Το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένη την κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Δένδιας, στις δηλώσεις που έκανε, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας «συνεχίζουμε τις προσπάθειες για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, μια λύση δικοινωτικης, διζωνικής ομοσπονδίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός της κυπριακής προσπάθειας για αποφυγή δημιουργίας νέων τετελεσμένων. Παρακολουθούμε από κοντά όλες τις τούρκικες προσπάθειες για την αναβάθμιση της παρουσίας του ψευδοκράτους διεθνώς. Θυμίζω ότι οι σχετικές αποφάσεις του Συμβιουλίου Ασφαλείας για το καθεστώς των Βαρωσίων είναι ξεκάθαρες».
Υποδέχτηκα σήμερα @GreeceMFA τον ΥΠΕΞ Κύπρου @IKasoulides, στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας & συντονισμού 🇬🇷-🇨🇾. Οι συνομιλίες εστιάζουν στο Κυπριακό, εξελίξεις σε Αν.Μεσόγειο & Βόρεια Αφρική, πολυμερή συνεργασία, ζητήματα ΕΕ, εισβολή🇷🇺 στην 🇺🇦. (photo ΑΜΠΕ) pic.twitter.com/8CTp0rBWAp
— Nikos Dendias (@NikosDendias) November 7, 2022
Για την τουρκική προκλητικότητα, είπε: «συζητήσαμε και για την τουρκική προκλητικότητα, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται. Ο παραλογισμός έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο. Αυτό δεν πτοεί την Ελλάδα, η οποία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δίκαιο των θέσεων της, να προβάλει το παράνομο και το παράλογο των τούρκικων αξιώσεων. Γι’ αυτό τις τελευταίες ήμερες έχω συναντηθεί με 6 ομόλογους μας και αυτή τη βδομάδα θα συναντηθώ με άλλους τρεις. Εξηγώ στους συνάδελφους ότι οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο θα επιφέρει ευρωπαϊκη αντίδραση».
Για το επεισόδιο στη Σμύρνη με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, είπε: «Είμαι υποχρεωμένος εδώ να κάνω αναφορά στο απαράδεκτο και καταδικαστέο της απαγόρευσης εισόδου και της κράτησης για δυο ώρες του Απόστολου Τζιτζικωστα στη Σμύρνη. Αυτή η πράξη δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκιας. Ήταν εκεί ως προεδρεύων ευρωπαϊκού οργάνου. Υπήρξε καταδίκη αυτής της συμπεριφοράς και από Τούρκους αξιωματούχους».
Για τη συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου, ο κ. Δένδιας ασχολίασε πως «αποτελεί παράδειγμα για το πώς λύνονται οι διάφορες μεταξύ δύο κρατών που το ένα δεν αναγνωρίζει το άλλο».
Για το τουρκολιβυικό μνημόνιο, ανέφερε: «Υπάρχουν και αρνητικές εξελίξεις. Αναφέρομαι στο νέο τουρκολιβυκο μνημόνιο, που είναι αντίθετο από τον Οδικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και είναι κάτι που καταδικάστηκε βεβαίως και από τα Ηνωμένα Έθνη και από ΕΕ, ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία».