Πολιτική

Διαδικτυακή εκδήλωση Ανανεωτικής Αριστεράς και Κινήσεων Πολιτών: Όσα συζητήθηκαν για πανδημία και ΚΙΝΑΛ

Πανδημία, εργασιακές σχέσεις, δικαιώματα και πολιτικές εξελίξεις στο επίκεντρο της εκδήλωσης 

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση της Ανανεωτικής Αριστεράς και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία. Σκοπός είναι διεύρυνση του Κινήματος Αλλαγής, ώστε να γίνει ένας ανοιχτός και ευρύτερος φορέας της Κεντροαριστεράς, με ξεκάθαρο στίγμα σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μεταβολές που προκαλεί η πανδημία στην κοινωνία, στις εργασιακές σχέσεις, στα δικαιώματα και στις πολιτικές εξελίξεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις στρατηγικές επιλογές και την πολιτική τακτική του ΚΙΝΑΛ.

Αναφερόμενοι στην μετα-covid εποχή οι ομιλητές επισήμαναν:

– Γιώργος Καμίνης βουλευτής Κινήματος Αλλαγής: «Αντίθετα προς τους λαϊκιστές, για τους οποίους η εχθροπάθεια είναι το οξυγόνο τους, η Σοσιαλδημοκρατία έχει μια μεγάλη παράδοση αγώνων, αλλά και δημιουργικών συμβιβασμών. Μέσα από τις συναινέσεις και όχι από τη διαρκή διχόνοια κερδίζεις την πολιτική ηγεμονία για να θυμηθώ τον Λεωνίδα Κύρκο, προωθείς το συνολικό μέτωπο της δημοκρατίας. Για χρόνια η αριστερά, ιδίως η ευρωπαϊκή αριστερά, παραδόθηκε στη λογική του “τρίτου δρόμου” των Κλίντον και Μπλερ. Θεωρώντας πια δεδομένη την επικράτηση του καπιταλιστικού συστήματος, περιόρισε το ενδιαφέρον της σε μια απλή βελτίωση του κοινωνικού κράτους και στο ζήτημα των ταυτοτήτων. Σήμερα, όμως, λόγω και της πανδημίας, έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση γύρω από τον ίδιο τον πυρήνα του σοσιαλισμού. Δηλαδή την οικονομία και τις σχέσεις παραγωγής. Η δοκιμασία που μας περιμένει, συνεπώς, είναι η αναμέτρηση με τον καπιταλισμό και όχι απλώς με τη συντήρηση. Αναμέτρηση ασφαλώς που θα γίνει υπό το φως της πείρας δεκαετιών και με βάση τις οδυνηρές εμπειρίες του κομμουνιστικού κρατισμού».

– Παναγιώτης Καρκατσούλης π. βουλευτής με το Ποτάμι: «Η ανοιχτή αντίληψη, η ευρύτατη κοινωνική διαβούλευση, η δικτύωση των επιπέδων διοίκησης και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι οι μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, που συνδέονται με την σοσιαλδημοκρατία.

Η σοσιαλδημοκρατική ατζέντα περιλαμβάνει την μεταφορά πεδίων πολιτικής στην αυτοδιοίκηση, την καλή νομοθέτηση, την ενδυνάμωση της διαφάνειας, την αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου και την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών. Οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν μέσα από ένα πλέγμα συμμετοχής και συνυπευθυνότητας».

– Θόδωρος Μαργαρίτης εκ μέρους της Γραμματείας της Ανανεωτικής Αριστεράς: «Η παράταξη της Σοσιαλδημοκρατίας ιστορικά είναι η ανοιχτόμυαλη παράταξη της διαρκούς ανανέωσης. Η ικανότητα να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες είναι το σημαντικό όπλο της. Σύγχρονη πολιτική ατζέντα είναι η στήριξη στο κοινωνικό κράτος, η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, η Ανοιχτή Κοινωνία, ο χωρισμός Εκκλησίας – Κράτους, το σταθερό μέτωπο στον εθνικισμό».

