Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, καθώς οι ΗΠΑ και το NATO επανεξετάζουν τη στρατηγική αποχώρής τους από το Αφγανιστάν υπό το πρίσμα των πρόσφατων στρατιωτικών επιτυχιών των Ταλιμπάν.
Σε διατήρηση των δυνάμεων που διαθέτουν στο Αφγανιστάν στα σημερινά επίπεδα προσανατολίζονται η Γερμανία, η Τουρκία και η Ιταλία, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι του NATO, στον απόηχο της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών να αναβάλουν τουλάχιστον έως το 2017 την απόσυρση των στρατευμάτων τους από τη μεσανατολική χώρα.
«Αρκετοί από τους μεγαλύτερους συνδρομητές [στρατιωτών] μας έχουν ήδη μεταφέρει πως θα διατηρήσουν την παρούσα στάση τους», δήλωσε στο Reuters ο διοικητής της Συμμαχίας στην Ευρώπη, αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλαβ.
Ο κ. Μπρίντλαβ αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, όμως ένας δεύτερος αξιωματούχος του NATO διευκρίνισε πως η σχετική δέσμευση έχει γίνει από το Βερολίνο, τη Ρώμη και την Άγκυρα. Οι ΗΠΑ διαθέτουν σχεδόν 10.000 άνδρες στο Αφγανιστάν, η Γερμανία περίπου 850, η Ιταλία περίπου 760 και η Τουρκία περίπου 500.
Η απόφαση της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της να διατηρήσουν ισχυρή στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν, 14 χρόνια μετά την εισβολή που ανέτρεψε τους Ταλιμπάν, έρχεται υπό τη σκιά σειράς στρατιωτικών επιτυχιών των ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίοι στις αρχές Οκτωβρίου κατέλαβαν αιφνιδιαστικά την στρατηγικής σημασίας πόλη Κουντούζ, στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Παρά το γεγονός ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακατέλαβαν την πόλη μετά από πολυήμερη μάχη, το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν κατόρθωσαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους μια επαρχιακή πρωτεύουσα για πρώτη φορά από το 2001 υπογράμμισε τις αδυναμίες των αφγανικών στρατευμάτων αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης των Συμμαχικών δυνάμεων.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σχεδίαζε αρχικά την απόσυρση των αμερικανών στρατιωτών – με εξαίρεση μια μικρή δύναμη που θα έδρευε στην πρεσβεία στην Καμπούλ – έως το τέλος του θητείας του, το 2016. Ωστόσο, υπό το βάρος των επιτυχιών των Ταλιμπάν, ο κ. Ομπάμα αναθεώρησε τη στάση του και αποφάσισε να διατηρήσει τη νυν δύναμη των 9.800 ανδρών και το 2016, με την σταδιακή αποχώρηση να προγραμματίζεται πλέον για το 2017.
Οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να συγκροτήσουν, να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, που αριθμούν περίπου 350.000 άνδρες.