Στη Βουλή τοποθετήθηκε ο Νίκος Δένδιας, όπου υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων του ν/σ για το στεγαστικό των στρατιωτικών.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στο ν/σ που στόχο έχει να επιλύσει το στεγαστικό πρόβλημα των στελεχών των Ενόπλων δυνάμεων μέσω της αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, προκαλώντας την αντιπολίτευση που καταψηφίζει, να απαντήσει πού θα έβρισκε τους πόρους, αν όχι από τα ακίνητα.
Aναφερόμενος δε στις αυξήσεις που ήδη έχουν δοθεί στους Στρατιωτικούς, όπως είπε, η κατεύθυνση είναι να συνεχίσουμε τις αυξήσεις των αμοιβών τους.
Ηχηρά παραδείγματα σπατάλης
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί «business» και «real estate» με την περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, μίλησε για τις σπατάλες με την ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας πως το σύνηθες παράδειγμα είναι να ζητάς περισσότερους πόρους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όχι να «συμμαζεύεις». «Είμαι περήφανος και θα συνεχίσω. Πρέπει να αυξηθούν και άλλο οι μισθοί, ασχέτως εαν θα αναζητηθούν οι πόροι εκτός υπουργείου», τόνισε.
Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο νεοκλασικό μέγαρο του Ταμείου Εθνικής Άμυνας στην Πλάκα, το οποίο είναι πάνω από 2.000 τετραγωνικά και στεγάζει 29 εργαζόμενους και φιλοξενεί ακόμη 20. Την ίδια στιγμή, το ταμείο Εθνικού Στόλου που ξεπερνά τα 700 τετραγωνικά, στεγάζει 10 άτομα, ενώ το Ταμείο Αεροπορίας είναι 400 τετραγωνικών και στεγάζει 8 άτομα.
Αναφέρθηκε δε και στο γνωστό πολυκατάστημα του κέντρου της Αθήνας που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού. «Η Τράπεζα Πειραιώς κατά απαράδεκτο τρόπο διεκδικούσε το μίσθωμα του Attica να παραμείνει το ίδιο όπως ήταν στην περίοδο της κρίσης και διπλασιάσαμε το μίσθωμα. Σε τι μας έχετε συλλάβει αμελείς;», διερωτήθηκε.
«Εχετε δει την πισίνα στην 1η Στρατιά που καταργείται;»
Συνεχίζοντας σε οξείς τόνους προς την αντιπολίτευση, διερωτήθηκε «αυτή την πραγματικότητα μου λέτε να μην αλλάξω; Αυτή τη διαφάνεια; Έχετε δει την πισίνα στην 1η Στρατιά που καταργείται; Το μέγεθος της πισίνας είναι 49.5 μέτρα. Ξερετε γιατί δεν είναι 50 μέτρα; Γιατί τότε θα ήταν ολυμπιακού μεγέθους και θα έπρεπε να διατίθεται για αθλητικούς σκοπούς! Αυτή τη διαφάνεια θέλετε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε;».
Αξιωματικός διέμενε σε πολυκατοικία στην Ακαδημίας που νοικιάστηκε για 800.000 ευρώ τον μήνα!
Σε άλλο παράδειγμα αναφέρθηκε σε πολυκατοικία του ΤΕΘΑ στη γωνία Ακαδημίας και Αμερικής, στο ρετιρέ της οποίας διέμενε ανώτατος αξιωματικός και πλέον νοικιάστηκε για 800.000 το μήνα.
«Μας κόστιζε 800.000 η κατοικία ενός στελέχους. Έλεος. Αυτή ήταν η διαφάνεια; Και άκουσα όλους αυτούς τους Φιλιππικούς σήμερα;», διερωτήθηκε, επιμένοντας πως μέσα στο στενό δημοσιονομικό πλαίσιο, προσπαθεί από εξοικονομήσεις να βελτιώσει τις οικονομικές απολαβές των στελεχών.
Tι είπε για το SAFE
Εντωμεταξύ, εξέφρασε την απόλυτη προσήλωσή του στο συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο και ιδίως σε ότι αφορά τα Εξοπλιστικά Προγράμματα, απαντώντας στις αιχμές της αντιπολίτευσης περί διγλωσσίας για το πρόγραμμα SAFE.
«Δεν νομίζω ότι το SAFE αποτελεί προνομιακό πεδίο άσκησης
αντιπολίτευσης. Ούτε θα θριαμβολογήσω ούτε θα κινδυνολογήσω», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας , ενώ τόνισε πώς για πρώτη φορά «καταθέσαμε 20ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα εντός δημοσιονομικού πλαισίου».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα SAFE και την απόφαση της κυβέρνησης να δηλώσει αύριο συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα για χαμηλότοκο δάνειο ύψους 1,2 δισ. ευρώ εξήγησε πώς μετά από διαπραγμάτευση με το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.
Όπως σημείωσε ο Νίκος Δένδιας «βεβαίως θα καταθέσουμε πρόταση για το SAFE με το 1,2 δισ. επιπλέον δημοσιονομικό πλαίσιο που μου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, αλλιώς δεν θα το καταθέταμε. Ο πρωθυπουργός το συνυπέγραψε αυτό, η χώρα δεν επιτρέπεται να βρεθεί εκεί που ήταν στο παρελθόν». Σύμφωνα με τον υπουργό, θα έρθουν εμπροσθοβαρώς εξοπλιστικά που είναι ήδη στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ενώ θα ζητηθεί η συμμετοχή και ευρωπαϊκών χωρών.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση επί του εν λόγω χρηματοδοτικού εργαλείου, τόνισε πως «βεβαίως θα ήθελα κάτι περισσότερο. Όλοι θα θέλαμε, αλλά δεν το διαπραγματεύτηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας». Όπως εξήγησε η απόφαση απαιτούσε πλειοψηφία και όχι ομοφωνία, οπότε η Ελλάδα δεν μπορούσε να τοην μπλοκάρει.«Μπορούσαμε κάτι περισσότερο; Πώς θα πετυχαίναμε κάτι περισσότερο, εφόσον δεν υπήρχε blocking minority στο Ευρπαϊκό Συμβούλιο;», διερωτήθηκε, μιλώντας για τη συμβιβαστική λύση που βρέθηκε με την προφορική δήλωση της Επιτροπής για διατάξεις που παραπέμπουν σε ομοφωνία.