SelectedΠολιτική

Χρίστος Δήμας: Το πιο σημαντικό είναι πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

“Δεν θα πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο πόσα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα απορροφηθούν αλλά στο πώς θα γίνει αυτό”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός ‘Έρευνας και Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ενώ επισήμανε πως το πλέον σημαντικό, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν.

Μιλώντας στην εκπομπή “Καθαροί Λογαριασμοί”, ο κ. Δήμας ανέφερε ότι είναι πιο σημαντικό, οι επενδύσεις του Ταμείου να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να παράξουν πλούτο και να είναι βιώσιμες, οδηγώντας στη διεύρυνση και επέκταση του παραγωγικού προτύπου της χώρας.

“Η αναβάθμιση όλων των ερευνητικών κέντρων της χώρας και η ενίσχυση της βασικής και της εφαρμοσμένης έρευνας έχουν συμπεριληφθεί στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατόπιν διαβούλευσης με το αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας”, υπογράμμισε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα φορολογικά κίνητρα που έχουν ήδη δοθεί, “όπως η αύξηση του ποσοστού υπερέκπτωσης δαπανών έρευνας και ανάπτυξης (R&D) στο 200% από 130%, για την προσέλκυση επενδύσεων”, προσθέτοντας ότι “300 εκ. ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν μόνο λόγω αυτής της διάταξης, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας”.

Ερωτηθείς για τα οφέλη από τα κέντρα δεδομένων (data centers), όπως της Microsoft στην Ελλάδα, ο υφυπουργός ‘Έρευνας και Καινοτομίας, ανέφερε πως “είναι πολλαπλά και δεν περιορίζονται στις άμεσες θέσεις εργασίας.

Δημιουργούν επίσης προστιθέμενα οφέλη σε άλλες εγχώριες εταιρείες και αναβαθμίζουν γεωπολιτικά την χώρα καθώς τα data centers θα διαχειρίζονται τα δεδομένα κι άλλων χωρών και επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής”, πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά τη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στις δράσεις για το μέλι, το αμπέλι και την ελιά, καθώς και την αγροδιατροφή στη Κρήτη που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, επισημαίνοντας ότι στο Ισραήλ έχουν δεκαπλασιάσει τη στρεμματική απόδοση μέσω τέτοιων δράσεων.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το 10% περίπου των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) που έχουν εγγραφεί στο μητρώο της πλατφόρμας Elevate Greece ασχολούνται με την αγροδιατροφή και την αγροτεχνολογία.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected