Πολιτική

Διαφωνία Μητσοτάκη – Σασόλι για τους Αφγανούς μετανάστες: «Θα διαφυλάξουμε τα σύνορά μας, δεν θα επαναληφθεί το 2015» λέει ο πρωθυπουργός

Να δείξουν αλληλεγγύη, ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι – «Εκπροσωπώ μια χώρα που υπήρξε θύμα μιας πολιτικής και σημαντικών λαθών από τα ευρωπαϊκά όργανα» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Την πρόθεσή του να μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση την επανάληψη του 2015 και των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα μετά τα δραματικά γεγονότα στο Αφγανιστάν, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Bled Strategic Forum στη Σλοβενία.

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου μεταξύ των προσκεκλημένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κρατών της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι για την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης σε Αφγανούς πρόσφυγες, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί την επανάληψη των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. «Εκπροσωπώ μια χώρα που υπήρξε θύμα μιας πολιτικής και σημαντικών λαθών από τα ευρωπαϊκά όργανα, καθώς ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε μια κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο έχουμε συμφωνήσει στη διαφύλαξη των συνόρων μας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Πρέπει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες αλλά παράλληλα πρέπει να στείλουμε σαφές μήνυμα στους διακινητές και σε όσους κερδίζουν από το δράμα ανθρώπων ότι δεν θα επαναλάβουν όσα έκαναν στο παρελθόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.


21-09-01_0059__DPD9999

Ο κ. Σασόλι, απατώντας στον κ. Μητσοτάκη, υπενθύμισε ότι ήταν εις εκ των προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που βρέθηκε στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 για να δείξει στην πράξη ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα στην Ελλάδα πρέπει να προστατευτούν για το κοινό καλό. «Καμία χώρα δεν θα αφεθεί μόνη της λόγω της γεωγραφικής της θέσης όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η μετανάστευση. Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της όπως καμία άλλη χώρα της Μεσογείου ή της Βαλτικής. Χρειαζόμαστε μια κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί να προχωρήσουμε πέρα από τον Κανονισμό του Δουβλίνου, τα κράτη – μέλη, δηλαδή οι κυβερνήσεις δεν δίνουν στην ΕΕ τη δύναμη για να το πράξει»«, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Bled Strategic Forum, στο οποίο φέτος συμμετέχουν ο Αντρέι Μπάμπις πρωθυπουργός της Τσεχία, ο Έντουαρντ Χέγκερ πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ο Γιάνεζ Γιάνσα πρωθυπουργός της Σλοβενίας, ο Σαρλ Μισέλ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Βίκτρο Όρμπαν πρωθυπουργός της Ουγγαρία, ο Πιέτρο Παρόλιν υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, ο Αντρέι Πλένκοβιτς πρωθυπουργός της Κροατίας, ο Νταβίντ Σασόλι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ντουμπράνβκα Σουίτσα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνη για το δημογραφικό και τη δημοκρατία στην ΕΕ και ο Αλεξάνταρ Βούσιτς πρωθυπουργός της Σερβίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η πολιτική είναι διαχείριση και ηγεσία ταυτόχρονα, καθώς οι αντιπρόσωποι των πολιτών οφείλουν να φέρουν αποτελέσματα. «Ένας πολιτικός πρέπει να λέει την αλήθεια και να λαμβάνει περιστασιακά μη δημοφιλείς πολιτικές. Να κατανοεί τι είναι σημαντικό και να βλέπει και το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο όφελος».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική