Πολιτική

Die Welt: Από τον Μητσοτάκη στη Σάνα Μαρίν – Η επάνοδος της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη

Για μία εντυπωσιακή επιστροφή των λαϊκών κομμάτων της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη μιλά η γερμανική εφημερίδα Die Welt η οποία σε εκτενές αφιέρωμά της επισημαίνει ότι τελικώς όπως φάνηκε τα τελευταία χρόνια η αναμενόμενη επέλαση των λαϊκιστών δεν ήρθε.

Στο κείμενό της η Welt αναφέρει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της επανόδου της Κεντροδεξιάς, τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Φινλανδή ομόλογό του, Σάνα Μαρίν, και τον επικεφαλής της ισπανικής Κεντροδεξιάς, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η άνοδος των λαϊκίστικων κομμάτων στην Ευρώπη φαινόταν ασταμάτητη. Ωστόσο, πρόσφατα, τα παραδοσιακά κόμματα – Κεντροδεξιά και Σοσιαλδημοκρατία – δείχνουν μία εντυπωσιακά καλή απόδοση. Το πανευρωπαϊκό «αντίο» στους Συντηρητικούς και τους Σοσιαλδημοκράτες ήταν πρόωρο, σχολιάζει η εφημερίδα «Die Welt».

Οι δημοσκοπήσεις για τις φετινές επερχόμενες εκλογές επιβεβαιώνουν την τάση. Σε μία μόνο χώρα, η τάση είναι αντίστροφη, όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα.

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, θα διεξαχθούν εκλογές το φθινόπωρο. Τα δύο παραδοσιακά κόμματα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους: η ισπανική Κεντροδεξιά, με επικεφαλής τον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 31%, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSOE) με ποσοστό 25%. Στο μεταξύ, το ακροδεξιό κόμμα «Vox», το οποίο ιδρύθηκε μόλις το 2013 και στη συνέχεια σημείωσε συνεχή άνοδο, σταμάτησε να ενισχύεται. Το 2019, το εν λόγω κόμμα ανήλθε στο 15% και αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στο ίδιο επίπεδο.

Πριν από τους Ισπανούς όμως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Die Welt», οι Έλληνες θα κληθούν στις κάλπες, όπου όλα δείχνουν εκλογική νίκη της συντηρητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται πως η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές του 2019 με ποσοστό 39,85% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος συγκέντρωσε 31,53% των ψήφων. Ωστόσο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στην τελευταία στροφή πριν από τις κάλπες η κυβερνώσα παράταξη εμφανίζει ποσοστά της τάξεως άνω του 30% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην ζώνη πάνω από το 20%.

Η Σάνα Μαρίν στη Φινλανδία

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, χρησιμοποίησε τον όρο «Sisu» στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά τη, μία λέξη που μπορεί να μεταφραστεί ως «δύναμη» ή «αντοχή». Καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και υπό την ρωσική απειλή, η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να αγωνιστεί για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά από δεκαετίες ουδετερότητας, όπως τόνισε. Άλλωστε περισσότεροι από τους μισούς Φινλανδούς υποστηρίζουν τώρα την προσχώρηση της χώρας τους στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Στις 2 Απριλίου, η Φινλανδία θα είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε που θα εκλέξει νέα βουλή και η Μαρίν θέλει να υπερασπιστεί τη θέση της ακολουθώντας μία σκληρή στάση απέναντι στη ρωσική απειλή.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της χώρας αποσπούσε το 19% των ψήφων στις δημοσκοπήσεις ενώ το Συντηρητικό Κόμμα παρέμενε η ισχυρότερη δύναμη με 25%. Επιπλέον, το κόμμα της Μαρίν διατηρεί μία άτεγκτη στάση έναντι του Κρεμλίνου θέτοντας, όπως επισημαίνει, ως απόλυτη προτεραιότητα, το θέμα της ασφάλειας της χώρας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το εθνικιστικό κόμμα «True Finns» δεν τα πάει καλά σύμφωνα με τη Welt.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική