Πολιτική

Δένδιας: Ο στόλος ελευθερώνεται – Στην «Ασπίδα του Αχιλλέα» περνάει η υπεράσπιση του Αιγαίου και όλης της επικράτειας

Σειρά μέτρων διαφάνειας στα εξοπλιστικά παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, κλείνοντας τη διαδικασία σχετικής ενημέρωσης του σώματος από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

1-η αποποίηση του προνομίου, ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, να είναι άτομο της επιλογής του υπουργού. Όπως είπε ο κ. Δένδιας, και ο επικεφαλής και ο δεύτερος, ήταν άτομα που επέλεγε ο υπουργός. Και βεβαίως ήταν άτομα τα οποία ο υπουργός επέλεγε εκτός.. Εγώ επέλεξα μόνιμο αξιωματικό τον οποίον μου υπέδειξε το ΓΕΕΘΑ. Και ο δεύτερος τη τάξη είναι, επίσης, μόνιμος αξιωματικός τον οποίο, επίσης, μου επέλεξε το ΓΕΕΘΑ.

2-θα υπάρξει διάταξη που θα έρθει προς ψήφιση, με την οποία θα υπάρχει πλέον μόνιμος νομικός σύμβουλος του κράτους στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, ο οποίος θα συμμετέχει και στις διαπραγματεύσεις των εξοπλιστικών συστημάτων.

3-θα αλλάξει ο τρόπος στελέχωσης της γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών. Θα υπάρχουν αξιωματικοί μακράς θητείας, όχι αξιωματικοί 2 και 3 ετών, για να μπορούν να αποκτούν εμπειρία στα θέματα των διαπραγματεύσεων, ιδιαιτέρως εξειδικευμένων θεμάτων.

4-ενίσχυση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας. Τροποποιούμε το προεδρικό διάταγμα σύστασης και λειτουργίας της επιτροπής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Ήδη είμαστε στη διαδικασία να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ώστε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας να αποκτήσει τεχνογνωσία και μεθόδους σύγχρονες ελέγχου πόθεν έσχες, λογαριασμών κλπ

5-Τοποθετούμε Στρατιωτικό Εισαγγελέα στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και της δίνουμε δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου για τα άτομα τα οποία διερευνά. Το ίδιο θα ισχύει και για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ). Δηλαδή, οποιοσδήποτε διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα με οποιοδήποτε τρόπο, θα έχει δημιουργηθεί ένας εξελιγμένος μηχανισμός ελέγχου για αυτόν.

6-Η διαρκής κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών θα ενημερώνεται ανά εξάμηνο: Όσο είμαι εγώ τουλάχιστον, θα το καταστήσουμε υποχρεωτικό. Κάθε έξι μήνες θα έρχομαι μαζί με τους αρχηγούς και θα ενημερώνουμε για την εξέλιξη όλων των προγραμμάτων. Επίσης, μόλις περάσουμε το εξοπλιστικό, θα κάνουμε μία αρχική συνεδρίαση με την οποία θα ενημερωθείτε για όλα τα προηγούμενα εξοπλιστικά που έρχονται. Δηλαδή αυτά που είχανε υπογραφεί στο παρελθόν και ακόμα εξελίσσονται. Για να ξέρετε, από τα 28 δισεκατομμύρια τα οποία βλέπετε, πλέον των 11 δισεκ. έχουν ήδη διατεθεί. Θέλω να γνωρίζετε που έχουν διατεθεί και τι γίνονται αυτές οι συμβάσεις.

7-Επίσης, θα κατεβάσω το επίπεδο ενεργοποίησης του άρθρου περί διατύπωση γνώμης της επιτροπής, από τα 30 εκατομμύρια στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Και το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας θα είναι πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε κρίνετε, για οποιοδήποτε ποσόν.

