Με λίγο πάνω από το 50% των ψήφων καταμετρημένο, το σοσιαλδημοκρατικό Smer-SD κερδίζει περίπου το 29% της λαϊκής ψήφου, αποσπώντας 45 με 48 έδρες στην 150μελή Βουλή, χάνοντας την αυτοδυναμία που είχε ως σήμερα. Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν δεξιά και ακροδεξιά κόμματα, με τα έως τώρα αποτελέσματα να δείχνουν πως οκτώ κόμματα μπαίνουν στο κοινοβούλιο.
Αποφασισμένος να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Σλοβακία, παρά τα «πολύ περίπλοκα» αποτελέσματα των εκλογών του Σαββάτου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, τη στιγμή που τα έως τώρα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν πως το κόμμα του Smer-SD αναδεικνύεται μεν πρώτη δύναμη αλλά χωρίς πλειοψηφία.
Με λίγο πάνω από το 50% των ψήφων καταμετρημένο, το σοσιαλδημοκρατικό Smer-SD κερδίζει περίπου το 29% της λαϊκής ψήφου, αποσπώντας 45 με 48 έδρες στη νέα Βουλή, σαφώς κάτω από τις 83 έδρες που είχε έως σήμερα.
Τα αποτελέσματα υποχρεώνουν το Smer-SD να επιδιώξει συνεργασίες με κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην 150μελή Βουλή, με τον κ. Φίτσο να παραδέχεται ωστόσο πως η διαδικασία συγκρότησης κυβέρνησης μπορεί να απαιτήσει χρόνο.
Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα η νέα Βουλή θα είναι 8κομματική, με μικρά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων της άκρας δεξιάς, να κερδίζουν αξιόλογα ποσοστά.
Στη δεύτερη θέση, με περίπου 10,6% των ψήφων, βρίσκεται το φιλελεύθερο κόμμα Ελευθερία και Αλληλεγγύη (SaS), το οποίο δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να συγκροτήσει έναν πολυκομματικό συνασπισμό ώστε να εμποδίσει την επιστροφή του κ. Φίτσο στην πρωθυπουργία, κάτι που είχε καταφέρει την περίοδο 2010-2012.
Ακολουθεί το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του περιφερειάρχη της κεντρικής Σλοβακίας, Μάριαν Κοτλέμπα.
Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα την Κυριακή.
Κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Φίτσο κατάφερε να στρέψει το ενδιαφέρον στην προσφυγική κρίση, και με την αντιμεταναστευτική ρητορική του προκάλεσε την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με δεδομένο ότι η Σλοβακία αναλαμβάνει την 6μηνη προεδρία της Ε.Ε. από τον Ιούλιο.
Ο κ. Φίτσο είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, έχοντας προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της σχετικής απόφασης της Κομισιόν.
Μολονότι η Σλοβακία δεν βρίσκεται στο Διάδρομο των Βαλκανίων που ακολουθούν οι πρόσφυγες ώστε να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη, ο κ. Φίτσο κατόρθωσε να θέσει την προσφυγική κρίση στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου, δηλώνοντας λίγες ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο «ούτε ενός μουσουλμάνου» με υποχρεωτικές ποσοστώσεις.
Αν και η Ευρώπη δέχτηκε 1,1 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες το 2015, η Σλοβακία έλαβε μόλις 330 αιτήσεις για άσυλο. Ενέκρινε μόνο οκτώ.
Υποστηρίζοντας ότι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να εισβάλουν στην Ευρώπη μέσω των προσφυγικών ροών, ο κ. Φίτσο έχει μιλήσει ακόμα και για «παρακολούθηση» όλων των μουσουλμάνων που κατοικούν στην επί το πλείστον Καθολική Σλοβακία.