Στην ηλεκτρονική του έκδοση, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αναφέρει, ότι «δώδεκα χρόνια μετά το απόγειο της δημοσιονομικής κρίσης, η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει τις τελευταίες δανειακές δόσεις προς το ΔΝΤ». Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι «από το 2010 το ΔΝΤ συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με 32 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αποπληρωμή θεωρείται ένα ακόμη βήμα για την έξοδο από την βαριά δημοσιονομική κρίση που βίωσε η Ελλάδα μετά το 2009. Την άνοιξη της επόμενης χρονιάς η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά και η χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας».
Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, «το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, αλλά και περικοπών, ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018. Έκτοτε η Ελλάδα στέκεται όλο και περισσότερο στα πόδια της και μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της στις διεθνείς αγορές. Αυτή τη στιγμή η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου κυμαίνεται περίπου στο 2%. Στο απόγειο της κρίσης, το 2012, είχε ξεπεράσει το 35%».
Όπως είπαν την Πέμπτη στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η Ελλάδα σχεδιάζει να εξοφλήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο δάνεια συνολικού ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τις χώρες της ευρωζώνης.
«Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε την αποπληρωμή στους επόμενους δύο μήνες», δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους. «Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Θα δώσει επίσης ένα σήμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και υγιής», είπε δεύτερος αξιωματούχος.
Πρόκειται για τα τελευταία δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα από το ΔΝΤ στο πλαίσιο των δύο πρώτων μνημονίων το διάστημα 2010-2014 και ήταν προγραμματισμένο να αποπληρωθούν σε δόσεις έως το 2024. Έχει ήδη εξοφλήσει πρόωρα περίπου 6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ το 2019 και το 2021.
Σχεδιάζει, επίσης, την πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 5,3 δισ. ευρώ που έλαβε μέσω διακρατικών συμφωνιών με χώρες-μέλη της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου.
«Πρόκειται για δάνεια που λήγουν αργότερα φέτος και το 2023», είπε ο δεύτερος αξιωματούχος.