Οικονομία

Διεθνή ΜΜΕ: “Ο πανικός επιστρέφει λόγω της Ελλάδας…”

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZX Με αυστηρό ύφος και έντονο προβληματισμό εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα διεθνή ΜΜΕ, που πλέον ασκούν σκληρή κριτική τόσο στην αντιπολίτευση, λόγω της ρητορικής της, όσο και στην κυβέρνηση. Κοινός τόπος των αρθρογράφων των ευρωπαϊκών μίντια είναι η παραδοχή πως η πολιτική – και κατά συνέπεια η οικονομική – αναταραχή θα έχει αναπόφευκτα και ανάλογες επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και δη στις πλέον αδύναμες χώρες που ακόμα παλεύουν να ορθοποδήσουν.

Ενδεικτικό το άρθρο του Forbes με τίτλο: “Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η αχίλλειος πτέρνα της Ευρωζώνης”! Στο κείμενο ο αρθρογράφος του περιοδικού τονίζει ότι  η δήλωση Σαμαρά πως θα βγει η χώρα από το πρόγραμμα διάσωσης ήταν ευσεβής πόθος για δόξα, στην πραγματικότητα όμως δεν ήταν παρά μια τραγωδία για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και συμπληρώνει πως “το παλιό πολυετές πρόβλημα, η Ελλάδα, έρχεται και πάλι στο προσκήνιο”.  

Το άρθρο αναφέρει επίσης πως η Ελλάδα δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους της με αποτέλεσμα να υπάρξει δίμηνη παράταση του Μνημονίου κυρίως γιατί οι Ευρωπαίοι, η ελίτ της Ευρωζώνης, είναι τρομοκρατημένη από το τι μπορεί να συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Και καταλήγει το Forbes: “Για άλλη μια φορά ένα έθνος που δεν έπρεπε ποτέ να του να μπει στην Ευρωζώνη… ή (που θα ‘πρεπε) να την έχει εγκαταλείψει από το 2010… ανταμείβεται και πάλι για την αποτυχία να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, ενώ του δίδεται περισσότερος χρόνος για να συμμορφωθεί”.

Ανάλογα σκληρή γλώσσα μετέρχεται και η Wall Street Journal η οποία δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση άρθρο με τίτλο: “Ο Σαμαράς θέλει να τρομάξει τους Έλληνες αντί να προσπαθήσει να τους πείσει”. Το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι αγορές την περασμένη εβδομάδα πήραν πολύ μεγάλη κρυάδα μετά την απόφαση για προεδρικές εκλογές γεγονός που πυροδότησε φόβους και ανασφάλεια. Αυτός ο πανικός για τη δημοκρατία είναι διδακτικός. Η ψήφος για την εθιμοτυπική θέση του Προέδρου θα αποτελέσει κρας τεστ για την κυβέρνηση αλλά αν δεν βγει Πρόεδρος τότε ο Σαμαράς θα αναγκαστεί να κηρύξει πρόωρες εκλογές».

Στο άρθρο γίνεται ευθέως λόγος για τέχνασμα Σαμαρά: «Η απόφαση του πρωθυπουργού να καλέσει προεδρικές εκλογές οι οποίες απειλούν έντονα την κυβέρνησή του φαίνεται να είναι ένα τέχνασμα που σκοπό έχει να εξουδετερώσει το όλο και πιο δημοφιλές κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο υπόσχεται να ανατρέψει τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις».

Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση καθώς οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν φαίνεται να πείθονται αντιθέτως τρομάζουν. Αυτή η τακτική δεν θα φέρει πολιτική σύμπνοια ούτε θα πείσει τους Ελληνες. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης και στους Έλληνες ψηφοφόρους αναφέροντας: «Πριν βιαστεί κάποιος να τους χαρακτηρίσει ασταθείς, καλύτερα να θεωρήσει αυτή την ιστορία ως προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί εάν οι πολιτικοί επιχειρήσουν να πλασάρουν τις πολιτικές στο λαό χωρίς να προσπαθήσουν να τους πείσουν πρώτα.

Από την πλευρά του ο Guardian αναφέρεται στην επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα αποδίδοντάς την στον… φόβο ενός Grexit

qddzyv8i.jpg

«O Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, πετά τη Δευτέρα στην Αθήνα εν μέσω της αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας έπειτα από την αιφνίδια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επισπεύσει τις προεδρικές εκλογές».

«Η επίσκεψη του Γάλλου πολιτικού έρχεται την ώρα που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της ριζοσπαστικής αριστεράς στη χώρα, Αλέξης Τσίπρας, εντείνει τους ισχυρισμούς του ότι η Ελλάδα υπόκειται σε μια εκστρατεία “φρενήρους κινδυνολογίας” όχι μόνο από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και από ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους, εν όψει της ψηφοφορίας αυτής της εβδομάδας, την πρώτη από τις τρεις» τονίζει ακόμη η εφημερίδα, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τις δηλώσεις Τσίπρα από Λάρισα, όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως «βρίσκεται σε εξέλιξη μία επιχείρηση τρομοκρατίας και ψεμάτων».

