Τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους έχουν εμφανώς αλλάξει, αν και προχωρούν πολύ αργα. Η χώρα τελικά θα πάρει τα χρήματα, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ το έχει ήδη αποφασίσει, όμως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει πριν από τον Ιούνιο ή Ιούλιο, ενώ μέχρι τότε οι Ελληνες θα πρέπει να στραφούν στην ΕΚΤ, ώστε να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ρευστότητα, που θα απομακρύνει το ενδεχόμενο ενός Grexit. Επιπλέον, το μεγάλο πρόβλημα που καλούνται οι ευρωπαίοι ηγέτες τώρα να λύσουν είναι το πώς θα παρουσιαστεί η νέα συμφωνία στα κοινοβούλια των χωρών τους, ώστε να μην καταψηφιστεί.
Αυτές είναι οι βασικές παράμετροι εκτενούς άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, που αναφέρεται αναλυτικά στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά την ομολογουμένη, αν και εξαιρετικά αργή, πρόοδο της Αθήνας.
Ακόμα κι αν η συμφωνία αργήσει, τα χρήματα για τους Έλληνες πρέπει να θεωρούνται σίγουρα, σημειώνει η Die Welt, που επισημαίνει πως για να πάρουν τα χρήματα οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όσες θέλουν, όμως λιγότερες από όσες ζητά το Βερολίνο: «Με άλλα λόγια: Αν η Αθήνα δεν κατορθώσει και πάλι να κάνει «ανοικτά και δημόσια κάποια χονδροειδή βλακεία», τότε θα λάβει τα χρήματα από την Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος το έχει αποφασίσει, ίσως και κόντρα στην άποψη του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε».
Η Ευρώπη – και ιδιαίτερα η καγκελάριος – δε θέλουν να ρισκάρουν δείχνοντας την έξοδο στους Έλληνες, κι αυτό είναι κατανοητό. Φοβούνται ότι μία έξοδος θα αποτελούσε ένα ορατό σύμβολο της αναστρεψιμότητας του ευρώ. Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους του κοινού νομίσματος, γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Συνεπώς ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε τελικά σε αυτό το σημείο δίκιο: τη σωτηρία της Ελλάδας δεν έχουν στα χέρια τους ούτε ο Σόιμπλε ούτε οι λοιποί υπουργοί του Εurogroup, αλλά η Αγκελα Μέρκελ και η ΕΚΤ.
«Ωστόσο, εξ’ αιτίας των προαναφερθέντων πολιτικών δυσκολιών θα είναι αδύνατη μια εκταμίευση πριν τον Ιούνιο ή ακόμα και τον Ιούλιο. Έτσι η Αθήνα δεν μπορεί να υπολογίζει σε αυτά τα χρήματα για την κάλυψη των πιο άμεσων υποχρεώσεών της.
Για άλλη μια φορά, λοιπόν, η ΕΚΤ πρέπει να δώσει λύση εκεί που οι πολιτικοί έχουν αποτύχει», τονίζει το δημοσίευμα.
Το μεγάλο πρόβλημα τώρα, επισημαίνει η εφημερίδα, είναι πώς θα παρουσιαστεί η όποια νέα συμφωνία στη διεθνή σκηνή. Κι αυτό γιατί η νέα συμφωνία πρέπει να έχει μια μορφή που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από το δύσπιστο γερμανικό κοινοβούλιο και όχι μόνο. Γερμανοί, Ολλανδοί και Φινλανδοί θεωρούνται οι πιο δύσπιστοι από τους Ευρωπαίους για νέα βοήθεια υπέρ της Ελλάδας, αλλά, όπως επισημαίνει η Die Welt, η συμφωνία θα πρέπει να έχει και την «έγκριση» τουλάχιστον από τη μετριοπαθή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.