Σφοδρές αντιρρήσεις από βουλευτές της ΝΔ, με προεξάρχουσα την Μαριέττα Γιαννάκου- «Ανταρσία» Λοβέρδου και άλλων στο ΚΙΝΑΛ- Πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας από την οποία θα…απέχει, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ
Η ηγεσία του υπουργείου μιλά για σημαντική μεταρρύθμιση που διατηρεί τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου αλλά παράλληλα διασφαλίζει την από «κοινού και εξίσου» συμμετοχή των γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους, χωρίς αποκλεισμούς. Ωστόσο, η πρόβλεψη για απο κοινού και – κυρίως – «εξίσου» μέριμνα προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και από ορισμένους βουλευτές της πλειοψηφίας.
Η Μαριέττα Γιαννάκου κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να προχωρήσει σε συγκεκριμένες αλλαγές καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Αντίστοιχη κριτική άσκησαν οι Ολγα Κεφαλογιάννη , Μανούσος Βολουδάκης και Χαράλαμπος Αθανασίου.
Από την άλλη πλευρά προβλήματα εσωκομματικές διαφωνίες υπάρχουν και στο Κίνημα Αλλαγής το οποίο κεντρικά δηλώνει οτι θα καταψηφίσει καθώς Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και δύο ακόμα βουλευτές θεωρούν θετικές τις προωθούμενες διατάξεις.
Ονομαστική ψηφοφορία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα απέχει
Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την αναστάτωση στο εσωτερικό της ΝΔ αλλά και την επιλογή της ηγεσίας του κόμματος να μην επιβάλλει στους βουλευτές «πειθαρχία» για ένα κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα, καταθέτοντας αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για :
– το άρθρο 7 που προβλέπει ότι η γονική μέριμνα θα ασκείται «από κοινού και εξίσου» από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο
– για το άρθρο 13 που εισάγει το μαχητό τεκμήριο του 1/3 στον χρόνο που πρέπει να περνά το παιδί με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει.
Πάντως, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζήτησαν την διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας για την συνεπιμέλεια θα απέχουν από την διαδικασία επιλέγοντας με τον τρόπο αυτό να διαμαρτυρηθούν για την παραμονή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην λειτουργία του κοινοβουλίου λόγω πανδημίας. Να σημειωθεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ενημερώσει την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την επιλογή του να απέχει από τις ονομαστικές ψηφοφορίες πολύ πριν την εισαγωγή του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια στην Ολομέλεια. Ωστόσο, η αποχή από την σημερινή διαδικασία που ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί διευκολύνει την υπερψήφιση των προωθούμενων διατάξεων καθώς η πλειοψηφία ορίζεται επι των παρόντων βουλευτών.
Κ. Σκανδαλίδης: Τραγέλαφο προκαλεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά ονομαστική και να απέχει απ αυτή
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης σχολιάζοντας την συγκεκριμένη τακτική μίλησε για «εκχυδαϊσμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» από την αξιωματική αντιπολίτευση και για «τραγέλαφο». Υπογράμμισε δε, ότι αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από την ονομαστική τότε θα αποχωρήσει και το δικό του κόμμα.
Αλ. Τσίπρας: Οικονομικά συμφέροντα πίσω από το νομοσχέδιο συνεπιμέλειας
Πάντως, ο πολιτικός διάλογος για τον πυρήνα του νομοσχεδίου «αμαυρώθηκε» από υπαινιγμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περι ισχυρών οικονομικών κέντρων που υπαγόρευσαν στην κυβέρνηση την σύνταξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα είναι χαρακτηριστική.
«Ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός του νομοθετήματος; Γιατί δεν είναι εδώ ο πρωθυπουργός; Ολοι γνωρίζουμε ότι το νομοθέτημα έρχεται από την κορυφή του επιτελικού κράτους» είπε αρχικά για να προσθέσει «Η κα Γιαννάκου μίλησε για γραφεία, ομάδες επηρεασμού που δίνουν λεφτά. Εγώ ρωτώ : ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν το χρήμα και επιβάλλουν νομοθετήματα στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα; Και πως είναι δυνατόν να επιβάλλουν αυτοί με χρήμα ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Να έρθει εδώ ο κ. Μητσοτάκης και αν απαντήσει».