«Σε μια επανάληψη του δράματος που στοίχειωσε την Ελλάδα στο αποκορύφωμα της κρίσης της Ευρωζώνης το 2012, οι αγορές έχουν καταρρεύσει και το κόστος δανεισμού της χώρας εκτοξεύεται αναβιώνοντας τους φόβους της ελληνικής εξόδου -αποκαλούμενη ως Grexit- εάν κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία», συνεχίζει στο σχόλιό του ο Guardian.

Και καταλήγει τονίζοντας πως ο Μοσκοβισί δεν θα συναντηθεί με τον Τσίπρα, κάτι που, όπως γράφει, «οι συνεργάτες του Τσίπρα χαρακτηρίζουν ως απίστευτο σνομπάρισμα».

Την ίδια ώρα την άποψη ότι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως «αποδιοπομπαίος τράγος» εκφράζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Financial Times Τζον Ντίζαρντ, ο οποίος χαρακτηρίζει «διασκεδαστικές» τις πολιτικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρθρογράφος προειδοποιεί ότι το ελληνικό πρόβλημα θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από μεγαλύτερα προβλήματα του ενιαίου νομίσματος, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «τα συστημικά κόμματα σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες από διαδηλώσεις στην Ελλάδα για να αποκρούσουν τους λαϊκιστές αμφισβητίες τους. Παράλληλα, αν δουν την Ελλάδα να τιμωρείται από τους Γερμανούς ψηφοφόρους, τότε ίσως και να συμφωνήσουν με την αγορά κρατικών ομολόγων στην οποία ελπίζει η ΕΚΤ».

Ωστόσο, αναφέρει ότι «μια θυελλώδης ελληνική έξοδος από το ευρώ δεν θα αποτελούσε συστημικό κίνδυνο για την επιβίωση της ευρωζώνης σήμερα, όπως το 2011 και το 2012».

fttt.jpg

Από μια άλλη σκοπιά εξετάζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα άρθρο των NY Times, σημειώνοντας τώρα πως “η Ελλάδα απέχει αρκετά βήματα ακόμη από το χάος”.

Ο γνωστός αναλυτής του Reuters, Hugo Dixon, αναφέρει μεν πως η Ελλάδα έχει μπει σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτή με τη σειρά της να οδηγήσει στο ακραίο σενάριο του Grexit, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, σημειώνει, υπάρχουν και άλλα βήματα.

Το πρώτο βήμα, αναφέρει ο Dixon, είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. “Υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα ο Σαμαράς να πείσει τους απαιτούμενους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα. Επίσης, υπάρχει η μικρή πιθανότητα να αντικατασταθεί από έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό, έτσι ώστε να βρεθεί η πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου. Πάντως, αν εκλεγεί Πρόεδρος, θα είναι πιο εύκολο για την Ελλάδα να “καταπιεί” τις συνθήκες που θα προκύψουν από τις συζητήσεις με την Τρόικα και έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό του 2015 και τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Σε ανταπόδοση, η Ελλάδα θα λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος και θα μπει σε πιστωτική γραμμή. Επιπλέον ενδέχεται να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους και έτσι θα μπορέσει πιο εύκολα να βγει στις αγορές και να χρηματοδοτηθεί από μόνη της”.

Τι θα γίνει, όμως, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος; “Αν κερδίσει τις εκλογές ο Σαμαράς, τότε θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Θα προσπαθήσει να τρομάξει τους ψηφοφόρους με σκοπό να τον υποστηρίξουν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα σκιαγραφήσει τη ζοφερή εικόνα της χώρας με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είναι απίθανο να κερδίσει τις εκλογές, καθώς ο Τσίπρας έχει το προβάδισμα”.

Επομένως αναφύεται το ερώτημα: τι θα συμβεί αν αναλάβει τα ηνία ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο Dixon γράφει: “Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει το πρόγραμμά του, τότε οι προοπτικές για την Ελλάδα θα είναι ζοφερές. Οι ιδέες για διαγραφή του χρέους και αύξηση των δημοσίων δαπανών θα προκαλέσουν την έντονη αντίδραση της Τρόικα και έτσι η διαδρομή προς την πτώχευση θα γίνει πιο σύντομη. Η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να δεχθεί διαγραφή του χρέους, ούτε την απώλεια της δέσμευσης για τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρωζώνη, καθώς η χρεοκοπία της χώρας θα οδηγήσει σε ντόμινο εξελίξεων”.

Συνεπώς, καταλήγει ο κ. Dixon, ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα λυγίσει μόλις διαπιστώσει πως η Τρόικα δεν υποκύπτει. Επιπλέον, αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, καίτοι προηγείται δημοσκοπικά και ενδέχεται να κερδίσει τις εκλογές, δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνος του. Άρα θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες για να σχηματίσει κυβέρνηση και αυτές θα είναι με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Αμφότερα τα κόμματα τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, άρα δεν θα συναινούσαν σε πολιτικές που θα φόρτιζαν τα πράγματα πάνω από τον γκρεμό.

You may also like