Ανέφερε ως παράδειγμα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξηγώντας: «Η Ρωσία παράγει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη την ημέρα. Το Ιράν παράγει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη την ημέρα. Η Τουρκία θα μπορούσε να παράγει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη την ημέρα. Η Ευρώπη διαθέτει τη γνώση, αλλά δεν διαθέτει την ικανότητα. Και επίσης, από πλευράς καινοτομίας, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό οικοσύστημα, το οποίο θα μπορούσε να βρίσκει καινοτόμες λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός στρατός. Δεν πρόκειται απλώς να αναπαράγουμε ό,τι συνέβη στο παρελθόν, με μεγάλα πλοία, μεγάλα άρματα μάχης, αεροπλάνα».
Και συνέχισε: «Αεροπλάνα, για παράδειγμα. Η Ευρώπη δεν παράγει αεροπλάνο Stealth. Το μόνο διαθέσιμο στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι το αμερικανικό F-35. ‘Αρα, για την Ελλάδα είναι μονόδρομος η αγορά του F-35. Υπάρχουν πολύ καλά ευρωπαϊκά αεροπλάνα, όπως το Rafale και το Tycoon, το Eurofighter, αλλά δεν είναι αεροσκάφη Stealth. Και στο μέλλον, δεν θα μιλάμε για μαχητικά αεροσκάφη. Θα μιλάμε για ένα μαχητικό αεροσκάφος, μια πλατφόρμα όπως το F-35, και ένα σμήνος από μη επανδρωμένα αεροσκάφη γύρω του, τα οποία θα διεξάγουν την μάχη. Ο πιλότος θα είναι αυτός που θα χειρίζεται το αεροσκάφος, αλλά δεν θα πολεμάει με το αεροσκάφος του – θα πολεμάει με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα χρησιμοποιεί. ‘Αρα, η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός και αυτό χρειάζεται κάτι παραπάνω από χρήματα. Είναι επίσης θέμα κουλτούρας».
At the public discussion at the @collegeofeurope, with the Rector and former High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy, Federica Mogherini @FedericaMog and the Professor of International Relations & Director of the Institute of Global… pic.twitter.com/c3U3OMaOjs
— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 9, 2025
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή αυτονομία «δεν σημαίνει ότι δεν είναι συμπληρωματική προς το ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι αυτά τα δύο πράγματα μπορούν να συνυπάρχουν. Η Ευρώπη έχει ζήσει με έναν τρόπο που επέτρεψε στην ‘Αμυνα να υποχωρήσει στις προτεραιότητές της για χρόνια».
Επισήμανε ότι αναφορικά με την «αμυντική αυτονομία», η Ευρώπη απέχει «περίπου δέκα χρόνια από αυτό». Εξήγησε ότι «αν αρχίσουμε να παραγγέλνουμε πλοία αύριο, δεν πρόκειται να έχουμε κανένα νωρίτερα από επτά ή οκτώ χρόνια. Και αν παραγγείλουμε ένα υποβρύχιο αύριο, δεν θα το έχουμε νωρίτερα από 12 χρόνια από σήμερα».
«Οπότε, η δημιουργία ευρωπαϊκής αυτονομίας είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, δεν είναι κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε αύριο» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη που απαιτούνται για την αμυντική αυτονομία της ΕΕ εξήγησε ότι είναι «πολλά περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια» και συμπλήρωσε: «Ακόμη και αν διαθέτουμε τα χρήματα, δεν υπάρχουν οι δομές που θα μπορούσαν να παράγουν αυτό που χρειαζόμαστε σε εύλογο χρονικό διάστημα. ‘Αρα, πρέπει να εργαστούμε πολύ αποτελεσματικά, προκειμένου να δημιουργήσουμε αυτήν την αυτονομία σε δέκα χρόνια ή κάπου τόσο».
«Τούτου λεχθέντος, αυτή η αυτονομία δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είναι συμπληρωματική προς το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανεξάρτητα από τις σημερινές επιλογές της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια λειτουργική δημοκρατία, είναι μια χώρα που έχει σώσει την Ευρώπη δύο φορές, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν είμαι καθόλου έτοιμος να ξεγράψω τις Ηνωμένες Πολιτείες ως έναν ισχυρό παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και δημοκρατίας στον κόσμο. Φυσικά, σέβομαι απόλυτα την κυβέρνηση που επέλεξε ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και πάλι, δεν θα απέκλεια τις Ηνωμένες Πολιτείες από το μελλοντικό σύστημα ασφαλείας αυτού του κόσμου. Αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να είμαστε καλυμμένοι στο μεταξύ» ανέλυσε.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς το ΝΑΤΟ δεν έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί στην Ουκρανία. Έχω ξεκάθαρα στο μυαλό μου τους αριθμούς για το τι μπορούμε να κάνουμε ως Ευρώπη».