Πολιτική

Ντόρα: «O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε, Για όνομα του Θεού, δεν μπορούμε να δανειζόμαστε, σκοτώνουμε την επόμενη γενιά»

«Για τα μνημόνια φταίμε όλοι, αυτή είναι η πραγματικότητα» δήλωσε η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, Ντόρα Μπακογιάννη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Όλοι φταίμε και νομίζω πως θα είναι πολύ βλακώδες να ισχυριστεί κάποιος ότι συμμετείχε σε μία κυβέρνηση, η οποία δεν έχει καμία ευθύνη. Όλοι έχουμε ευθύνες για το ότι καταλήξαμε εκεί. Από το ’81 και μετά λειτούργησε η λογική ότι μπορούμε να δανειζόμαστε ελεύθερα και πάνω από τις δυνάμεις μας και την παραγωγικότητά μας και από εκεί και πέρα μας πήρε η κάτω βόλτα» είπε, παρατηρώντας πως «δυστυχώς, όταν μιλούσαν κάποιοι άνθρωποι, όπως, παραδείγματος χάριν, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κι έλεγε “για όνομα του Θεού, δεν μπορούμε να δανειζόμαστε, σκοτώνουμε την επόμενη γενιά”, να ήλθε η επόμενη γενιά και πληρώνει το μάρμαρο».

«Δυστυχώς αυτές οι φωνές δεν ακούστηκαν τότε, ονομάστηκαν ανάλγητες και όσοι από εμάς καμιά φορά προσπαθούσαμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου, τον κρούαμε σε ώτα μη ακουόντων, άρα φταίμε όλοι, αυτή είναι η πραγματικότητα», εξήγησε η τομεάρχης της ΝΔ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως «έξω από τα μνημόνια, σημαίνει έξω από τα λεφτά των πιστωτών, ότι δεν θα μας δώσουν, δηλαδή, οι πιστωτές, αυτοί που μας δανείζανε μέχρι τώρα, άλλα λεφτά» και διερωτήθηκε: «Όταν έχω υπογράψει ότι θα μειώσω τις συντάξεις, θα μειώσω το αφορολόγητο και ότι θα έχω πλεονάσματα μέχρι το 2060 για ποια έξοδο από τα μνημόνια λέμε;». «Είμαι κατεξοχήν μέσα στα μνημόνια στις υποχρεώσεις και δεν είμαι μέσα στα μνημόνια στα λεφτά που θα παίρνω, αυτή είναι η διαφορά» εκτίμησε.

Αναφερόμενη στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ επισήμανε ότι «η μείωση της φορολογίας δεν συνεπάγεται λιγότερα έσοδα, αντίθετα συνεπάγεται περισσότερα» και εξήγησε: «Όταν η φορολογία στην εστίαση ήταν 14%, είχαμε παραπάνω έσοδα από την εστίαση από ό,τι έχουμε σήμερα που είναι 24%. Γιατί; Διότι όταν ένα στα τέσσερα σουβλάκια, τα οποία σερβίρεις, πάει αυτομάτως στον ΦΠΑ και όλοι οι υπόλοιποι φόροι παίρνουν άλλα δύο και σου μένει 1 σουβλάκι, ένα καλαμάκι στα τέσσερα για να ζεις την οικογένειά σου και την επιχείρησή σου, φοροδιαφεύγεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα». «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε», συνέχισε, «είναι να αυξήσουμε την πίτα των εσόδων των ελληνικών οικογενειών και θα το κάνουμε με μείωση των κρατικών δαπανών».

«Πεντακόσια εκατομμύρια κοστίζουν μόνο οι νέες γραμματείες -ειδικές, γενικές κ.λπ.- που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και είχε το θράσος ο κ. Τσίπρας να μας πει ότι είναι για τρεις μήνες. Λέει ψέματα. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να υπάρχουν. Είναι ειδικοί γραμματείς, φαρισαίοι όπως τους λέγαμε παλιά, οι οποίοι δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν, το ελληνικό κράτος λειτουργούσε μια χαρά χωρίς ο ένας να χρειάζεται να γίνουν τρεις», ανέφερε ως παράδειγμα δυνατότητας μείωσης των κρατικών δαπανών.

Κληθείσα να τοποθετηθεί στο θέμα της τροπολογίας, που προβλέπει αυτεπάγγελτη δίωξη για παρεμπόδιση πλειστηριασμών, η κ. Μπακογιάννη παρατήρησε:

«Αυτό το οποίο βιώνουμε είναι κάτι πρωτοφανές, ο ΣΥΡΙΖΑ από τη γραμμή “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” κατέληξε στη γραμμή “όποιος διαφωνεί συλλαμβάνεται” […] Η κυβέρνηση δεν έφερε κανενός είδους ρύθμιση, μας είπε ο πρωθυπουργός χαμογελώντας ότι έκανε συμφωνία με τους τραπεζίτες κι από εκεί και πέρα το άφησε στην τύχη του. Όσοι έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, ναι, υπάρχει προστασία, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν έχουν ενταχθεί. Κι εδώ έχουμε δύο ειδών πλειστηριασμούς, τους πλειστηριασμούς των τραπεζών και τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου, για τους οποίους δεν μιλάμε. Πλειστηριασμοί του δημοσίου γίνονται ακόμη και για οφειλές 3.000 ευρώ, των 500 ευρώ, διότι το δημόσιο, είτε είναι δήμοι, είτε εφορία, προχωρά και βάζει την υπογραφή του ο έφορος και τελειώνει η υπόθεση και κατάσχεται το σπίτι».

Σχολιάζοντας, τέλος, την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, που αφορά το πλαίσιο λειτουργίας της Uber, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Είναι μία πολύ σωστή απόφαση. Δεν είναι η Uber μια απλή εφαρμογή, είναι μία εταιρεία και είναι μία εταιρεία, η οποία θα πρέπει και να φορολογείται και να λειτουργεί με τα κριτήρια των εταιρειών. Και άρα νομίζω πως είναι μία σωστή και επιβεβλημένη απόφαση αυτή την οποία πήρε το ευρωπαϊκό δικαστήριο».

You may also like