Για «μυστική διπλωματία» αλλά και ότι «λειτουργεί εκτός ορίων του ισχύοντος πολιτεύματος» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ενώ τόνισε ότι, με δεδομένη την διαφωνία του κυβερνητικού του εταίρου για συμφωνία με τα Σκόπια, δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προχωρήσει στην υπογραφή της.
Παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να επαναλάβει αυτό που έκανε και το 2015 στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να ζητήσει και τώρα, για τη συμφωνία με τα Σκόπια, την εξουσιοδότηση της Βουλής.
«Δεν πρόκειται να πω τίποτα για μια συμφωνία το περιεχόμενο της οποίας δεν γνωρίζω. Όμως, γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει μυστική διπλωματία; Με ποια εξουσιοδότηση το κάνατε; Το πολίτευμα μας είναι η προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία και εφόσον ο πρωθυπουργός απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής, μπορεί να προχωρήσει σε συμφωνία. Στη περίπτωση όμως, που ο κυβερνητικός εταίρος τοποθετήθηκε κατά των όσων πράττει ο πρωθυπουργός, και πλέον δεν στηρίζει, υπάρχει προηγούμενο και είναι δικό σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Δένδιας, με αφορμή τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης Αξιολόγησης.
« Το 2015, όταν απεπέμφθει ο τότε υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης, και μετά το Δημοψήφισμα, που ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε ότι δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη, ήρθε στη Βουλή και ζήτησε εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση του.
Μη έχοντας ο κ. Τσίπρας τη βεβαιότητα στήριξης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αισθάνθηκε την ανάγκη να έρθει στη Βουλή και με τυπικό νόμο να ζητήσει να του δοθεί η δυνατότητα να διαπραγματευτεί», τόνισε ο κ Δένδιας και πρόσθεσε:
«Τώρα, με δεδηλωμένη την ευθεία αντίθεση του κυβερνητικού εταίρου, αισθάνεται ότι μπορεί να προχωρήσει τη συμφωνία; Τι άλλαξε από τότε;»
«Ο πρωθυπουργός λειτούργησε και λειτουργεί εκτός ορίων του ισχύοντος πολιτεύματος», κατέληξε ο κ Δένδιας.
Για τα προαπαιτούμενα: Κοροϊδεύετε για συντάξεις και αφορολόγητο
Ο βουλευτής της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση συγκεκριμένα και για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, λέγοντας πως «παρακολουθούμε στελέχη της κυβέρνησης να περιφέρονται στα κανάλια και με κουτοπονηριά να ισχυρίζονται ότι το σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων κλπ».
«Τα μέτρα αυτά περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2019-2022 που εγκρίνεται με το παρόν σ.ν. και σύμφωνα με την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής οι προς ψήφιση διατάξεις του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου, που έχουν τη μορφή πινάκων και σχετικών σημειώσεων, περιέχουν κανόνες δικαίου. Συνεπώς: Μειώνετε τις συντάξεις, ναι ή όχι; Μειώνετε το αφορολόγητο, ναι ή όχι; Αυξάνετε σ’ ορισμένες περιπτώσεις περαιτέρω τον ΕΝΦΙΑ, ναι ή όχι;» υπογράμμισε, σημειώνοντας «ο ΕΝΦΙΑ έρχεται και εισάγει μια τρίτη αξία του ακινήτου, πέραν της εμπορικής και της αντικειμενικής, και είναι ένας άδικος νόμος. Έχουμε πολλαπλές βάσεις υπολογισμού της αξίας των ακινήτων και αυτό δεν προσδίδει σοβαρότητα στη χώρα».
Και συνέχισε: «Προβλέπετε θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, ναι ή όχι; Τα μεγάλα πλεονάσματα στραγγαλίζουν την ανάπτυξη: προβλέπετε για το 2022 πλεόνασμα 5,12% και ανάπτυξη μειωμένη σε 1,8%. Μειώνετε ή δεν μειώνετε την προστασία όσων προσφεύγουν στο νόμο για τα υπέρχρεα νοικοκυριά όταν για την εξαίρεση από την εκποίηση της κύριας κατοικίας επιτρέπετε να λαμβάνεται υπόψη η εμπορική αξία αντί της αντικειμενικής (αρ. 62 σ.ν.); Στο αρ. 69 του σ.ν., γιατί δεν εξηγείτε ποια ανάγκη σας προκάλεσε να προσθέσετε ότι οι ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις είναι χρηματοδοτικά ιδρύματα; Δεν εγείρεται ζήτημα διαφάνειας;»
«Συνολικά, με το παρόν σ.ν. θα έχουμε τις υποχρεώσεις του Μνημονίου χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης σε κεφάλαια με χαμηλό επιτόκιο που είχαμε» κατέληξε ο Ν.Δένδιας.