Κακοδιαχείριση, αμέλεια των διοικητικών υπηρεσιών και διπλές συντάξεις οι οποίες δίνονταν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αποκαλύπτει πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή.
Στην έρευνα των ελεγκτών του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή αποκαλύπτεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», ότι από 21 ασφαλισμένους του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης των πρώην υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας για τα έτη 2007-2013 που λάμβαναν παρανόμως και εν γνώσει τους δύο συντάξεις δημιουργήθηκε «τρύπα» στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσά που οφείλουν από την παράτυπη καταβολή ξεκινούν από 20.932 ευρώ και φτάνουν τις 163.000 ευρώ.
Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των πρώην υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας διέθετε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο παρείχε στους ασφαλισμένους που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο. Ενας υπάλληλος της πρώην Εμπορικής μπορούσε να λάβει το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα -για παράδειγμα- εάν διέθετε τις προϋποθέσεις σε ηλικία 55 ετών και μέχρι τα 62 έτη, οπότε θα μπορούσε να πάρει τη σύνταξή του από το ΙΚΑ, λάμβανε από το ΤΕΑΠΕΤΕ ένα σημαντικό ποσό στο πλαίσιο του προσυνταξιοδοτικού προγράμματος μέχρις ότου συμπληρώσει τα χρόνια για να πάρει σύνταξη. Οταν συμπλήρωνε το όριο ηλικίας, όφειλε να ενημερώσει το επικουρικό ταμείο προκειμένου να γίνει ο συμψηφισμός και να μειωθεί η επικουρική σύνταξη του προσυνταξιοδοτικού προγράμματος.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εάν ο υπάλληλος λάμβανε από το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα 1.000 ευρώ τον μήνα και η σύνταξή του από το ΙΚΑ ήταν 800 ευρώ, τότε με την καταβολή της πρώτης κύριας σύνταξης μειωνόταν η καταβολή του προσυνταξιοδοτικού προγράμματος. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, ήταν η έγκαιρη ενημέρωση του Ταμείου από τον ασφαλισμένο. Δεν είχε προβλεφθεί όμως -όπως αναφέρουν οι ελεγκτές- να κοινοποιείται υπηρεσιακά η απόφαση απόδοσης κύριας σύνταξης στο επικουρικό ταμείο, με αποτέλεσμα να κάνουν… πάρτι όσοι αξιοποίησαν προς όφελός τους το γραφειοκρατικό κενό, ενώ οι συνεπείς ασφαλισμένοι βρέθηκαν να οφείλουν τεράστια ποσά στο επικουρικό ταμείο χωρίς να έχουν ευθύνη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τρύπα εκατομμυρίων ευρώ στο ΕΤΕΑ.
Η έκθεση έχει κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διερευνηθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των διοικήσεων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης για παραλείψεις που προκάλεσαν οικονομική βλάβη στα συμφέροντα του Ταμείου όσο και για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι παρανόμως έπαιρναν δύο συντάξεις ακόμα και κατά τα πρώτα χρόνια που ξέσπασε η οικονομική κρίση στη χώρα.