Οικονομία

Χαρδούβελης: Στόχος η έξοδος από το Μνημόνιο και η συμφωνία για την επόμενη μέρα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Την βεβαιότητά του ότι, με προσεκτικά βήματα,  η κυβέρνηση θα τα πετύχει όλα όσα περιμένει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, εξέφρασε ο κύριος Γίκας Χαρδούβελης ενώ εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και το 2015 θα είναι έτος ανάπτυξης. Προέβλεψε πάντως ότι και μετά το Μνημόνιο, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό παρακολούθηση για έξι μήνες και ένα χρόνο. Παραδέχτηκε όμως ότι μέχρι να αποπληρώσει η χώρα το 75% των δανείων, θα έχουν λόγο οι δανειστές.
 
Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του ως υπουργός Οικονομικών, μετά τις πρώτες 100 μέρες αφότου ανέλαβε, ο κύριος Χαρδούβελης περιέγραψε τους άξονες στους οποίους κινείται πλέον ο ίδιος και η κυβέρνηση. Δεν έκρυψε όμως ότι οι Έλληνες υπερφορολογούνται, ενώ συνέδεσε τις φοροελαφρύνσεις με την επίτευξη σταθερών ρυθμών ανάπτυξης.  Για τις ρυθμίσεις και τα κόκκινα δάνεια, είπε πως είχε καλή συνεργασία με τον κύριο Δένδια αλλά παραδέχτηκε πως «τις ρυθμίσες πρέπει να τις ανακοινώνεις όταν είσαι έτοιμος και να τις κάνεις».
  
Όπως ανέφερε στη συνέντευξή του στο MEGA ο κύριος Χαρδούβελης:
 
1. «Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση»:
 
–  Τις μερικές μέρες η Τρόικα θα έρθει. Υπάρχει διαρκής επικοινωνία, γνωρίζουν τις θέσεις μας, δεν υπάρχει καμία κόντρα.
 
2. «Να τα βρούμε με τους δανειστές» για την μετά-Μνημόνιο εποχή:
 
–  H πολιτική της κυβέρνησης παραμένει «έξοδος από το μνημόνιο». 
–  Η σχέση με τους δανειστές θα διατηρηθεί μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% των δανεικών. Θα κρατήσει πολλά χρόνια.
–  Θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής μέχρι να βγούμε εντελώς από το μνημόνιο, έξι μήνες με ένα χρόνο.
–  Θα είναι όπως στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Θα έρχονται κάθε έξι μήνες και θα κάνουν ένα report.  Δεν θα μπαίνουν όμως στη μικροδιαχείριση. Θα μας αφήνουν ελεύθερους να αποφασίσουμε εμείς ποια πολιτική θα εφαρμόσουμε.
–  Μέλημά μας είναι το πώς θα κλείσει η αξιολόγηση και πώς θα φτιάξουμε την επόμενη ημέρα. Τότε θα δείτε η αγορά να αναθαρρήσει και τα spreads να μειώνονται και τα υπόλοιπα κόμματα να προστρέξουν στη γραμμή της κυβέρνησης. Και ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να συμφωνήσει στη δική μας γραμμή. Η αργοπορία και η κάθε καθυστέρηση έχει κόστος.
–  Πριν τη προεδρική εκλογή θα έχουμε συμφωνία για την επόμενη ημέρα και το χρέος. Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Είναι δύο (ίσως και τρεις) που χορεύουν ταγκό. Το ΔΝΤ δεν θα φύγει εντελώς, θα μείνει ως παρατηρητής.
  
3. Το χρέος:
 
–  Το χρέος το έχουν υποσχεθεί οι εταίροι και ελπίζουμε ότι θα το πάρουμε. Το γεγονός ότι είναι διατεθειμένοι να μπούμε σε μια καινούργια σχέση, σημαίνει ότι έχουμε καταφέρει να κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου.
 
4. Για την κρίση στις Αγορές:
 
–  Το 2008 ήμουν ο μόνος Έλληνας που είχα πει ξεκάθαρα προσδεθείτε έρχεται μια 7ετία στασιμότητας. Το είχα προβλέψει. Τώρα με μεγαλύτερη βεβαιότητα μπορώ να πω ότι θα δούμε την Ανάπτυξη. Πρέπει να φύγει όμως η τροχοπέδη της αβεβαιότητας. Αν φύγει το Φεβρουάριο θα έρθει και η ανάπτυξη.
 
