Οι καταγγελίες για τη δράση του Σάβιλ – έναν από τους χειρότερους σεξουαλικούς κακοποιούς στη Βρετανία – αγνοούνταν για χρόνια απ’ όλους παρ’ όλο που η δράση του αποτελούσε «κοινό μυστικό», σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι καταγγελίες για τη δράση του παρουσιαστή του BBC Τζίμι Σάβιλ – έναν από τους χειρότερους σεξουαλικούς κακοποιούς στη Βρετανία – αγνοούνταν για χρόνια απ’ όλους παρ’ όλο που η δράση του αποτελούσε «κοινό μυστικό», σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Πριν από τρία χρόνια οι αστυνομικές αρχές αποκάλυψαν ότι επί 60 χρόνια, μέχρι τον θάνατό του το 2011 σε ηλικία 84 ετών, ο Σάβιλ κακοποίησε εκατοντάδες θύματα, κυρίως μικρής ηλικίας, στα νοσοκομεία και στις εγκαταστάσεις του BBC. Σήμερα έγινε γνωστό ότι μόνο σε ένα νοσοκομείο είχε κακοποιήσει σεξουαλικά 60 ανθρώπους ηλικίας απο 8 έως 40 ετών.
Η έκθεση που συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος του βρετανικού συστήματος υγείας (NHS), αποκαλύπτει ότι μέλη του προσωπικού του νοσοκομείου αυτού, στο Στόουκ Μάντβιλ γνώριζαν τη δράση του Σάβιλ καθώς ορισμένα από τα θύματα αποκάλυψαν τι τους συνέβη. Δεν έκαναν όμως τίποτα και ουδέποτε ενημέρωσαν τη διοίκηση του ιδρύματος.
Χάρη στο γεγονός ότι ήταν διάσημος και μέσω του φιλανθρωπικού ιδρύματός του συγκέντρωνε χρήματα για τα δημόσια νοσοκομεία της Βρετανίας, ο Τζίμι Σάβιλ μπορούσε να κυκλοφορεί ελεύθερος και ποτέ δεν έγινε έρευνα σε βάρος του.
Σύμφωνα με την Αντρούλα Τζόνστον, την υπεύθυνη της έρευνας που οδήγησε στη σύνταξη της έκθεσης για το Στόουκ Μάντβιλ, οι καταγγελίες σε βάρος του Σάβιλ αφορούσαν από «αγγίγματα μέχρι βιασμό» ασθενών, επισκεπτών αλλά και εργαζομένων στο νοσοκομείο. Μια άλλη έκθεση υποστηρίζει ότι ο Σάβιλ επί δεκαετίες κακοποιούσε σεξουαλικά ανθρώπους σε 41 δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Στο Στόουκ Μάντβιλ είχαν γίνει δέκα καταγγελίες για τη συμπεριφορά του, όμως μόνο μία ήταν επίσημη. Οι εννιά «ανεπίσημες» δεν ελήφθησαν ποτέ σοβαρά υπόψη ενώ η επίσημη αποσύρθηκε από τον πατέρα της καταγγέλουσας λόγω της κακής κατάστασης της υγείας της.
«Τα άτομα στα οποία καταγγέλθηκαν αυτά τα γεγονότα δεν ανταποκρίθηκαν στο καθήκον τους να προστατεύσουν» τα θύματα, τόνισε η Τζόνστον. «Κατά συνέπεια, δεν συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για τη συμπεριφορά του Σάβιλ και δεν έγινε καμία ενέργεια» όλα αυτά τα χρόνια, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις ο Σάβιλ χρησιμοποιούσε τη φήμη του και το φιλανθρωπικό του έργο ώστε να έχει πρόσβαση σε ασθενείς και βίασε ή κακοποίησε αγόρια, κορίτσια, άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 5 έως 75 ετών μέσα σε θαλάμους, διαδρόμους και γραφεία των νοσοκομείων. Στο Στόουκ Μάντβιλ τα περισσότερα θύματα ήταν νεαρά κορίτσια, ιδιαίτερα ευάλωτα καθώς έφεραν τραύματα στη σπονδυλική στήλη.