«Είναι τιμή μου να απευθύνομαι σε εσάς σήμερα εδώ, στο Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να υπογραμμιστεί η σημασία της σημερινής εκδήλωσης, καθώς το ίδρυμα αυτό αποτελεί απόδειξη της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς που ενώνει την ελληνική κοινότητα. Λειτουργεί επίσης ως γέφυρα για τη δημιουργία διαπολιτισμικών σχέσεων, καθιστώντας το ιδανικό μέρος για να συλλογιστούμε τις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων της Ελληνικής και της Εβραϊκής Ομογένειας στις ΗΠΑ. Αμφότερες οι κοινότητες αυτές επέδειξαν έντονη την αίσθηση διατήρησης της ταυτότητάς τους, συνεισφέροντας παράλληλα σημαντικά στην πρόοδο και ευημερία της αμερικανικής κοινωνίας» τόνισε ο κ. Δένδιας.
Δίαυλοι συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ
Στην ομιλία του ο Υπουργός επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο Ντέιβιντ Χάρις διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και στενής συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δύο κοινοτήτων οι οποίες διατηρούν την ταυτότητά τους και ταυτόχρονα συνεισφέρουν σημαντικά στην πρόοδο και την ευημερία της αμερικανικής κοινωνίας.
«Ο Ντέιβιντ Χάρις, διακεκριμένος Αμερικανοεβραίος ηγέτης, καθοδήγησε την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή επί τρεις δεκαετίες, ως Εκτελεστικός Διευθυντής. Είναι μια προσωπικότητα που αφιερώθηκε στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού, γεφυρώνοντας τις διαφορές και δημιουργώντας νέες φιλίες. Είναι ένας ένθερμος υποστηρικτής των ανθρωπίνων αξιών. Ως Εκτελεστικός Διευθυντής, ο κ. Χάρις επέκτεινε και ανέπτυξε την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή, ώστε να γίνει ο αξιόλογος οργανισμός που είναι σήμερα.
Κατά τη θητεία του, και υπό την καθοδήγησή του, οι δύο κοινότητες βελτίωσαν σημαντικά τη συνεργασία τους, συνεισφέροντας στην ενδυνάμωση των ελληνο-αμερικανο-εβραϊκών σχέσεων, σε διμερή και τριμερή βάση. Κύριε Χάρις, αγαπητέ μου Ντέιβιντ, σου εκφράζω τα θερμότερα συγχαρητήριά μου, καθώς και τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειές σου στη δημιουργία μιας μακρόχρονης και αληθινής φιλίας μεταξύ των κοινοτήτων μας» ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Όπως πρόσθεσε, αυτή η συνεργασία αποτέλεσε, επίσης, βάση για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος, Ισραήλ, ΗΠΑ και Κύπρου. «Η συνεισφορά του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας (HALC) και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) στην ανάπτυξη των σχέσεών μας είναι εξέχουσας σημασίας. Το κοινό όραμα και οι κοινές προσπάθειες δημιούργησαν μια ισχυρή συμμαχία για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, την προώθηση της σταθερότητας και την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών. Με την προώθηση των πολιτισμικών ανταλλαγών, τις κοινές προσπάθειες προώθησης και τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, το HALC και η AJC απέδειξαν επιτυχώς την αξία της συνεργασίας. Η σχέση τους χρησίμευσε επίσης ως εφαλτήριο για τη στενή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου – κάτι που εξακολουθεί να γίνεται. Γεωγραφικά, η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και πολλών αρχαίων πολιτισμών. Είμαστε ένα έθνος ναυτικών που προσεγγίζει άλλους πολιτισμούς, δημιουργώντας γέφυρες ειρηνικής συνύπαρξης και κατανόησης. Παραδοσιακά, διατηρούμε άριστες σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ» επισήμανε ο κ. Δένδιας.
Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε και στην ισχυρή στρατηγική σχέση που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο επί της προηγούμενης Προεδρίας Τραμπ, όσο και επί της Προεδρίας Μπάιντεν. «Η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ έφτασε σε πρωτοφανώς υψηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2019, υπό την προεδρία Τραμπ υπέγραψα την πρώτη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), με τον Μάικ Πομπέο. Το 2021, υπέγραψα τη δεύτερη τροποποίηση, με τον Άντονι Μπλίνκεν. Η αναγνώριση αυτή, και από τα δύο κόμματα, υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ένας πραγματικός σύμμαχος, ένας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο – και υπερασπίζεται με συνέπεια το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» υπογράμμισε.
«Αχτίδα ελπίδας» στην Μέση Ανατολή
Σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος τα τελευταία χρόνια. «Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που καταδίκασαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Υποστηρίξαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα (σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο) και υποστηρίξαμε την άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων. Ταυτόχρονα, συνεργαστήκαμε στενά με χώρες όπως η Κύπρος, για να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ευτυχώς, σήμερα διαβλέπουμε μια αχτίδα ελπίδας, με την πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης πυρός, την οποία και χαιρετίζω ως πιθανό σημείο εκκίνησης για μια νέα εποχή ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Δένδιας.