Η πολιτική αστάθεια μπορεί να τινάξει στον αέρα την επιτυχή διαπραγμάτευση της χώρας με τους εταίρους για την λύση στο χρέος επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης τονίζοντας ότι «στην συμφωνία με τους εταίρους η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη και η φωνή της ενιαία».
Μιλώντας στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να στείλουμε λάθος μηνύματα… Δεν είναι ώρα του εφησυχασμού αλλά της εγρήγορσης» ενώ απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε ότι «Δεν είναι η ώρα των εύκολων και μη κοστολογημένων παροχών».
«Η χώρα χρειάζεται την μέγιστη στήριξη της Βουλής» είπε για να προσθέσει «Το πολιτικό κλίμα της αβεβαιότητας και της αποσταθεροποίησης εμποδίζουν… η πολιτική σταθερότητα διασφαλίζει ότι η χώρα θα τοκίσει τα επιτεύγματά της σε όλα τα επίπεδα».
Υποστήριξε ότι αποτελεί ιστορική συγκυρία η τρέχουσα περίοδος καθώς «βαίνουμε στην ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής» ενώ συμπλήρωσε «η επόμενη ημέρα έχει ξεκινήσει και οι υπεύθυνες δυνάμεις είναι παρούσες και θα συνεχίσουν το έργο τους. Η ιστορία δεν γράφεται από τους απόντες που με περισσή ευκολία μοιράζουν εύκολες λύσεις».
«Η επόμενη ημέρα μετά μνημόνιο θα πρέπει να είναι μέρα λελογισμένης ευθύνης» είπε για να εξηγήσει πως «Η έξοδος στις αγορές προϋποθέτει εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων και κυρίως πολιτική υπευθυνότητα και σταθερότητα. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιστρέψουμε στη συνταγή που μας έφερε στη κρίση».
Είπε πως «πρέπει να έχουμε υπευθυνότητα ότι η χώρα θα πληρώνει ανελλιπώς τους τόκους στους εταίρους» καθώς μόνο με τον τρόπο αυτό «θα είμαστε αξιόπιστοι για να βγαίνουμε στις αγορές και να δανειζόμαστε». Αναφορικά με το χρέος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις σημειώνοντας μεταξύ άλλων «Η συμφωνία για ελάφρυνση χρέους είναι μπροστά μας και θα έρθει ως αποτέλεσμα της συνέπειας μας στους μεταρρυθμιστικούς στόχους. Η κυβέρνηση με σημαντικό κόστος ολοκλήρωσε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Διαπραγματευτηκε και το κάνει με τεκμηριωμένα επιχειρήματα… Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα: να μην αφήσουμε αναξιοποίητα τα οφέλη της εθνικής προσπάθειας και να μπούμε σε νέα περίοδο βελτίωσης».
Προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν και άλλες μειώσεις ή καταργήσεις έκτακτων μέτρων και πως «οι συνεπείς φορολογούμενοι θα ανταμείβονται. Οι συντελεστές θα μειώνονται χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική ισορροπία».
Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των στρές τεστ στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και πως στις αρχές του 2015 θα επανέλθει η παροχή ρευστότητας.
«Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πρέπει να γίνουν βασικός πυλώνας ανάπτυξης με παροχή ρευστότητα στις επιχειρήσεις» είπε αλλα εξήγησε ότι για να γίνει αυτό «Υπάρχουν δύο ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν:
– Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οφειλές προς δημόσιο και ταμεία που είναι βραχνάς για νοικοκυρά και επιχειρήσεις
– Δυσκολία τραπεζών για νέα δάνεια. Για τα στρες τεστ όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι από αρχές 2015 επανερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς ανάπτυξης».