Πολιτική

Δεύτερη μέρα συζήτησης για τον προϋπολογισμό – Τα Syrizastat και οι θέσεις των κομμάτων

Με ήπιες αντιπαραθέσεις μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης για την πορεία της εθνικής οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συνεδρίαση ξεκινά στις 9 το πρωί ενώ από σήμερα και έως το Σάββατο βράδυ η συζήτηση θα εναλλάσσεται μεταξύ βουλευτών και υπουργών οι οποίοι θα αναπτύξουν το προγραμματικό έργο της επόμενης χρονιάς. Υπενθυμίζεται πως ο προϋπολογισμός του 2024 περιλαμβάνει νέες παροχές ύψους 2,7 δις ευρώ και μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που ενισχύονται μετά από 13 χρόνια μειώσεων και στασιμότητας. Το κονδύλι για τις αυξήσεις μισθών ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ ενώ για αυξήσεις στις συντάξεις θα δοθούν άλλα 900 εκατ. ευρώ. Επίσης, αυξάνονται οι δαπάνες για την Παιδεία κατά 255 εκατ ευρώ και για την Υγεία κατα 481 εκατ ευρώ.

Η σύγκρουση των αρχηγών και οι διαγκωνισμοί στα αριστερά και δεξιά της ΝΔ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η τελική συνεδρίαση της Κυριακής θα αφιερωθεί σχεδόν αποκλειστικά για την μάχη των πολιτικών αρχηγών. Η διαδικασία προβλέπει πως ο κύκλος των τοποθετήσεων θα ανοίξει με την ομιλία του αρχηγού της μικρότερης κοινοβουλευτικά δύναμης για να κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκος Μητσοτάκη. Περίπου στις 7 το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Πάντως, το επιμέρους ενδιαφέρον εστιάζει και στον άτυπο διαγκωνισμό που παρατηρείται τόσο στα κεντροαριστερά έδρανα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ αλλά και στα δεξιότερα της ΝΔ μεταξύ Ελληνικής Λύσης, Σπαρτιατών και Νίκης για το ποιο κόμμα ασκεί σφοδρότερη κριτική στην κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστεί επι της αρχής από τους 158 βουλευτές της πλειοψηφίας ενώ οι δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων πιθανότατα θα λάβουν ευρύτερη στήριξη.

Τα Syrizastat και οι θέσεις των κομμάτων

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζιδάκης παρεμβαίνοντας κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης αμέσως μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών της αντιπολίτευσης σημείωσε πως “Όλοι μαζί πρέπει με καλύτερο τρόπο να κάνουμε τη δουλειά μας, μετά την κρίση που βιώσαμε. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο, το πατριωτικό μας καθήκον, θα προχωρήσουμε όλοι μαζί και θα σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα”.

Ο ίδιος ανέφερε πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει και τα θετικά αποτελέσματα κατευθύνονται για την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών. “Όταν η οικονομία προχωρά μπροστά κερδίζουν και οι ευάλωτοι. Αυτό το μείγμα πολιτικής θα ακολουθήσουμε και θα προχωρήσουμε, συνδυάζοντας τρεις άξονες: τη δημοσιονομική σταθερότητα, τις αναπτυξιακές πολιτικές και την πολιτική της κοινωνικής συνοχής” είπε.

Παράλληλα, απέκρουσε την κριτική της αντιπολίτευσης λέγοντας μεταξύ άλλων πως ο ΣΥΡΙΖΑ «αποδέχεται μόνο τα νούμερα της Syrizastat την στιγμή που το σύνολο των ξένων οίκων, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ αναγνωρίζουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας». Ο εισηγητής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας είπε πως “ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ένας προϋπολογισμός βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Που μεγαλώνει την πίτα του εθνικού εισοδήματος. Μειώνει τις ανισότητες. Διασφαλίζει τη δημοσιονομική ισορροπία που τόσο κοπιάσαμε όλοι μας να αποκαταστήσουμε την τετραετία που πέρασε».

Για ρεκόρ αύξησης φόρων μίλησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς: «Η κυβέρνηση τηςΝΔ είναι η κατέχουσα το ρεκόρ φόρων, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 29% και μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές στο 43%. Ρεκόρ 27ετίας! Για 27 χρόνια δεν έχει ξαναγίνει. Τα φορολογικά έσοδα δεν αυξάνονται λόγω της ανάπτυξης. Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται επειδή αρνείστε να τιθασεύσετε το τέρας του πληθωρισμού και το αφήνετε να πέσει στα κεφάλια των νοικοκυριών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Κοινωνικά άδικο και αναπτυξιακά ανεπαρκή, χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε “Ο προϋπολογισμός είναι ταξικός, ιδιαίτερα αντιδραστικός και αντιλαϊκός, πολύ περισσότερο σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας και κατάργησης της ρήτρας διαφυγής”.

Από τους Σπαρτιάτες ο Ιωάννης Κόντης είπε πως η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα κυρίως από έμμεσους φόρους, αν και οι άμεσοι φόροι είναι αυτοί που θα έπρεπε να στηρίζουν την οικονομία ενώ ο Βασίλης Βιλιάρδος της Ελληνικής Λύσης σημείωσε πως «η κυβέρνηση συνεχίζει το οικονομικό μοντέλο που μας χρεοκόπησε και θα μας χρεοκοπήσει ξανά».

Από την Νέα Αριστερά η κυρία Εφη Αχτσιόγλου μίλησε για ασκούμενη οικονομική πολιτική που είναι σύμμαχος της απληστίας ελαχίστων και σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Τέλος, ο Ανδρέας Βορύλλας από την Νίκη καταλόγισε την κυβέρνηση «υπέρμετρα αισιόδοξες προβλέψεις» ενώ ο Αλέξανδρος Καζαμίας της Πλεύσης Ελευθερίας μίλησε για προϋπολογισμό λιτότητας.

You may also like