Η «Ατζέντα 2030» προβλέπει μια πολύ μεγάλη σειρά βαθύτατων μεταρρυθμίσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις και αφορά τη φιλοδοξία του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, το 2030 να είναι απολύτως εφικτό να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του νέου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Βασίλη Νέδο, σήμερα, Τετάρτη 15 Μαΐου, στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου DEFEA Conference 2024, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η «Ατζέντα 2030» δεν είναι «απλώς σημαντική, είναι υπαρξιακή. Εάν η χώρα δεν τα καταφέρει, αντιμετωπίζει υπαρξιακό πρόβλημα. Όχι οικονομικό πρόβλημα. Πρέπει να ξεχάσουμε το γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο υπήρξαμε» είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.
«Το γεγονός ότι η αμυντική μας βιομηχανία μετέχει στο ΑΕΠ μας κατά ένα ποσοστό που λίγο υπερβαίνει το 0,7%, τη στιγμή που η χώρα δαπανά άνω του 3,5% για την άμυνά της είναι μια βασική οικονομική ανακολουθία» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας.
«Η χώρα», πρόσθεσε, «καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και καλείται να αντιμετωπίσει μια πλήρη αλλαγή του γεωπολιτικού σκηνικού».
Ο Δένδιας για την ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας
«Η ανθρωπότητα», είπε, «φαινόταν να μπαίνει σε μια νέα εποχή. Δυστυχώς, δεν πραγματοποιήθηκε αυτό. Αντίθετα βλέπουμε μια επιστροφή. Έχουμε πόλεμο στα βορειανατολικά μας, πόλεμο στα νοτιοανατολικά μας».
«Πρέπει η καινοτομία και το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό και το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό να συμμετάσχει στην εθνική προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια ισχυρή, σύγχρονη και σε επίπεδο κόστους αποδεκτή για την ελληνική κοινωνία δύναμη αποτροπής» συμπλήρωσε.
Χαρακτήρισε «τεράστιας εθνικής σημασίας το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας για την ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, Εκσυγχρονισμό θεσμικού πλαισίου των ΑΣΕΙ, Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις».
«Αυτό το νομοσχέδιο μας βάζει σε μια νέα εποχή. Αποτελεί ένα νομοσχέδιο το οποίο ενώνει τις δυνατότητες καινοτομίας της κοινωνίας και του ανθρώπινου κεφαλαίου της πατρίδας μας, και όχι μόνον αυτού» υπογράμμισε.
«Δημιουργούμε», συνέχισε, «μια διαφορετική θητεία γι’ αυτούς που θέλουν να φοιτήσουν στις Ανώτατες Σχολές, με τη βοήθεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως γίνεται σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ».
Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «έχουμε κληρονομήσει προβλήματα δεκαετιών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ονομάσουμε τον υπεύθυνο ή να βρούμε υπευθυνότητες. Εδώ είναι να δούμε πώς πάμε μπροστά».
Ο υπουργός χαρακτήρισε «εθνική πρόκληση» την εξυγίανση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν εξαιρετικά στοιχεία μέσα της, υπάρχει τεχνογνωσία, υπάρχουν προγράμματα, όπως το πρόγραμμα της εξέλιξης των F-16 σε επίπεδο Viper, υπάρχει συνεργασία με τους φίλους μας, τους στρατηγικούς μας φίλους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπάρχουν στοιχεία στα οποία μπορούμε να βασιστούμε και να πάμε στην επόμενη μέρα».
Δένδιας: Έχω διακηρύξει τη φιλοδοξία δημιουργίας» και «θόλου» anti-drone και αντιαεροπορικού «θόλου»
«Έχω διακηρύξει», επισήμανε, «τη φιλοδοξία δημιουργίας» και «θόλου» anti-drone και αντιαεροπορικού «θόλου» και δυνατοτήτων εξελιγμένων και στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα.
«Αναφέρομαι», είπε ο κ. Δένδιας, «σε αυτόνομα οχήματα. Επίσης, σε μια νέα γενιά επικοινωνιών, διαδικτύωσης των συστημάτων μας. Όλα αυτά είναι απολύτως μέσα στις δυνατότητες του εγχώριου ανθρώπινου κεφαλαίου και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».
Για τη ναυπηγική βιομηχανία, εξήγησε ότι «οι ναυπηγικές μας μονάδες έχουν περάσει μια φάση εξυγίανσης. Υπάρχει έργο, υπάρχει σημαντικό έργο να γίνει. Το Πολεμικό Ναυτικό, δυστυχώς λόγω της κρίσης, είχε μείνει πολύ πίσω. Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εκεί με τις Belharra. Αλλά υπάρχει και δυνατότητα και πρόθεση εξέλιξης συστημάτων και σκαφών μέσα από τη δική μας ναυπηγική βιομηχανία».
Ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε βάλει» στο «ράφι» ούτε τη λογική της option προμήθειας τέταρτης φρεγάτας Belharra ούτε το ζήτημα των κορβετών. «Είναι», είπε, «κι αυτό μέσα στις πιθανότητες τις οποίες έχουμε».
Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα οφείλει να αναπτύξει «και αμυντικές και επιθετικές δυνατότητες κυβερνοπολέμου».
Από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας παρέστη επίσης ο γενικός γραμματέας Αντώνης Οικονόμου.