SelectedΕλλάδα

Δημόσιοι υπάλληλοι για 3 μήνες -Τι έζησαν τρεις φοιτητές στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

01s12dim1-thumb-larg.jpg

Πριν από περίπου ένα χρόνο, έγραψαν ένα άρθρο στο οποίο οραματίζονταν το Δημόσιο του μέλλοντος. Τους τελευταίους τρεις μήνες, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν αυτό που ισχύει στο παρόν. Είναι τρεις φοιτητές που πέρασαν αυτό το διάστημα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έζησαν από… πρώτο χέρι την κατάσταση.

Η 20χρονη Δάφνη Γιοβανώφ, φοιτήτρια Νομικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ο 21χρονος Δημήτρης Αντωνόπουλος, φοιτητής στο Τμήμα Λογιστής και Χρηματοοικονομικών του ΕΚΠΑ και η 22χρονη Μαρία- Ελένη Δολιανίτη, φοιτήτρια επίσης της Νομικής στο ίδιο πανεπιστήμιο, ήταν εκείνοι που έγραψαν τα τρία καλύτερα άρθρα στο διαγωνισμό που έκανε πέρυι το Δεκέμβριο η δικηγορική εταιρεία «Καρατζάς και Συνεργάτες» σε συνεργασία με την «Καθημερινή». Φοιτητές κλήθηκαν να γράψουν στα αγγλικά άρθρο με θέμα «Η αξιολόγηση κρατικών δομών, θεσμών και προσώπων σε μια σύγχρονη δημοκρατία».

Οι απόψεις και τα κείμενά τους προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τους πρότεινε τρίμηνη πρακτική εξάσκηση σε κάποιο τμήμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να δουν από κοντά και να ζήσουν εκ των έσω τα όσα κατέγραφαν στα άρθρα τους.

Την Παρασκευή, τον συνάντησαν ξανά, προκειμένου να του πουν τι είδαν τελικά στο Δημόσιο. Η Δάφνη, ο Δημήτρης και η Μαρία – Ελένη εργάστηκαν στο Τμήμα Μεταβολών, ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα για τις διαδικασίες με τις οποίες λειτουργεί το Δημόσιο, αφού από εκεί «περνούν» όλα τα θέματα που αφορούν μετατάξεις, αποσπάσεις, προαγωγές κ.λπ. Οπως λένε, τους εντυπωσίασε η εργατικότητα και τα προσόντα των υπαλλήλων, ενώ κατέληξαν ότι το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι η γραφειοκρατία και η πολυνομία.

«Οι άνθρωποι με τους οποίους δούλεψα ήταν μορφωμένοι, άξιοι, παραγωγικοί, ενδιαφέρονταν για τη δουλειά τους», είπε στην «Καθημερινή» η Δάφνη. «Περίμενα να δω άλλα πράγματα και άλλα είδα. Με όλα αυτά που ακούμε για το Δημόσιο, περίμενα να μη βρω κανέναν εκεί, ήταν και καλοκαίρι, αλλά είδα ανθρώπους που πάλευαν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, είχαν προσόντα. Ξέρω ότι δεν είναι παντού έτσι, αλλά… ακούς για το Δημόσιο και νομίζεις ότι είναι ανοσιούργημα. Ισως δεν είναι έτσι…», πρόσθεσε ο Δημήτρης. Αντίστοιχη ήταν η αίσθηση που αποκόμισε η Μαρία – Ελένη. «Αλλαξε η απόψή μου για τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι άνθρωποι που δούλευαν εκεί έμεναν πιο αργά από το ωράριό τους και οι μισθοί τους είναι μάλλον χαμηλοί. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν συχνά οι πολίτες είναι ότι υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας».

Οπως τόνισαν, ανάμεσα στα προβλήματα είναι και η παραγωγικότητα, που δεν οφείλεται σε τεμπελιά των υπαλλήλων, αλλά στο γεγονός ότι πολλοί από αυτούς κάνουν τη δουλειά τους με μολύβι και όχι με υπολογιστή, λόγω έλλειψης πόρων.

Από την παραμονή τους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και οι τρεις πείσθηκαν ότι η αξιολόγηση είναι απαραίτητη για την εξέλιξη του Δημοσίου και των ίδιων των υπαλλήλων. «Πιστεύω ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως κίνητρο για τους “κακούς” υπαλλήλους», λέει η Μαρία – Ελένη.

Πάντως, κανένας από τους τρεις τους δεν έχουν φιλοδοξία να εργαστούν στο Δημόσιο… μεγαλώνοντας. Τουλάχιστον όχι με τους ισχύοντες όρους. «Θα με ενδιέφερε… αν αλλάξουν τα πράγματα», λέει χαρακτηριστικά η Δάφνη. «Δίνει προοπτική, αλλά δεν ικανοποιεί τις φιλοδοξίες ενός νέου εργαζομένου», προσθέτει ο Δημήτρης. «Θα δούλευα αν μπορούσα να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου. Δεν θέλω να πάνε χαμένες οι σπουδές μου», καταλήγει η Μαρία – Ελένη.

Φωτογραφία: Καθημερινή 

You may also like

More in Selected