Οικονομία

CNBC: Η Ελλάδα στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής των G20

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Στο επίκεντρο της συνάντηση των G20 στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να βρεθεί το θέμα της Ελλάδας, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο CNBC, το οποίο τονίζει πως οι οικονομικοί ηγέτες του πλανήτη ανησυχούν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τους δανειστές της.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή στη Βουλή, όπου δήλωσε πως θα τηρήσει τις υποσχέσεις προς τον ελληνικό λαό και ότι δεν θα ζητήσει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, είναι τα στοιχεία που, σύμφωνα με το άρθρο, επιδείνωσαν την κατάσταση. Αυτά, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες των ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν, που δήλωσαν πως δεν θα απελευθερώσουν το επόμενο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, αν πρώτα δεν υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα λιτότητας και οι υπάρχοντες όροι, καθώς και το γεγονός πως η ΕΚΤ αρνήθηκε το πρόγραμμα που της προτάθηκε, που αφορά σε ελληνικό δανεισμό μετά το πέρας της 28ης Οκτωβρίου, καθιστούν το σκηνικό ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο.

Στη συνέχεια, φιλοξενούνται δηλώσεις του Τίμοθι Άνταμς, προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), ή αλλιώς της «τράπεζας των τραπεζών». Υπενθυμίζεται πως στην περίπτωση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, το 2011, το IIF λειτούργησε ως διαμεσολαβητής με τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενεργώντας για λογαριασμό των ιδιωτών δανειστών στην Ελλάδα, όταν υπήρξε η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους και το λεγόμενο «κούρεμα».

«Πιστεύω πως ακόμα υπάρχει μια ευκαιρία για όλες τις πλευρές, ώστε να υπάρξει συμφωνία, αλλά τα περιθώρια στενεύουν γρήγορα, οπότε ελπίζω να καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε» είπε ο κ. Άνταμς και συμπλήρωσε: «Νομίζω πως υπάρχει δρόμος για να βγούμε από αυτή την κρίση, όμως θα χρειαστεί να επικρατήσει η ψυχραιμία καθώς και να πέσουν οι τόνοι στις δημόσιες τοποθετήσεις, να σηκωθούν τα μανίκια και να υπάρξει δουλειά για την εύρεση λύσης».

Στη συνέχεια, η συντάκτης του άρθρου, αναφέρει πως η συζήτηση σχετικά με την Ελλάδα αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο των G20, καθώς είναι αναπόφευκτο μια συζήτηση με θέμα την οικονομία στην Ευρωζώνη, να μην περιλαμβάνει τη χώρα μας και τις τρέχουσες εξελίξεις, στον απόηχο των δηλώσεων Βαρουφάκη που ισχυρίστηκε πως μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση, θα λειτουργήσει σαν ντόμινο, συμπαρασύροντας και άλλες.

Ακολούθως, γίνεται το CNBC παραθέτει τις δηλώσεις του Άνχελ Γκουρία, γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος ισχυρίστηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει μια δραματική έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση.

«Όλοι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι θέλουν ανάπτυξη της Ελλάδας και έξοδό της από το βραχυπρόθεσμο βάλτο», είπε ο κ. Γκουρία, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχουν κανονιστικοί, τυπικοί και νομικοί περιορισμοί στις συμφωνίες που μπορούν να γίνουν μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.

«Δεν νιώθω πως υπάρχει πιθανότητα ενός Grexit, όμως θα κάνω ό,τι μπορώ για να αποτρέψω κάτι τέτοιο, καθώς δεν πιστεύω πως λύνει κάποιο θεμελιώδες πρόβλημα της Ευρωζώνης, ούτε συμφέρει κάποια από τις δυο πλευρές», δήλωσε ο Άνχελ Γκουρία, εν όψει της επίσκεψής του στην Αθήνα.

You may also like