Με «κλειστά χαρτιά» προσέρχονται σήμερα κυβέρνηση και Τρόικα στο ραντεβού που έχει οριστεί στις 11.30 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα βρίσκεται σε πλήρη σύνθεση από τις 10.30 στο γραφείο του κ. Γκίκα Χαρδούβελη. Αμέσως μετά, γύρω στις 3 το μεσημέρι, θα μπει στη συζήτηση και ο κ. Μάκης Βορίδης, για ένα … «τσεκ-απ» στις δαπάνες Υγείας.
Η Τρόικα θα εμφανιστεί, όπως όλα δείχνουν, χωρίς τον Πόουλ Τόμσεν που δεν έβγαλε τελικά εισιτήριο για την Αθήνα. Και έτσι πάντως οι δανειστές ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις με απαιτήσεις για μέτρα κάλυψης δημοσιονομικού κενού 2 δισ. ευρώ και με πιέσεις για τρίτο δάνειο (και τρίτο Μνημόνιο στην ουσία) για κάλυψη χρηματοδοτικού κενού 12 δισ. το 2015.
Κοινοτικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση δεν θα τελειώσει εύκολα. Τα θέματα είναι πολλά και αλληλένδετα: δημοσιονομικά, φοροελαφρύνσεις, διαρθρωτικές αλλαγές σε δημόσιο και αγορά, στρες-τεστ τραπεζών, μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τρίτο δάνειο κλπ.
Για τις επόμενες 7-10 μέρες, η κυβέρνηση θέλει να μιλά μόνο για πρωτογενή πλεονάσματα και φοροελαφρύνσεις. Ωστόσο «με το καλημέρα» , όταν κλείσουν οι πόρτες, η Τρόικα θα ανοίξει και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που «καίνε» την κυβέρνηση.
«Κλειδί» θεωρείται ο υπολογισμός του χρηματοδοτικού κενού, που θα κρίνει εν πολλοίς την αποχώρηση του ΔΝΤ, την τύχη του χρέους και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας: η Αθήνα «ποντάρει» στην εμπιστοσύνη των αγορών και ότι οι ανάγκες θα αποδειχτούν μικρότερες των 12 δισ. ευρώ –ίσως και σε μονοψήφιο νούμερο- χωρίς νέο δάνειο και νέα μέτρα.
Στην πιο κρίσιμη στιγμή όμως, πιέσεις στην ελληνική πλευρά όμως ασκούν και οι αγορές! Μέσα σε μισό μήνα τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν σχεδόν 100 μονάδες βάσης. Ενισχύονται έτσι οι θέσεις των δανειστών που ζητούν συνέχιση της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και υποστηρίζουν πως η Αθήνα δύσκολα θα βρει χρήματα από την έκδοση ομολόγων για να καλύψει το «κενό» που αφήνει τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ και πιέζουν για νέο δάνειο ή και για νέο Μνημόνιο.
Την Τρόικα ενοχλεί η σπουδή της Αθήνας για χαλάρωση και αλλαγή στόχων στο Μνημόνιο. Αλλά και η κυβέρνηση έχει και ένα ισχυρό όπλο: το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 που θα παρουσιάσει στην Τρόικα και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φτάσει στο 1,7% του ΑΕΠ αντί 1,5% που είχε τεθεί στόχος στο Μνημόνιο. «Ισοφαρίζει» έτσι τη μείωση 0,2 μονάδες που θέλει να περιλάβει η κυβέρνηση στο προσχέδιο για το 2015, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για φοροελαφρύνσεις.
Στο τραπέζι όμως η Τρόικα βάζει και :
– νέο «ψαλίδι» στους υψηλούς μισθούς στο δημόσιο για ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό φαίνεται πως το δέχεται η κυβέρνηση, για να πετύχει συμφωνία για φοροελαφρύνσεις.
– το θέμα των «κόκκινων δανείων» και του νέου πτωχευτικού κώδικα. Η κυβέρνηση το δέχεται, γιατί αυτή ζήτησε να έρθει πιο μπροστά.
– αλλαγές εργασιακών σχέσεων και συνταξιοδοτικού (συνένωση διαφόρων συνταξιοδοτικών ταμείων, κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων). Η κυβέρνηση ούτε να ακούσει δεν θέλει τώρα για ομαδικές απολύσεις. Θέλει να το «τρενάρει» και παίζει «κατενάτσιο» στο εργασιακό «πακέτο».
– παράταση διαρκείας στην δημοσιονομική επιτήρηση, ακόμα και αν φύγει το ΔΝΤ. Η Κυβέρνηση επιμένει ότι δεν χρειάζεται νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο. Εκ των πραγμάτων όμως η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Ακόμα και αν το ΔΝΤ λέει πως δεν έχουν λάβει επίσημο αίτημα για έξοδο του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα , αυτό θα συμβεί όταν η Αθήνα το συμφωνήσει με την ευρωπαϊκή πλευρά.
Και οι δύο πλευρές συμφωνούν πως «έρχονται να συζητήσουμε, όχι να τα σπάσουμε». Η Αθήνα θέλει στην α΄ φάση της διαπραγμάτευσης και πριν διακόψουν σε οκτώ μέρες για την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ (10-12/10) και το Γιούρογκρουπ (13-14/10), να μιλάει μόνο για … φοροελαφρύνσεις. Αυτές θα αποτυπώνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που η κυβέρνηση θα καταθέσει στις 6 Οκτωβρίου. Όλα τα υπόλοιπα διαρθρωτικά μέτρα, θέλει να κριθούν σε ένα τελικό γύρο, από τα μέσα ή τέλη Οκτωβρίου και μετά.