Για «έσχατη περιφρόνηση των θεσµών» και «συνεχείς παρεµβάσεις στη ∆ικαιοσύνη», που «θυµίζουν Βενεζουέλα», κατηγορεί την κυβέρνηση ο Νίκος ∆ένδιας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας ∆ηµοκρατίας και βουλευτής Β’ Αθηνών τονίζει ότι η καθαρή έξοδος είναι ανέκδοτο και πως η εποπτεία της ελληνικής οικονοµίας θα είναι διαρκής, ενώ υπογραµµίζει ότι υπάρχει τρόπος να περιοριστούν οι µεταναστευτικές ροές.
Θα έχουµε, τελικά, «καθαρή έξοδο» από τα µνηµόνια τον προσεχή Αύγουστο; Τι περιθώρια άσκησης της δικής της πολιτικής θα έχει µια µελλοντική κυβέρνηση της Ν.∆., αν παραµείνει η στενή επιτήρηση;
Ο ισχυρισµός περί δήθεν «καθαρής εξόδου», κ. Παπαχλιµίντζο, είναι πλέον το πιο σύντοµο ανέκδοτο. Μετά τα όσα έχει διαµηνύσει το Eurogroup και έχει παραδεχθεί ο υπουργός Οικονοµικών Τσακαλώτος, είναι σαφές ότι η εποπτεία της ελληνικής οικονοµίας θα είναι διαρκής το διάστηµα που θα ακολουθήσει την έξοδο στις αγορές. Οπως είναι σαφές, επίσης, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. φρόντισε να δεσµεύσει τη χώρα µε µέτρα και περικοπές που θα εφαρµοστούν στο µέλλον, όπως και να υποθηκεύσει το σύνολο της ελληνικής κρατικής περιουσίας για 99 χρόνια. Η Νέα ∆ηµοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτουν πάντως αυτό που αποτελεί άγνωστη λέξη για τη σηµερινή διακυβέρνηση της χώρας: Τον παράγοντα αξιοπιστία. Εκτιµώ ότι θα πειστούν οι εταίροι πως µε το τολµηρό πρόγραµµα µεταρρυθµίσεων που θα εφαρµόσει η επόµενη κυβέρνηση, οι ρυθµοί της ανάπτυξης θα επιταχυνθούν και η Ελλάδα θα µπορέσει να προσελκύσει τα άνω των 100 δισ. ευρώ επενδύσεων που απαιτούνται για την υπέρβαση της κρίσης. Αυτός άλλωστε πρέπει να είναι ο στόχος: Η βιώσιµη ανάπτυξη και όχι τα εξωφρενικά σε ποσοστό πρωτογενή πλεονάσµατα, τα οποία στραγγαλίζουν την πραγµατική οικονοµία.
Από την αιχµή του Σταµάτη Κριµιζή για οικονοµικά συµφέροντα µέχρι την καταγγελία του Ιωσήφ Λιβανού για πιέσεις για µίζα από συνεργάτη υπουργού, το «ηθικό πλεονέκτηµα» της κυβέρνησης βυθίζεται καθηµερινά. Τι πρωτοβουλίες θα πάρει η Ν.∆. για να διαλευκάνει το τοπίο αυτό;
Με τα όσα αποκαλύπτονται σε καθηµερινή σχεδόν βάση, καταρρέουν µύθοι δεκαετιών για την Ελλάδα. Ηταν αρκετά τρία µόλις χρόνια άσκησης εξουσίας για να διαλυθεί η εικόνα του «ηθικού πλεονεκτήµατος», στην οποία αναφέρεστε. Είναι λυπηρό, πάντως, ότι συµβαίνει αυτό σε έναν πολιτικό χώρο µε τον οποίο είχαµε µεν ιδεολογικές διαφορές, αλλά τον κοσµούσαν προσωπικότητες όπως ο Ηλίας Ηλιού και ο Λεωνίδας Κύρκος. Σήµερα, ο τοξικός και διχαστικός πολιτικός λόγος είναι αυτός που κυριαρχεί, δυστυχώς, σε ένα κόµµα που υποτίθεται ότι κληρονόµησε την παράδοση της «ανανεωτικής Αριστεράς». Στην πραγµατικότητα, αυτό που κληρονόµησε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τον παρωχηµένο λαϊκισµό και τους οπαδούς του µεγάλου και πελατειακού κράτους. Το ακόµη χειρότερο, ίσως, είναι η έσχατη περιφρόνηση των θεσµών από την πλευρά της σηµερινής κυβέρνησης και οι συνεχείς παρεµβάσεις της στη ∆ικαιοσύνη κατά πολιτικών αντιπάλων και επικριτών της, αλλά και οι επιθέσεις κατά του Τύπου, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη επικαιρότητα. Αυτές οι καταστάσεις θυµίζουν Βενεζουέλα και όχι κράτοςµέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι µεταναστευτικές ροές από τον Εβρο εντείνονται, ενώ συνεχίζονται από τα νησιά. Υπάρχει τρόπος να περιοριστεί το φαινόµενο;
