(EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
Υπέρ της παραμονής στο ευρώ θα ψήφιζαν οι περισσότεροι Ελληνες, σε περίπτωση που διεξαγόταν δημοψήφισμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, το 66% θα ψήφιζε ευρώ έναντι δραχμής και το 55,5% ευρώ και μνημόνιο έναντι της δραχμής με ανεξάρτητη πολιτική σε ένα δημοψήφισμα. Στην ίδια έρευνα, το 50,5% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της επένδυσης χρυσού στη Χαλκιδική, οι περισσότεροι τάσσονται ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, ενώ κακό βαθμό παίρνει η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε τέσσερα ζητήματα.
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση δημοψηφίσματος, το 66% θα απαντούσε ευρώ, το 27% δραχμή. Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους των κομμάτων, το 53,5% των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε ευρώ, όπως θα έκανε το 92,5% της ΝΔ, το 50% της Χρυσής Αυγής, το 100% των ψηφοφόρων του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπέρ της δραχμής είναι το 63,5% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 63,5% των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Αν το ερώτημα σε δημοψήφισμα ήταν ευρώ με μνημόνιο ή δραχμή με ανεξάρτητη πολιτική, το 55,5% θα ψήφιζε το πρώτο, με το 33% να απαντά ότι θα υποστήριζε το δεύτερο.
«Η επένδυση πρέπει να προχωρήσει», απαντά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σχετικά με τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, αφού το 50,5% απάντησε ότι αυτή η φράση τους εκφράζει καλύτερα για το θέμα. Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους, με την επένδυση συμφωνούν εκείνοι της ΝΔ, της Χρυσής Αυγής, του Ποταμιού, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΠΑΣΟΚ, ενώ διαφωνούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
Κακό «βαθμό» παίρνει η κυβέρνηση από τους ερωτηθέντες στους χειρισμούς για την καταπολέμηση της ανεργίας (3,8 στα 10), τη μείωση της ακρίβειας (3,3), την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας (2,8) και την κοινωνική ασφάλιση (4).
Πάντως, η πλειοψηφία πιστεύει ότι μία κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά θα τα πήγαινε χειρότερα (56,5%).
Με τις ιδιωτικοποιήσεις της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ διαφωνεί η πλειοψηφία, ενώ σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αντίθετοι με όλες τις ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες ρωτήθηκαν.
Σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, το 52% δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση χειροτέρευσε, ενώ από την προκήρυξη των εκλογών, η πλειοψηφία δηλώνει ότι δεν μεταβλήθηκε η οικονομική του κατάσταση (60%).
Μοιρασμένοι ήταν οι ερωτηθέντες στην εκτίμηση για το αν θα βελτιωθεί ή θα χειροτερεύσει η οικονομική κατάσταση της χώρας τους επόμενους 12 μήνες, αφού το 33% αισιοδοξεί ενώ το 30% είναι απαισιόδοξο.
Σε άλλα ερωτήματα, το 37% δήλωσε ότι δεν θα αγόραζε ποτέ σπίτι και το 46,5% θα συμβούλευε κάποιο φίλο να αποταμιεύσει τις οικονομίες του στην τράπεζα.