«Γιατί το κάνει αυτό ο πρωθυπουργός και με το νομοσχέδιο διαχειρίζεστε το παιδί σαν να είναι οικόπεδο προς διανομή μεταξύ γονέων; Γιατί έρχεται ο Μητσοτάκης και δεσμεύει τον δικαστή τι θα θεωρεί πρώτιστο συμφέρον του παιδιού ; Γιατί το από κοινού της γονικής μέριμνας που υποδηλώνει κοινότητα φροντίδων απαξιώνεται με το εξίσου; Γιατί ο νομοθέτης αγνοεί ότι οι γυναίκες δεν είναι μισθολογικά εξίσου που να τις επιτρέπει να συμβάλει οικονομικά. Ισότιμα ναι πρέπει να ασκείται η γονική μέριμνα αλλά όχι εξίσου. Εισάγετε με αυτό το τρόπο την υποχρεωτικά ισόχρονη συμμετοχή και επιβάλλεται την εναλλασσόμενη κατοικία. Μετράτε τους ψυχολογικούς κινδύνους ή δεν σας ενδιαφέρει αν μετατρέπετε το παιδί σε βαλίτσα;» είπε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, επιτέθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης – μίλησε για υποκρυπτόμενο «μισογυνισμό» ενώ τον αποκάλεσε «αυτοφωράκια» του πρωθυπουργού.
«Ο κ. Τσιάρας εκτελεί χρέη αυτοφωράκια. Το νομοσχέδιο αποτελεί δέσμευση του κ. Μητσοτάκη προς συγκεκριμένα συμφέροντα. Να έρθει λοιπόν εδώ και να υπερασπιστεί τις αποφάσεις του και να απολογηθεί. Αλλιώς να τροποποιήσει ο υπουργός τις διατάξεις που προκαλούν αντιδράσεις» είπε.
Κ. Τσιάρας: Προσβλητική η στάση του κ. Τσίπρα
Είναι κρίμα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για εσάς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετείτε μια τέτοια διχαστική τακτική σε ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας ενώνει», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας απαντώντας.
«Προσωπικά, σε όλη την πολιτική μου διαδρομή δεν έκανα ποτέ κάτι που δεν πίστευα. Εγώ προτείνω αυτό το νομοσχέδιο γιατί πιστεύω ότι είναι ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό βήμα και γιατί πιστεύω ότι θα στηρίξουμε το πραγματικό συμφέρον του παιδιού, γιατί πρέπει να δούμε ένα πρόβλημα πραγματικό», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναγνώρισε καν ότι υπάρχει ένα κοινωνικό πρόβλημα. Λυπάμαι πραγματικά, αν δεν προσβάλλει αυτή η στάση εσάς που αναγνωρίσατε ότι υπάρχει πρόβλημα, την περίοδο που κυβερνούσατε συστήνοντας νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προσβάλλει χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν από τη Βουλή να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών», είπε ο κ. Τσιάρας, απευθυνόμενος στα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα το αναγνωρίσατε όταν κάνατε εσείς νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Αλήθεια, πού βρίσκεται το πόρισμα εκείνο; Θέλατε να αποφύγετε την κοινωνική ένταση, δεν θέλατε να έρθετε αντιμέτωποι με οποιαδήποτε κοινωνική ένταση. Είναι συνεπώς υποκρισία μέγιστη να λέτε ότι ανεβάζουμε ένα θέμα που δεν υπάρχει, όταν εσείς το αναγνωρίσατε, το προηγούμενο διάστημα αλλά δεν είχατε την τόλμη να το αντιμετωπίσετε και αυτό σας καθιστά εκτεθειμένο στην κοινωνία. Είναι κρίμα που χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να εκπέμψουμε ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε μέγιστη ανακρίβεια τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει την εφαρμογή της Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης. «Η παραπομπή στη συνθήκη αναφέρεται σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου», είπε ο κ. Τσιάρας και σχολίασε: «Ωραία κρύφτηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πίσω από τη φράση ότι “ υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα” πίσω από τη νομοθετική μας πρωτοβουλία. Μα δεν έχετε ιδέα ποιοι είναι οι περισσότεροι από αυτούς που πλήττονται; Είναι φτωχοί άνθρωποι, είναι αγωνιστές που παλεύουν καθημερινά και θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους και να τα στηρίξουν».
Ο Κώστας Τσιάρας σχολίασε και το «δριμύ κατηγορώ» του Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής.