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας υπενθύμισε πως, παρότι «η υποχρέωση της χώρας να έχει μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών, νομοθετήθηκε το 2010» έκτοτε, «δεν έχει κατατεθεί πρόγραμμα δεκαετίας. Είναι η πρώτη φορά κατά την οποία κατατίθεται. Και είναι μείζον θέμα διαφάνειας. [. . . ] Διότι έτσι, η κοινοβουλευτική επιτροπή Εξοπλιστικών, και δι’ αυτής η Βουλή των Ελλήνων, ξέρει ακριβώς τι προγραμματίζει η κυβέρνηση και ξέρει απολύτως τον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να χρησιμοποιήσει». Όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι η πρώτη κυβέρνηση που έχει καταθέσει δεκαετές εξοπλιστικό, το οποίο έχει αποστείλει ήδη προς τη Βουλή των Ελλήνων εδώ και ένα μήνα. Και αναμένει πότε θα συνέλθει η επιτροπή για να το συζητήσουμε».

Η Ασπίδα του Αχιλλέα

Όσο για το τί προτείνει σχετικώς η κυβέρνηση, ο κ. Δένδιας είπε ότι για ένα θέμα που είναι «υπαρξιακό για τη χώρα, προτείνουμε μια συνολική, μία πλήρη προσέγγιση των αμυντικών. Καταρχήν μια πλήρη αλλαγή δόγματος. [. . .] Σταματάμε τη λογική ότι το Αιγαίο το υπερασπίζεται ο στόλος. Και πάμε σε μία τελείως διαφορετική λογική, με την “Ασπίδα του Αχιλλέα”, που το Αιγαίο, και όλη την επικράτεια, εναντίον πυραύλων, εναντίον αεροπλάνων, εναντίον ντρόουν, εναντίον σκαφών και εναντίον υποβρυχίων, τα υποστηρίζει πλέον ένα πολύ πιο πολύπλοκο σύστημα, πολύ πιο φθηνό όμως στην απόκτηση του, και πολύ πιο ικανό στην λειτουργία του, πολλαπλών πυραυλικών συστημάτων, αποκρυπτόμενων και μετακινούμενων με τεχνητή νοημοσύνη, και “κομάντ και control”».

Από κει και πέρα, πρόσθεσε ο υπουργός, ο στόλος ελευθερώνεται, ιδίως τα νέα πλοία του στόλου, για να λειτουργήσουν ως στρατηγικά όπλα αποτροπής και το ίδιο συμβαίνει και με τα αεροπλάνα, τα Ραφάλ και τα Μιράζ, που μπορούν να φέρουν στρατηγικά όπλα.

Ο κ. Δένδιας απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. «Η Βουλή των Ελλήνων έχει ενημερωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Εγώ την ενημέρωσα. Και υπάρχουν και πρακτικά γι’ αυτό. Το θυμάστε. Στην επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας, όπως προβλέπει ο κανονισμός. Και πέρασε όπως προβλέπει ο κανονισμός από την συγκεκριμένη επιτροπή η νέα δομή, που υλοποιήθηκε με το κλείσιμο των στρατοπέδων και την συγχώνευση των μονάδων. Τα είχα πει όλα αυτά. Είχα πει επίσης ότι το περίσσευμα που θα βγει από αυτό, θα διανεμηθεί ως μέρισμα στους αξιωματικούς και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διότι οι μισθοί που δίνουμε δεν αντέχουν σε οποιαδήποτε κριτική». Αναφερόμενος στην «εικόνα του ευφυολογήματος ότι, “επί των ημερών μας” δεν έφευγαν και φεύγουν ‘επί των ημερών σας”, έχει προφανή απάντηση. Την είχα δώσει 100 φορές. Όταν επί των ημερών του ερωτώντος, η ανεργία ήταν στο 30%, βεβαίως δεν φεύγει κανείς.. Τώρα όμως που η ανεργία είναι στο 9% τα ικανά μας στελέχη φεύγουν. Και άρα πρέπει να αυξήσουμε τους μισθούς για να τα κρατήσουμε». Και όταν το κάνουμε αυτό και το ενέκρινε ο πρωθυπουργός, δεν το παρουσίασα ως κομματικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας. Τα παρουσίασα ως αποτέλεσμα μίας δομής δυνάμεων που είχε εγκριθεί από την Βουλή των Ελλήνων. Αποφεύγουμε σαν κυβέρνηση να διεκδικήσουμε οποιοδήποτε κομματικό όφελος από ότι κάνουμε σε αυτό τον τομέα. Ακριβώς για να μπορούμε να δημιουργούμε εθνικές συναίνεσεις είπε ο κ. Δένδιας.

Το κλείσιμο των στρατοπέδων έχει πολιτικό κόστος

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική