Οικονομία

CNNMoney: Η Ελλάδα δεν είναι ακόμη ασφαλής και το δράμα της δεν έχει τελειώσει

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC «Κρατήστε αυτή την ανάσα ανακούφισης, η Ελλάδα δεν είναι ασφαλής ακόμα».

Με αυτό τον τρόπο το CNN Money σχολιάζει τις δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενώ επικαλούμενο κορυφαίο Ευρωπαίο τραπεζίτη, προειδοποιεί πως η κρίση στην Ελλάδα δεν πλησιάζει καν στον τέλος της.

Σύμφωνα με την αμερικανική, οικονομική ιστοσελίδα η Ελλάδα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη διεθνή στήριξη και οι πιστωτές της «δεν είναι καθόλου εντυπωσιασμένοι». Όπως τονίζει, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποκάλυψε ότι ο δανεισμός προς την Ελλάδα έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες και υπολογίζεται στα 100 δισ. ευρώ, φτάνοντας το 68% του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.

Το CNN Money υποστηρίζει πως η Ελλάδα «εξαφανίστηκε από τα πρωτοσέλιδα» όταν τον περασμένο μήνα, η ΕΕ και το ΔΝΤ έδωσαν στην χώρα τέσσερις μήνες παράταση και ως αντάλλαγμα, η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να πληρώσει τα χρέη της στην ώρα τους και να παραδώσει μια λίστα με αποδεκτές μεταρρυθμίσεις, μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN Money, σημειώνεται πολύ μικρή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, «υπόσχεται να συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στη λιτότητα».

«Ο Ντράγκι είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αν θέλει να έχει πρόσβαση σε χρήματα της ΕΕ στο μέλλον», αναφέρει η ενημερωτική ιστοσελίδα στο δημοσίευμά της και προσθέτει πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στο όριο για τα έντοκα γραμμάτια για να βοηθήσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να αποτρέψει μια κρίση χρηματοδότησης, καθώς η Συνθήκη της ΕΕ απαγορεύει ρητώς την νομισματική χρηματοδότηση κρατών-μελών. 

Στη συνέχεια, το CNN Money αναφέρεται στις δηλώσεις του Ισπανού υπουργού Οικονομικών ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας και καταλήγει υπογραμμίζοντας πως η κρίση θα μπορούσε να «φουντώσει» ξανά.

«Η Ευρώπη είναι πιο καλά προετοιμασμένη, από ότι ήταν το 2012, για να αποτρέψει μια ελληνική χρεοκοπία να μετατραπεί σε μια ευρύτερη κρίση, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν σίγουρα ένα βαρύ πλήγμα για την εμπιστοσύνη της», αναφέρει.

You may also like