχή του 8%, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 65 μονάδες βάσης.
Πρώτο πρωινό δείγμα ήταν αυτό των ασιατικών αγορών. Οι οποίες βρέθηκαν σε νέα χαμηλά ακολουθώντας το γενικότερο κλίμα των χρηματιστηρίων μετά την περαιτέρω πτώση των τιμών πετρελαίου και τις πολιτικές αναταραχές στην Ελλάδα. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι κινεζικές μετοχές οι οποίες πραγματοποίησαν ανοδικό ράλι καθώς ενισχύονται οι φημολογίες για την τόνωση της κινεζικής οικονομίας από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.
Είναι σαφές ότι η πολιτική αβεβαιότητα που προκαλείται από το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή, τρομοκρατεί τους επενδυτές -κυρίως τους ξένους- οι οποίοι προχώρησαν σε μπαράζ πωλήσεων.
Πάντως στο άνοιγμά τους σήμερα οι ευρωαγορές φαίνεται να αντιδρούν λελογισμένα. Για του λόγου το αληθές στην πρώτη τους αντίδραση οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες “έγραψαν” στο άνοιγμά τους: FTSE 100 +0,40%, CAC 40 +0,76%, DAX +0,95%, IBEX 35 +1,08%, FTSE MIB +0,44%.