Από την αρχή του 2015, από τη Σερβία πέρασαν 200.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 140.000 παρέλαβαν την αίτηση παροχής ασύλου, ανέφερε ο Ράντος Τζούροβιτς, διευθυντής του κέντρου προστασίας και αρωγής για άτομα που αιτούνται άσυλο.
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της σερβικής δημόσιας τηλεόρασης (RTS), ο κ. Τζούροβιτς τόνισε ότι η Σερβία αποτελεί χώρα διέλευσης και σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες έχουν προορισμό την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι το προσφυγικό κύμα από χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον γεγονός που – όπως είπε – κάνει επιτακτική την ανάγκη για την δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής στη Σερβία.
Σε πολιτικό επίπεδο, το προσφυγικό συνεχίζει να προκαλεί ένταση στις σχέσεις Κροατίας – Σερβίας. Η προεκλογική εκστρατεία στην Κροατία συντηρεί το κλίμα έντασης με τον πρωθυπουργό Ζόραν Μιλάνοβιτς να πρωτοστατεί στις φραστικές επιθέσεις κατά της Σερβίας, με αφορμή το προσφυγικό.
Σήμερα, ο Μιλάνοβιτς εκφράζοντας, για ακόμη μία φορά τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι σερβικές αρχές κατευθύνουν τους πρόσφυγες στα κροατικά σύνορα, δήλωσε ότι δεν θα επικοινωνήσει ξανά με τον ομόλογό του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Χθες, σε προεκλογική συγκέντρωση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι «η Σερβία δεν λειτουργεί σαν κράτος», ενώ άφησε αιχμές και για τη συνεργασία Βουδαπέστης-Βελιγραδίου στο προσφυγικό.
Στελέχη της κροατικής κυβέρνησης, ανοιχτά πλέον, καταγγέλλουν ότι υπάρχει άτυπη συμφωνία των υπουργείων Εσωτερικών της Σερβίας και της Ουγγαρίας να κατευθύνονται οι πρόσφυγες που εισέρχονται στη Σερβία προς τα σύνορα με την Κροατία και όχι προς την Ουγγαρία.
Επίσης, κροατικές κυβερνητικές πηγές, που επικαλούνται σερβικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι το Ζάγκρεμπ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κλείσει ερμητικά όλες τις συνοριακές διαβάσεις, εάν συνεχιστεί η εισροή προσφύγων.