– Στέφανος Παραστατίδης γραμματέας οργανωτικού Κινήματος Αλλαγής: Αναφερόμενος στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η ελληνική σοσιαλδημοκρατία είπε: «Υπάρχει ο δρόμος να παρουσιαστούμε δήθεν ως οι σωτήρες των αδυνάμων, όχι με όρους ισοδυναμίας, αλλά με όρους επικυριαρχίας. Να θεωρήσουμε ότι είναι ιδιοκτησία μας, ότι είναι ποσοστό μας. Να τους υποσχεθούμε όχι άρση της κατάστασης αδυναμίας, αλλά επαναφορά μας στην εξουσία και διαιώνισή της ως φυσική νομοτέλεια.
Υπάρχει όμως και ο άλλος δρόμος, να πετύχουμε μια νέα μορφή κοινωνικής απελευθέρωσης, μέσω της χειραφέτησης του πολίτη από κάθε μορφής πάτρωνα, που συναντά στην οικογένεια, την δημόσια υπηρεσία, την ιδιωτική επιχείρηση, το Πανεπιστήμιο, το συνδικάτο. Kαι για τούτο χρειαζόμαστε ανοιχτούς δημοκρατικούς θεσμούς και μία ισχυρή κοινωνία, που θα συμμετέχει, διεκδικεί, συνδιαμορφώνει και θα συγκρούεται όταν απειλείται».

– Μαρία Στρατηγάκη αν. Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Αναφέρομαι στο περιεχόμενο των εννοιών “Ευρώπη”, “Κοινωνικό Κράτος” και “Ισότητα των Φύλων”, αναδεικνύοντας την άμεση σύνδεσή τους με τις σοσιαλδημοκρατικές αρχές. Κλονίσθηκαν από την πανδημία, αλλά αποτελούν σταθερά τρόπους αξιόπιστων διεξόδων από την κρίση την επόμενη μέρα.

Η εμβάθυνση της ΕΕ, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η ουσιαστική ισότητα των φύλων μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία ανάκαμψης και παράγοντες ανθεκτικότητας της κοινωνίας».

– Μιχάλης Χάλαρης Γραμματέας Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία: «Είμαστε επικεντρωμένοι στην επεξεργασία ενός μοντέλου ανάπτυξης και ευημερίας, που θα ξεπερνά τόσο τον κρατισμό όσο και τον αντίθετό του, που δίνει την αποκλειστική πρωτοκαθεδρία στις αγορές. Μας ενδιαφέρει κυρίως πως θα υπερασπιστούμε τους μη προνομιούχους στην παραγωγή και στην κοινωνία, το πώς θα απαλλαγούμε από τον λαϊκισμό, τις πελατειακές σχέσεις και τις συντηρητικές πολιτικές, που δημιουργούν και εντείνουν τις παλαιές και νέες ανισότητες».

Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και με πολλούς αποδέκτες περιλάμβαναν οι αναφορές των ομιλητών στη φυσιογνωμία και τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής, τονίζοντας:

– Παναγιώτης Καρκατσούλης: «Η σοσιαλδημοκρατική – προοδευτική ατζέντα δεν ταυτίζεται ούτε με πρόσωπα του παρόντος, ούτε με σύμβολα του παρελθόντος. Δοκιμάζεται και ανατροφοδοτείται από τις κοινωνικές ανάγκες και απευθύνεται στην μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, που μάχονται για ισονομία και αξιοκρατία».

– Θόδωρος Μαργαρίτης: «Η απάντηση δεν είναι ούτε τα παλιά εργαλεία της Σοσιαλδημοκρατίας, ούτε η λεγόμενη επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Είναι η δράση μέσα στην κοινωνία που δοκιμάζεται. Είναι η επιδίωξη για την πιο πλατιά συσπείρωση δυνάμεων μέσα και γύρω από το κόμμα. Έτσι ώστε να έχουμε ένα πολιτικό φορέα αντίστοιχο της εποχής και των νέων αναζητήσεων».

– Μαρία Στρατηγάκη: «Το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να κοιτάξει μπροστά και όχι πίσω, για να διαμορφώνει πολιτικές, που αντιστέκονται στους λαϊκισμούς και τους θεατρινισμούς του κυρίαρχου πολιτικού λόγου των δύο – σήμερα – μεγάλων κομμάτων».

– Μιχάλης Χάλαρης: «Στόχος μας η ανασυγκρότηση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης με εκσυγχρονιστικό πνεύμα, με δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς Δεν στοιχιζόμαστε πίσω από πρόσωπα, οι επιλογές μας για την ηγεσία θα εξαρτηθούν από την δημόσια εκφρασμένη ιδεολογική – πολιτική ταυτότητα των υποψηφίων και όχι την επικοινωνιακή γοητεία, τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και τους συσχετισμούς».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος και ως γιατρός τόνισε: « η παγκόσμια υγειονομική κρίση αναδεικνύει τις σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές, προκρίνει τα δημόσια συστήματα υγείας, ως τα πιο ικανά να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Ο κρατικός παρεμβατισμός και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις έρχονται στο προσκήνιο».

You may also like