Πολιτική

Διάλεξη Μητσοτάκη στο πανεπιστήμιο του Τόκιο: Η Ελλάδα απέχει ένα βήμα από την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας

«Η ιστορία της σημερινής Ελλάδας είναι πράγματι μια ιστορία δυναμικού οικονομικού μετασχηματισμού» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διάλεξή του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο πανεπιστήμιο του Τόκιο, που διοργάνωσε η σχολή Δημόσιας Πολιτικής για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα όσα έχουν γίνει σε οικονομικό επίπεδο στη χώρα μας. «Οι επιχειρήσεις μας έχουν αναπτυχθεί έχοντας αυτοπεποίθηση και δυναμισμό κι αυτό ακριβώς είπα σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματικούς οργανισμούς και επενδυτές στην Ιαπωνία, όταν τους συνάντησα χθες και νωρίτερα σήμερα» ανέφερε.

Μιλώντας σε πανεπιστημιακό ακροατήριο, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όταν εξελέγη, είχε ήδη καταστήσει σαφές το όραμά του στον ελληνικό λαό. «Τους είπα ότι ήθελα να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη στη χώρα, να βάλω τη χώρα σε τροχιά υψηλότερης ανάπτυξης, να επαναφέρω τη μακροοικονομική σταθερότητα, αλλά κυρίως να γίνω ο Πρωθυπουργός που θα απελευθερώσει τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να γίνει ένας αξιόπιστος ευρωπαϊκός και διεθνής εταίρος με μια ενεργητική προσέγγιση στην προσπάθεια διαμόρφωσης των εξελίξεων στην περιοχή μας».

«Πιστεύω ότι αυτά τα 3,5 χρόνια έχουμε επιτύχει σε πολλούς από αυτούς τους στόχους. Η Ελλάδα σήμερα απέχει μόνο ένα βήμα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι θα «ξεκλειδώσει» σημαντικές νέες δεξαμενές κεφαλαίων που μπορούν να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία», ανέφερε.

Έμφαση στην αύξηση μισθών

Τα πρώτα τέσσερα χρόνια, είπε ο πρωθυπουργός, δόθηκε έμφαση στη μείωση φόρων. «Τα επόμενα τέσσερα χρόνια -εφόσον ο λαός μάς εμπιστευτεί ξανά- θα επικεντρωθούν στην αύξηση των μισθών». 

Για το σκοπό αυτό, θα υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές για να αποκτήσουν κίνητρα οι επιχειρήσεις για να κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στην Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «δύσκολο γείτονα».

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε, να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία και ότι δεν θα υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε λοιπόν έναν πρόσθετο λόγο για να είμαστε πολύ υποστηρικτικοί προς την Ουκρανία στη μάχη που δίνει για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και κυρίαρχο έθνος» είπε.

«Ιστορίες αλλαγής σελίδας μπορούν πράγματι να συμβούν. Υπάρχουν ορισμένες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε σταθερή και ικανή ηγεσία, αλλά χρειάζεται επίσης η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση» ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική