Η μη επιβολή κυρώσεων αποτελεί επιβράβευση της «αλαλάζουσας Τουρκίας» ενώ η λήψη μέτρων αποτελεί «μήνυμα ενθάρρυνσης στο φιλοευρωπαϊκό τμήμα» τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ
Να αντιληφθεί τις γεωπολιτικές της ευθύνες και να αντιδράσει στις απειλές πολέμου της Τουρκίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τονίζοντας ότι η μη επιβολή κυρώσεων αποτελεί επιβράβευση της «αλαλάζουσας Τουρκίας» ενώ η λήψη μέτρων αποτελεί «μήνυμα ενθάρρυνσης στο φιλοευρωπαϊκό, εκσυγχρονιστικό τμήμα της γείτονας».
Ο κ. Δένδιας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού ανέφερε «Διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία του 21ου αιώνα αλλάζει ριζικά. Αναβιώνει ο εθνικισμός και υπάρχει έντονος αναθεωρητισμός και έντονος ισλαμισμός με εμφανή αποκλίνουσα πορεία από τις δυτικές αξίες, όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενώπιον του τουρκικού αναθεωρητισμού η ευρωπαϊκή ένωση έλαβε στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο κάποια απόφαση. Απέρριψε τους τακτικισμούς της Τουρκίας με την προσχηματική απόσυρση του Ουρουτς Ρεις. Αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε κυρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το εμπόριο και οικονομία» ενώ πρόσθεσε πως «Ουδέποτε ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι τα ανωτέρω αρκούν. Γίνεται διαπραγμάτευση. Σκληρή διαπραγμάτευση από τις ομάδες εργασίας και το ευρωπαϊκό συμβούλιο. Δεν μας εξέπληξε η πρόσφατη απόφαση. Δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε. Αν θέλετε την άποψή μας πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην λήψη αποφάσεων για την Τουρκία. Όμως εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σταθερά με υπομονή και επιμονή. Εξηγούμε σ’ αυτούς που δεν πιστεύουν ότι πρέπει να χαθεί Τουρκία, ότι η λήψη μέτρων αποτελεί μήνυμα ενθάρρυνσης στο φιλευρωπαϊκό μη εκσυγχρονιστικό τμήμα της Τουρκίας. Αν η παρούσα αλαλάζουσα πολιτική της Τουρκίας κριθεί επιτυχής τότε όσοι μέσα στην Τουρκία πιστεύουν στο κράτος δικαίου, στα δικαιώματα και στην σύγκλιση με την Ευρώπη θα μείνουν μετέωροι και προδομένοι από την ευρωπαϊκές αρχές και πυξίδα του Ατατούρκ».
«Οφείλει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει και να συνειδητοποιήσει την γεωπολιτική της ευθύνη. Οφείλει να αντιληφθεί την ευθύνη της για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα όλων των πολιτών της έναντι των εξωτερικών απειλών. Μπορεί Ευρώπη να εμφανίζεται ότι ανέχεται την απειλή πολέμου; Ήθελα να επισημάνω ότι την ώρα που η Ευρώπη καθυστερεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να αντιλαμβάνεται διαυγέστερα την κατάσταση. Αξιοποιούν το γεωπολιτικό τους βάρος έναντι της Τουρκίας. Αυτή την εβδομάδα πέρασε από το κογκρέσο η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μέσα σε 30 ημέρες. Ο χρόνος που έρχεται είναι ιδιαίτερα κρίσιμος» είπε σε άλλο σημείο.
Επιπρόσθετα, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί σχέση καλής γειτονίας με την Τουρκία με ζωντανή την ευρωπαίκή της προοπτική εφόσον το επιθυμεί.
«Όμως η Τουρκία οφείλει να το αποδείξει εμπράκτως ότι προσυπογράφει τον διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Και πως η προσπάθειά της είναι διαρκής και όχι στιγμιαία» είπε για να προσθέσει «Η στάση της Ελλάδας δεν υπαγορεύεται από την τιμωριτική διάθεση αλλά από την συνταγματική δέσμευση για προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και εκπτώσεις επ αυτού δεν χωρούν».