Όση ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στο βήμα του Βελλίδειου, στην τελευταία ομιλία του σε ΔΕΘ πριν από τις επόμενες εκλογές, τρεις λέξεις «έπαιζαν» στο video wall από πίσω του: συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα. Τα τρία «σ» που έχει επιλέξει να προτάξει το κυβερνητικό επιτελείο με το βλέμμα στις κάλπες, θέλοντας να τονίσει ότι η ΝΔ κάνει ό,τι λέει, διασφαλίζει τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων και εγγυάται τη σταθερότητα κόντρα στην αβεβαιότητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βεβαίως, δεν άφησε αμφιβολίες στο ακροατήριο του, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, προτάσσοντας το δίλημμα που θα έχουν οι πολίτες στις επόμενες εκλογές: «Θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που κράτησαν όρθιο τον τόπο εν μέσω τόσων προκλήσεων;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει λίγο μετά: «Οι δυσκολίες που έρχονται, αυξάνουν τις ευθύνες. Γι’ αυτό και σας ρωτώ: αν δεν τις αναλάβουμε εμείς, τότε ποιος;».
Οι αιχμές του κ. Μητσοτάκη δεν θα μπορούσαν να είναι σαφέστερες. Δεν έμεινε, δε, μόνο στο σκέλος του κόμματος, αλλά επέλεξε και την προσωπική σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Τώρα ξέρουμε πια ποιος μπορεί να διαχειρίζεται και να ξεπερνά κρίσεις. Και ξέρουμε ποιοι μένουν πάντα χαιρέκακοι θεατές. Γι’ αυτό και, όταν έρθει η ώρα, δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση, αλλά και κυβερνήτη του τόπου», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζοντας ότι, παρά τις κρίσεις, η προσωπική του αξιολόγηση πολλές φορές υπερέχει και αυτή της ίδιας της ΝΔ. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι, ακόμα και σήμερα, αρκετοί ψηφίζουν Μητσοτάκη και όχι ΝΔ, ιδίως όσοι δεν προέρχονται από τα σπάργανα του κόμματος.
«Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή χτίζουμε πάνω στα θεμέλια μιας Ελλάδας – πρωταγωνιστή στην Ευρώπη, με σταθερούς φίλους, ή αφήνουμε την τύχη μας στο άγνωστο και τη χώρα έρμαιο στις θύελλες των παγκόσμιων ανταγωνισμών. Με λίγα λόγια: ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά!», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο ίδιος εγγυάται το μήνυμα της σταθερότητας.
Ο πρωθυπουργός, δε, έκαψε και τα σενάρια συνεργασιών, εμμένοντας στη στρατηγική της αυτοδυναμίας και φωτογραφίζοντας την απροθυμία του για αλλαγή του εκλογικού νόμου που μένει να επικυρωθεί στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. «Όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι, ικανός καπετάνιος και έμπειρο πλήρωμα. Χρειάζεται κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή που να αποφασίζει χωρίς να χρειάζονται παράλληλες κουβέντες, χωρίς να εμπλεκόμαστε σε ατελέσφορα παζάρια. Γρήγορα και αποτελεσματικά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «ξορκίζοντας» τρόπο τινά τις κυβερνήσεις συνεργασίας.
Πακέτο για όλους
Το όπλο του πρωθυπουργού στην πορεία προς τις κάλπες είναι, βεβαίως, η πορεία της οικονομίας. Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να δεσμεύθηκε για στήριξη στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες, ανέπτυξε, όμως, ένα οικονομικό πακέτο που δεν είχε μεγάλη έκπληξη, αλλά είχε στην πραγματικότητα μέτρα…από λίγο σε πολλούς. Πρόκειται, βεβαίως, για μια μεγάλη παροχή, της τάξης των 5,5 δισ., τόσο για τα μέτρα του 2022 όσο και γι’ αυτά του 2023. Σημειωτέον, τη Δευτέρα το πρωί θα υπάρξει εξειδίκευση για το οικονομικό πακέτο και τα της ενέργειας από τους συναρμόδιους υπουργούς.
Κερδισμένοι, αναμφίβολα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα δουν τις απολαβές τους να αυξάνονται λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ και οι γιατροί θα δουν μεσοσταθμικά αυξημένες κατά 10% τις απολαβές τους από 01/01/2023. Ακόμα, οι συνταξιούχοι έχουν το διπλό μπόνους της αύξησης των κυρίων συντάξεων που θα προσεγγίσει το 7%, αλλά και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης. Αυξημένο θα είναι και το επίδομα θέρμανσης, στα 300 εκατ. ευρώ, με περισσότερους δικαιούχους.
Μέτρα υπάρχουν και για τους αγρότες, με στήριξη για λιπάσματα και ζωοτροφές, αλλά και για τους επιχειρηματίες που θα μετατρέψουν συμβάσεις εργαζόμενων τους σε πλήρους απασχόλησης από μερικής, κερδίζοντας γενναία έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές και στο τέλος επιτηδεύματος.
Ο «κράχτης», βεβαίως, ήταν το πακέτο 1,8 δισ. για τη στέγη, έστω και αν δεν αφορά νυν ενοικιαστές. Η κυβέρνηση, όμως, θα παράσχει σημαντικά κίνητρα το επόμενο διάστημα για να αγοραστούν νέες κατοικίες με ελάχιστο επιτόκιο, για να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα και να ανακαινιστούν, ενώ δρομολογείται και η «κοινωνική αντιπαροχή», με το κράτος να προσφέρει αδρανή περιουσιακά στοιχεία σε ιδιώτες, αυτοί να χτίζουν κατοικίες, να περιέχουν τις μισές έναντι χαμηλού αντιτίμου σε εισοδηματικά αδύναμους πολίτες και να εκμεταλλεύονται επαγγελματικά τα άλλα μισά.