«Είναι γνωστό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την ομιλία του φεύγει. Δεν θέλει να ακούσει τις απαντήσεις. Ο κ. Τσίπρας έρχεται εδώ ανεβάζοντας τα θέματα της υγειονομικής κρίσης, αν και γνωρίζει ότι είναι θέματα που χρειάζονται ειδική διαχείριση. Η στάση του αυτή δείχνει τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η παράταξή του, με όσα ακούγονται αυτές τις ημέρες στην προανακριτική επιτροπή. Όταν ακούτε τι έγινε την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνομαι ότι σας δημιουργεί δυσκολία», σχολίασε ο Κώστας Τσιάρας σχετικά με την κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μέτρα προστασίας από την Covid-19, στη Βουλή.
«Τα θέματα της λειτουργίας της Βουλής έχουν απαντηθεί συγκεκριμένα από τον πρόεδρο της Βουλής. Οι κανόνες μπήκαν γιατί έπρεπε να ληφθούν. Άνθρωποι που έχουν επίγνωση τι σημαίνει διασφάλιση της υγείας, δεν ανεβαίνουν στο βήμα της Βουλής να μιλάνε με τέτοιο λαϊκισμό», είπε επίσης ο κ. Τσιάρας.
Αλ. Τσίπρας: κακοποιητής της Δημοκρατίας η κυβέρνησης
– Πρότεινε να εμβολιαστούν εκτός σειράς όλοι οι βουλευτές
Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής για την παραμονή των υγειονομικών μέτρων στις λειτουργίες της Βουλής. Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «κακοποιητή της Δημοκρατίας» για «κοινοβούλιο σε καταστολή», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα ανεχθούμε άλλο να συμμετέχουμε σε μια Βουλή με κανόνες σιωπής, σε μια σκιώδη Βουλή». Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διατηρεί τα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να επιβάλλει «σιωπητήριο» τους βουλευτές της ΝΔ που διαφωνούν με κρίσιμα νομοσχέδια (συνεπιμέλειας, εργασιακό, Πρέσπες). Επίσης, πρότεινε να υπάρξει μαζικός εμβολιασμός, εκτός σειράς, όλων των ανεμβολίαστων βουλευτών προκειμένου να θωρακιστεί υγειονομικά το κοινοβούλιο.
Τασούλας: Τα μέτρα που λάβαμε δεν είναι ζήτημα δημοκρατίας, αλλά αυτοπροστασίας.
Απαντώντας ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας χαρακτήρισε αυτοκτονία την πρόταση της φυσικής παρουσίας και των 300 βουλευτών στην Ολομέλεια στην παρούσα φάση και παρουσίασε τις εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής του ΕΟΔΥ που ζητούν την παραμονή των υγειονομικών περιορισμών.
Ο κ. Τασούλας ς ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν νοσήσει 107 βουλευτές, εργαζόμενοι και συνεργάτες της Βουλής ωστόσο πρόσθεσε ότι υπο την καθοδήγηση των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών θα ξεκινήσει σύντομα η σταδιακή άρση των περιορισμών.
«Όλα λοιπόν τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι μέτρα αυτοπροστασίας και παραδείγματος και απέδωσαν. Κι αυτά τα μέτρα πλέον έχουν χαλαρώσει. Το νομοσχέδιο αυτό συζητείται σε 2 ημέρες. Η άλλη λύση να είναι και οι 300 για να τελειώνουμε σε μία ημέρα είναι μία υγειονομική βόμβα. Μια αυτοκτονία. Ένα παράδειγμα αποτρόπαιο», τόνισε για να προσθέσει «αυτή την κατάσταση θα διαχειριστώ μέχρι τέλους με βάση την προστασία της υγείας και της ζωής σας που είναι ένα από τα αγαθά της Δημοκρατίας. Η Βουλή ανοίγει κάθε μέρα σιγά σιγά, αλλά προσεκτικά. Η Βουλή θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως επιβάλλουν οι υγειονομικοί κανόνες, γιατί αυτό επιτάσσει το χρέος μας το δημοκρατικό».
Αναφορικά με την πρόταση του κ. Τσίπρα για μαζικούς εμβολιασμούς σε βουλευτές είπε: «οι βουλευτές δεν μπήκαν σε καμία χώρα σε προτεραιότητα έναντι κατηγοριών άλλων πολιτών. Προηγήθηκαν ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι. Εχουμε φτάσει σε υψηλό επίπεδο εμβολιασμού βουλευτών χωρίς να παραβιάσουμε τους κανόνες. Οι βουλευτές εμβολιάστηκαν ως πολίτες».