Στις 26 Δεκεμβρίου του 2004, ο Ινδικός Ωκεανός σείστηκε από υποθαλάσσια σεισμική δόνηση 9,2 βαθμών. Η οργή της φύσης προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 226.000 ανθρώπων. Ανυπολόγιστη ήταν όμως και η ανθρωπιστική καταστροφή.
Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Παρασκευή από το φονικό τσουνάμι που σάρωσε την Ινδονησία, άλλες ασιατικές, ακόμα και αφρικάνικες χώρες, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 226.000 νεκρούς, ανείπωτη οδύνη και αναρίθμητες κατεστραμμένες οικογένειες.
Χιλιάδες επιζώντες συγκεντρώθηκαν κοντά στους ομαδικούς τάφους, σε ναούς και άλλα σημεία προκειμένου να θυμηθούν τα θύματα της τραγωδίας, η οποία έχει σημαδέψει εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές.
Στις 26 Δεκεμβρίου του 2004, ο Ινδικός Ωκεανός σείστηκε από υποθαλάσσια σεισμική δόνηση 9,2 βαθμών, το μεγαλύτερο πλήγμα του Εγκέλαδου παγκοσμίως από 1964.
Κύματα ύψους 20 ως και 30 μέτρων σηκώθηκαν και τσάκισαν τις ακτές της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης, της Σρι Λάνκα και 11 ακόμα χωρών, αιφνιδιάζοντας χιλιάδες ντόπιους κατοίκους αλλά και τουρίστες.
Το μεγαλύτερο φόρο αίματος «πλήρωσε» η επαρχία Άτσεχ της Ινδονησίας, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 120.000. Ακόμα 5.300 άνθρωποι χάθηκαν στην Ταϊλάνδη, όπου τουρίστες που βρίσκονταν στις παραλίες είδαν ξαφνικά τα νερά να υποχωρούν, προτού επιστρέψουν με απίστευτη οργή.
Η οργή της φύσης έφτασε και στη Σρι Λάνκα, όπου τα κύματα χτύπησαν ένα υπερφορτωμένο επιβατικό τρένο, προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 1.700 ανθρώπων.
Ανυπολόγιστη ήταν όμως και η ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς το τσουνάμι ξεκλήρισε ολόκληρες οικογένειες, αφήνοντας γονείς να ψάχνουν απεγνωσμένοι τα παιδιά τους ενώ υποχωρούσαν τα νερά και εγκαταλελειμμένα παιδιά να αναζητούν δικούς τους ανθρώπους στον απόηχο της καταστροφής.
Εξίσου δύσκολη ήταν και η επόμενη ημέρα, καθώς τα νερά κάλυψαν ή κατέστρεψαν εκατοντάδες πόλεις και χωριά.