Σαφέστατα και υπάρχει τρόπος να περιοριστούν οι ροές, όπως είχε συµβεί το διάστηµα 2012-2014, όταν φυλάξαµε αποτελεσµατικά τα σύνορά µας στον Εβρο και προασπίσαµε τα δικαιώµατα των προσφύγων. Υπάρχουν συγκεκριµένες µελέτες, άλλωστε, όπως του ΕΜΠ, για την αποτελεσµατική επιτήρηση και του Βορειοανατολικού Αιγαίου. ∆υστυχώς, το διάστηµα στο οποίο αναφέρθηκα ακολούθησε η ιδεοληπτική πολιτική των δήθεν «ανοιχτών συνόρων», το πρώτο εξάµηνο του 2015, µε τα γνωστά επακόλουθα, όπως και η απίστευτη προχειρότητα και η διαχειριστική ανεπάρκεια στο µεταναστευτικό-προσφυγικό, τις συνέπειες της οποίας υφίσταται η χώρα µέχρι σήµερα, όπως και οι ίδιοι οι µετανάστες, τα δικαιώµατα τα οποίων καταπατώνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι µία κυβέρνηση η οποία υποτίθεται ότι κόπτεται για τα ανθρώπινα δικαιώµατα δηµιούργησε την ντροπή της Μόριας και εγκατέλειψε στην τύχη της την Υπηρεσία Ασύλου. Μία υπηρεσία που είχε δηµιουργηθεί όταν διετέλεσα υπουργός ∆ηµόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ήταν η καλύτερη αντίστοιχη υπηρεσία στην Ε.Ε., σύµφωνα µε δηλώσεις κοινοτικών αξιωµατούχων.
Είστε υπέρ της αναδοχής παιδιών από οµόφυλα ζευγάρια;
Είναι γνωστό ότι τάχθηκα ευθύς εξαρχής υπέρ του συµφώνου συµβίωσης για τα οµόφυλα ζευγάρια και ότι το υπερψήφισα στη Βουλή, όπως άλλωστε ο πρόεδρος του κόµµατος και αρκετοί συνάδελφοί µου στην κοινοβουλευτική µας οµάδα. Το συγκεκριµένο ζήτηµα όµως είναι διαφορετικό και σαφώς πιο περίπλοκο. Εχω την εντύπωση ότι δεν έχουν ωριµάσει οι παράµετροι για να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συγκεκριµένη πρόταση. ∆εν είναι τυχαίο ότι και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντιρρήσεις για το συγκεκριµένο ζήτηµα.
Σας ανησυχούν οι κινήσεις στα «δεξιά» της Ν.∆. για τη δηµιουργία νέου κόµµατος;
∆εν µε ανησυχεί και δεν µε φοβίζει τίποτα. Οσα σενάρια και αν υπάρξουν, όσα µέσα και αν χρησιµοποιηθούν για να ανακοπεί η πορεία της Νέας ∆ηµοκρατίας προς την αυτοδυναµία, θα παραµείνουν ευσεβείς πόθοι αν καταφέρουµε να απευθυνθούµε σε πλατιά στρώµατα της ελληνικής κοινωνίας και να τα πείσουµε ότι είµαστε η κατάλληλη επιλογή για µια οικονοµική ανάπτυξη µε κοινωνική συνοχή. Οσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες πείσουµε για το µεταρρυθµιστικό µας πρόγραµµα, τόσο πιο εύκολο θα είναι να το εφαρµόσουµε εάν έχουµε µεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και µία ισχυρή κυβέρνηση Νέας ∆ηµοκρατίας.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