Την εκτίμηση ότι, ακόμα και εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, μπορεί να καταλήξει να χρησιμοποιεί ευρέως το συγκεκριμένο νόμισμα διατυπώνει σε άρθρο του ο γνωστός δημοσιογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον.
Περιγράφοντας μία αλυσίδα εξελίξεων που μπορεί να ακολουθήσουν ένα Grexit, o αρθρογράφος εκτιμά ότι, ακόμα και μετά την επιστροφή στη δραχμή, ο κόσμος στην Ελλάδα θα θέλει ακόμα ευρώ και ίσως τιμολογεί τα προϊόντα του στο παλιό νόμισμα.
Κατά τον δημοσιογράφο, ο κίνδυνος να αναπτυχθεί «μαύρη αγορά» λόγω του τεχνητά υψηλού επιπέδου ισοτιμίας μεταξύ ευρώ και δραχμής που θα ορίσει η κυβέρνηση είναι σημαντικός.
Ιδού μερικές από τις πιθανές επιπτώσεις ενός Grexit, σύμφωνα με τον Ντίξον.
1. Εάν η Ελλάδα έφερνε πίσω τη δραχμή, οι άνθρωποι θα εξακολουθούσαν να θέλουν ευρώ και πιθανόν τα προϊόντα να τιμολογούνταν σε ευρώ. Δηλαδή, η οικονομία θα «ευρωποιούνταν».
2. Το ερώτημα-κλειδί για την κυβέρνηση θα ήταν αν πρέπει να επιτρέψει την ανάπτυξη ελεύθερης αγοράς μεταξύ του ευρώ και της δραχμής, ή να καθορίσει την ισοτιμία.
3. Ο Τσίπρας θα επέλεγε πιθανότατα τη λύση της ελεγχόμενης ισοτιμίας, καθορίζοντάς την σε τεχνητά υψηλό επίπεδο. Τότε θα αναπτυσσόταν «μαύρη αγορά».
4. Η κυβέρνηση θα περνούσε πιθανότατα νόμους που θα υποχρέωναν τους εξαγωγείς και τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου να παραδίδουν τα ευρώ που λαμβάνουν και θα καθιστούσαν παράνομη την μαύρη αγορά.
5. Η κυβέρνηση θα κατένειμε περιορισμένο αριθμό ευρώ σε εισαγωγείς, σε άτομα που χρειάζεται να στέλνουν μετρητά στο εξωτερικό (π.χ. για την εκπαίδευση ή περίθαλψη) και σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν
6. Τα περιορισμένα ευρώ θα κατανέμονταν βάσει αναγκών αλλά ενδέχεται να παρουσιάζονταν φαινόμενα δωροδοκίας ή ευνοιοκρατίας
7. Οι εξαγωγείς και η τουριστική βιομηχανία θα προσπαθούσαν να παρακάμψουν τους νόμους που τους αναγκάζουν να παραδώσουν τα ευρώ τους.