«Ευελπιστούμε ότι οι επαφές θα οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας
Έξι ώρες διήρκεσε ο 62ος γύρος των άτυπων, μη δεσμευτικών συζητήσεων της Ελλάδας με την Τουρκία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η σημερινή συνάντηση στο σχήμα 3+3 (τρεις Έλληνες διπλωμάτες συζητούσαν ατύπως με τρία υπηρεσιακά στελέχη της τουρκικής διπλωματίας) έγινε στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
«Η Ελλάδα προσέρχεται στις επαφές αυτές με καλή πίστη. Ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσουν στην εξεύρεση κοινού εδάφους για την επίλυση της μόνης διμερούς διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. Δηλαδή την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» επισήμανε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάντ αλ Μαλικι.
Αναφερόμενος στη ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας με την οποία η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο στο πλαίσιο της δημιουργίας του υποθαλάσσιου αγωγού Euro Asia Interconnector, ο Νίκος Δένδιας παρατήρησε ότι «μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, όσον αφορά την Ελλάδα, θα απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, δια της διπλωματικής οδού», σχετικά με τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι για το έργο χρειάζεται η άδεια του καθεστώτος Ερντογάν επειδή αφορά περιοχή τουρκικής, δήθεν, υφαλοκρηπίδας.
Από αριστερά προς τα δεξιά: Ιφιγένεια Καναρά, Τσγατάι Ερτσίγες, Σεντάτ Ονάλ, Μπαρίς Καλκαβάν, Αλέξανδρος Κουγιού, Παύλος Αποστολίδης
Στη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα απεικονίζονται στο μέσο του τραπεζιού οι επικεφαλής της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας Παύλος Αποστολίδης και Σεντάτ Ονάλ. Εξ ευωνύμων του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας φαίνεται με ένα ελαφρύ μειδίαμα ο Μπαρίς Καλκαβάν, έχοντας μπροστά του δύο κλειστά ντοσιέ και ένα μπλοκ σημειώσεων. Εκ δεξιών του Παύλου Αποστολίδη διακρίνεται ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού, έχοντας μπροστά του ένα μπλοk σημειώσεων και έναν φάκελλο με έγγραφα για χρήση στις άτυπες συνομιλίες.