Σε δηλώσεις που έκανε στο πλευρό της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως Βερολίνο και Παρίσι πίεσαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν πως τα ρωσικά αεροσκάφη που επιχειρούν στη Συρία θα πρέπει να στοχεύουν μόνο το Ισλαμικό Κράτος. Για την Ουκρανία, τόνισε πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί η ειρηνευτική συμφωνία Μινσκ ΙΙ έως το τέλος του 2015, και συνεπώς δεν είναι δυνατό να γίνουν οι εκλογές που οργανώνουν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές στις ανατολικές επαρχίες.
Τις διαφορές που χωρίζουν την Ευρώπη και τη Ρωσία αναφορικά με τις παράλληλες κρίσεις στην Ουκρανία και τη Συρία φανέρωσε η τετραμερής σύνοδος κορυφής Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας που έλαβε χώρα στο Παρίσι.
Σε δηλώσεις που έκανε στο πλευρό της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως Βερολίνο και Παρίσι πίεσαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν πως τα ρωσικά αεροσκάφη που επιχειρούν στη Συρία θα πρέπει να στοχεύουν μόνο το Ισλαμικό Κράτος, υπό τη σκιά Δυτικών υποψιών ότι η Μόσχα στοχοθετεί τη συριακή αντιπολίτευση.
«Επιμείναμε [με την κ. Μέρκελ] στο γεγονός ότι το ΙΚ είναι ο εχθρός που θα πρέπει να πολεμήσουμε», είπε ο κ. Ολάντ, τη στιγμή που η Μόσχα υποστηρίζει πως τα πλήγματά της έχουν ως στόχο μόνο το ΙΚ και άλλες «τρομοκρατικές ομάδες».
Ενδεικτικό του ψυχρού κλίματος ήταν πως ο ρώσος πρόεδρος δεν συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου, ούτε έκανε δηλώσεις αποχωρώντας.
Ο πρόεδρος Ολάντ διευκρίνισε πάντως ότι στην τετραμερή σύνοδο δεν έγινε καμία σύνδεση της κρίσης στην Ουκρανία με το εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ο οποίος έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σχετικά με την Ουκρανία, ο κ. Ολάντ τόνισε πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί η ειρηνευτική συμφωνία Μινσκ ΙΙ έως το τέλος του 2015, και συνεπώς δεν είναι δυνατό να γίνουν οι εκλογές που οργανώνουν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές στις ανατολικές επαρχίες.
«Δεν θέλουμε εκλογές […] στις ανατολικές περιοχές με συνθήκες που δεν θα σέβονται το Μινσκ» είπε.
Πιο λιτές τοποθετήσεις έκανε η κ. Μέρκελ, η οποία δήλωσε πως οι διαβουλεύσεις στο Παρίσι αποτελούν ένα θετικό σημάδι για τη συνέχιση των συνομιλιών για την ουκρανική κρίση.
«Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ρώσος πρόεδρος δεσμεύθηκε να εργαστεί προς […] την δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επέτρεπαν στις εκλογές να γίνουν σύμφωνα με το Μινσκ, με βάση την ουκρανική νομοθεσία και με συντονισμό μεταξύ των αυτονομιστών σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και της ουκρανικής κυβέρνησης», δήλωσε.
Σχετικά με τη Συρία, σημείωσε πως δεν πιστεύει «ότι οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής ενέργειας θα θέσει ένα τέλος στον πόλεμο, προσθέτοντας πως «είναι απαραίτητο να βρούμε μια πολιτική λύση».
Η Ρωσία έχει «πολλά να κάνει» έως ότου συμφωνηθεί άρση των οικονομικών κυρώσεων λόγω της εμπλοκής της στην ουκρανική κρίση, δήλωσε από την πλευρά του ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.