Οικονομία

«Χάκερς» της ΓΓΔΕ εντοπίζουν κυκλώματα φοροδιαφυγής

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Με την χρήση της νέας τεχνολογίας οι ελληνικές φορολογικές αρχές κατάφεραν πλέον να εντοπίζουν κυκλώματα φοροδιαφυγής, που χρησιμοποιούν εταιρίες – «βιτρίνες» σε Ελλάδα και εξωτερικό, προκειμένου  οι επιτήδειοι να ζητούν επιστροφές ΦΠΑ από το δημόσιο, για εικονικές συναλλαγές και τιμολογήσεις με τις εταιρίες «ζόμπι» τις οποίες ανοίγουν και, στη συνέχεια, τις κλείνουν, μόνον και μόνον για να φορτώνουν σε αυτές τα χρέη από ΦΠΑ που δεν θα πληρώσουν ποτέ στη χώρα μας.
 
Μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2014, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εντόπισε και απενεργοποίησε 18 ΑΦΜ τέτοιων ύποπτων επιχειρήσεων, που αποδείχθηκαν ανύπαρκτες αν και εμφάνιζαν τζίρους δισεκατομμυρίων.
 
Πρόκειται ουσιαστικά για μια ηλεκτρονική εφαρμογή που την χειρίζονται 3 Βέλγοι και 7 ‘Έλληνες εφοριακοί με γνώσεις υπολογιστών. Το σύστημα αυτό είναι εγκατεστημένο στην Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων. Παρακολουθεί μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου την οικονομική δραστηριότητα των ύποπτων επιχειρήσεων, συγκεντρώνει και επεξεργάζεται πληροφορίες από πολλές βάσεις δεδομένων και, με συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, εντοπίζει συναλλαγές ύποπτες για εικονικότητα και ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.
 
Αμέσως μόλις εντοπίσει ότι κάτι δεν πάει καλά, γίνεται αυτοψία από ελεγκτές της ΓΓΔΕ στην έδρα των επιχειρήσεων και, εφόσον διαπιστωθεί ότι η εταιρία είναι εικονική, η ΓΓΔΕ απενεργοποιεί αμέσως τους ΑΦΜ των εμπλεκομένων και μπλοκάρει την δυνατότητά τους να υποβάλουν αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ.
 
Έτσι και στην περίπτωση των 18 επιχειρήσεων  εντοπίστηκαν συναλλαγ;ewτύπου «carousel» συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο γλίτωσε έτσι, μόνο από αυτές τις 18 περιπτώσεις, έσοδα ύψους 10 εκατ. ευρώ

You may also like