–  Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα υπήρχε και πριν την άνοδο των spreads. Πολλά χαρτοφυλάκια αποφάσισαν να κλείσουν θέσεις πρίν το τέλος του χρόνου. Επειδή η ελληνική αγορά δεν έχει βάθος, μας επηρέασε. Ήταν μια τεχνητή πτώση.
  
5. Για τους φόρους:

–  Φυσικά και υπερφορολογούνται οι Έλληνες. Τελικά υπερφολογούνται οι ίδιοι και οι ίδιοι. Υπερφορολογούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι.
–  Σε όλες τις χώρες υπάρχει φόρος στα ακίνητα. Δυστυχώς στην Ελλάδα ο ΕΝΦΙΑ μπήκε σε περίοδο ύφεσης όταν ο κόσμος δεν είχε να πληρώσει.
–  Ο ΕΝΦΙΑ δεν ήταν λάθος αλλά ήταν η πρώτη εφαρμογή. Εδώ το Κράτος κάνει τα ίδια λάθη εδώ και 40 χρόνια. Εμείς τα διορθώνουμε τα λάθη.
–  Θα ανοίξει το σύστημα μέσα Νοεμβρίου για να διορθωθούν τα λάθη του Ε9 για να πάρει τις μειώσεις ο κόσμος που πρέπει να πάρει.
–  Αν η οικονομία συνεχίσει να τρέχει με ρυθμούς θα έχουμε το περιθώριο να κάνουμε φοροελαφρύνσεις. Θα είναι στοχευμένες ώστε να βοηθήσουν αυτούς που έχει υπερφολογηθεί αλλά και την ανάπτυξη.
–  Θα αφήσω για το μέλλον το θέμα της αλλαγής των στόχων στον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, αυτό που μπορεί να πάρει θα το πάρει. Αλλά όλα έχουν τη σωστή σειρά.
–  Το 2010 η Τρόικα πίεζε και είχε κάνει λάθη στη σειρά των μεταρρυθμίσεων. Αλλιώς η ύφεση θα ήταν η μισή.
 
6. Για τις ρυθμίσεις χρεών:
 
–  Είχα μια αγαστή και πολύ καλή σχέση με τον κύριο Δενδια, βοήθησε πραγματικά. Οι ρυθμίσεις δανείων ήταν δικής του έμπνευσης, εγώ σιγοντάρισα. Δεν είχα πρόβλημα με τον κ. Δένδια.
–  Καλό είναι όμως τις ρυθμίσεις να τις κάνεις αμέσως μόλις τις ανακοινώσεις.
–  Θα βρεθεί μια φόρμουλα για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν μπορώ να μιλήσω και παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
 
7. Για τον ΣΥΡΙΖΑ:
 
– Οι εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολλά ωραία πράγματα. Αν μπορούσε να φτιάξει κανείς την οικονομία, μόνο και μόνο μοιράζοντας χρήμα, τότε θα ήταν όλα πολύ ωραία και όλες οι χώρες θα ήτν πλούσιες. Αν όμως ακολουθούσαμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργούσαμε τεράστια ελλείμματα και χρήματα δεν υπάρχουν.
– Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο που όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Στις δόσεις ο ΣΥΡΙΖΑ εμμέσως έβαλε πλάτη. Ψήφισε «παρών». Το ίδιο και με κάποιες διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο του καλοκαιριού. Άρα βοηθά…
 
8. Για τις Εκλογές:
 
–  Η κοινωνία έχει αισθανθεί στο μεδούλι της τα έξι χρόνια ύφεσης. Έγινε όλο αυτό για να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό μας. Αυτό που έχουμε αισθανθεί είναι το κακό, δεν έχουμε αισθανθεί ακόμα την ανάπτυξη. Για αυτό δεν μου αρέσουν οι πρόωρες εκλογές γιατί χαλάνε το κλίμα.
–  Τα στρες τεστ έδειξαν ότι και αν πάει κάτι στραβά, οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν. Αν αλλάξει η κυβέρνηση δεν θα σηκώσω τις καταθέσεις μου στις τράπεζες.

You may also like