Αποφασισμένη να προχωρήσει και στη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, που κάλεσε τους διοικητές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για να τους ζητήσει να δεσμευτούν πως θα εφαρμόσουν το νόμο ευθύς μόλις ψηφιστεί. Οι μεγάλες τράπεζες δηλώνουν πλέον έτοιμες όμως, μετά και την επιτυχή έκβαση των stress-test, για να ξεκινήσουν διοχετεύσουν ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενισχύοντας τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής Οικονομίας.
Παρά τις αντιρρήσεις της Τρόικα που παραμένει ανυποχώρητη και δεν επιστρέφει στην χώρα μας αν δεν δει πρώτα κάποια σημάδια υποχώρησης της Αθήνας, η κυβέρνηση δείχνει να μην κάνει πίσω ούτε και στο σχέδιο ρύθμισης των «κόκκινων δανείων», το οποίο ετοίμασε ο απελθών υπουργός Ανάπτυξης κύριος Δένδιας, αλλά το στηρίζει πλέον και ο νέος υπουργός κ.Σκρέκας.
Το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί βγαίνει από τη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας καθώς και εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ. Μιχάλης Σάλλας – Πειραιώς, Αλέξανδρος Τουρκολιάς – Εθνική, Δημήτριος Μαντζούνης – Alpha και Χρήστος Μεγάλου – Eurobank.
Αν και οι μέρες περνούν και οι δανειστές πιέζουν για να λάβουν τις απαντήσεις που θέλουν, η κυβέρνηση έχει υψώσει «τείχος» αρνήσεων σε όλα τα θέματα, ακόμα και σε εκείνα στα οποία θα μπορούσε ίσως να βάλει «νερό στο κρασί της», για να πείσει την Τρόικα να επιστρέψει.
Η Τρόικα δεν έχει συμφωνήσει ποτέ στη ρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αλλά ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δήλωσε πως «οι τράπεζες είναι έτοιμες και σε τεχνικό επίπεδο προετοιμασμένες ώστε πολύ γρήγορα» να εφαρμόσουν τον νόμο για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Όπως είπε, αυτό θα βοηθήσει την οικονομία να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 2%-3% το 2015 και σημείωσε ότι και ο ίδιος προσωπικά συμφωνεί με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.
Απαντώντας μάλιστα σε σχετική ερώτηση, τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σημειώνοντας ότι οι τράπεζες «δεν θέλουν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 70.000 ή των 100.000 ευρώ».
Κύκλοι των τραπεζών σημείωναν πάντως πως δεν σκοπεύουν να πουλήσουν προβληματικά στεγαστικά δάνεια σε distress funds και πως πλέον «αφού τελείωσε ο βραχνάς των stress-test θα κοιτάξουν ξανά τον πελάτη που τον είχαν ξεχάσει με όλα αυτά που συνέβαιναν».