Οικονομία

CNBC: Οι αγορές υπερβάλουν, η Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Την ώρα που οι μετοχές έχουν υποστεί την μεγαλύτερη πρώτη των τελευταίων τριών δεκαετιών και μόλις λίγες μέρες πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κάποιοι αναλυτές λένε ότι οι αγορές υπερβάλουν. 

«Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο, έχει κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλύσει το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί, αλλά είναι υπερβολή. Επειδή ακριβώς έχει κάνει τα απαραίτητα, η Ελλάδα θα πάρει και αυτό το τελευταίο κομμάτι του παζλ» λέει ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγορών στο AvaTrade, μιλώντας στο CNBC.

Την Πέμπτη, ο δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχώρησε 7%, και αν προστεθεί το 13% της Τρίτης, είναι η χειρότερη απώλεια από το 1987. Όλη αυτή η κατρακύλα συνέβη όταν όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε πρόωρες προεδρικές εκλογές τον Δεκέμβριο, αντί το Μάρτιο που ήταν προγραμματισμένες.

Η μεγάλη ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι ο υποψήφιος του Σαμαρά, Σταύρος Δήμας, θα αποτύχει να συγκεντρώσει τον ελάχιστο αριθμό των ψήφων που απαιτούνται. Εάν αυτό συμβεί θα επισπευθούν και οι βουλευτικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της Αριστεράς ο ΣΥΡΙΖΑ, επικριτής του προγράμματος διάσωσης της χώρας, είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει.

«Η αντίδραση της αγοράς σε αυτό το νέο επίπεδο της πολιτικής αβεβαιότητας είναι μια μεγάλη υπερβολή. Είχαμε ήδη την αβεβαιότητα με την έννοια ότι δεν ξέραμε αν θα μπορούσαμε να εκλέξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Μάρτιο επομένως αν θα πηγαίναμε σε πρόωρες εκλογές ή όχι. Απλώς ήρθε τώρα μπροστά μας», λέει ο Κώστας Μποτόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο Μποτόπουλος σύμφωνα με το CNBC αναφέρθηκε και στις δυσοίωνες προοπτικές του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και πριν από την ανακοίνωση σοκ του Σαμαρά. Αν οι εκλογές του Μαρτίου πραγματοποιούνταν όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ο διάδοχος του προέδρου, Κάρολου Παπούλια, θα έπρεπε να κερδίσει τα τρία πέμπτα του κοινοβουλίου των 300 εδρών της χώρας. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει μόνο 153 θέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτήσει την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει δημοσίως αρνηθεί να στηρίξει οποιονδήποτε υποψήφιο.

Η κρίση παραμένει περιορισμένη
Οι αναλυτές ανησυχούν πρωτίστως για το ενδεχόμενο μιας επανάληψη της κρίσης του 2010 όπου μετά την Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία βυθίστηκαν στην ύφεση.
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένα… μη-γεγονός για τις αγορές, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν αξιοσημείωτες πωλήσεις στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Τη στιγμή που οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετους ομολόγου σκαρφάλωσαν άνω της ζώνης του 9%, οι αναλυτές περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού τις κινήσεις της ΕΚΤ. Πάντως, τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα «χτυπήθηκαν» στα βράχια, τα αντίστοιχα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας παρέμειναν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα», λέει ο Peter Boockvar, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς στον Όμιλο Lindsay.

Κι όμως υπάρχει ευκαιρία

Τέλος ο αναλυτής της AvaTrade Aslam πιστεύει πως μέσα σε αυτή την αστάθεια υπάρχουν ευκαιρίες: «Η κατάσταση δεν είναι τόσο τραγική όσο ήταν το 2010. Αν η ίδια κυβέρνηση κάνει πίσω, αυτό αυτό από μόνο του είναι μια ευκαιρία. Πηγαίνοντας στο επόμενο έτος, πολλά χρήματα θα έρθουν στην Ελλάδα, τα οποία θα τονώσουν την αγορά μετοχών και ομολόγων».

You may also like