Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα, που διοργανώθηκε στη Σαμοθράκη επ’ ευκαιρία του Οικονομικού Forum της Θράκης με πρωτοβουλία της προέδρου του, κ. Κατερίνας Καραγιάννη, οπού συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο βουλευτής Ροδόπης και πρώην Υπουργός Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο επιχειρηματίας Νίκος Δημοσθένους και ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Καθημερινή Πάσχος Μανδραβέλης.
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης τιμήθηκε ο πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank, Dr.Josef Ackermann από το Δήμαρχο του νησιού, κ. Θανάση Βίτσα, ως φίλος και δημότης της Σαμοθράκης.
Το Forum συζήτησε τρόπους ανάπτυξης του νησιού, κάτι που διεξοδικά ανέλυσε ο πολύπειρος διεθνής τραπεζίτης στην ομιλία του.
Ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης καλωσορίζοντας το Dr. J. Ackermann στην περιοχή αναφέρθηκε γενικά στην ιστορική της συνεισφορά στο πνεύμα και τον πολιτισμό, στον γεωστρατηγικό ρόλο της Θράκης, στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και ζήτησε από το διακεκριμένο επισκέπτη με το διεθνές του κύρος, τις γνώσεις και την οικουμενική του επιρροή να συμβάλει στην ανάδειξη και την ποιοτική ανάπτυξη, όχι μόνο της Σαμοθράκης, αλλά ολοκλήρου της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Ειδική αναφορά έκανε ο Θρακιώτης πολιτικός στην τιμητική παρουσία του “εθνικού”, όπως είπε, “σκηνοθέτη” Γιάννη Σμαραγδή, από τον οποίο ζήτησε να σκηνοθετήσει ταινία με τη ζωή και το έργο του Θρακιώτη μαθηματικού και “δασκάλου του Αϊνσταΐν, Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή” καθώς και στην επίσης παρούσα πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού στο Παρίσι κ. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, στην οποία πρότεινε να δραστηριοποιηθεί, ώστε να συνδεθεί το Μουσείο του Λούβρου και οι 75.000 φίλοι του, με το νησί και τη Θράκη, μέσω του αγάλματος της Νίκης, το οποίο “κοιτά με νοσταλγία προς τα νοτιοανατολικά, προς τον τόπο που γεννήθηκε, προς τη Θράκη και ιδιαίτερα τη Σαμοθράκη….”
Μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης του, που παρατίθεται αναλυτικά, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους διακεκριμένους επισκέπτες, να αποσπάσει τη θετική τους ανταπόκριση στις προτάσεις του και να συζητήσει μαζί τους τα επόμενα πρακτικά βήματα υλοποίησης, όσων έχουν συμφωνηθεί στο Forum της Θράκης.
Παρατίθεται ολοκληρωμένη η προσφώνηση του βουλευτή Ροδόπης, Ευριπίδη Στυλιανίδη, προς τον Dr. Josef Ackermann:
«Ομιλία: Η Πράξη είναι προτιμότερη από τη Θεωρία
Η Θράκη σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ήταν η αδελφή της Ευρώπης.
Εδώ λατρεύτηκε, όσο κανένας άλλος ο Διόνυσος, θεός του κρασιού, της διασκέδασης, του έρωτα και έδρασε ο Ορφέας, θεός της μουσικής και της ποίησης.
Στη Θράκη και ειδικότερα στη Μαρώνεια και τη Σαμοθράκη αναπτύχθηκαν τα Ορφικά και τα Καβείρια μυστήρια.
Εδώ λίγα μέτρα πιο πέρα, στο Ναό όπου ήταν ιέρεια, ο Βασιλιάς Φίλιππος γνώρισε και παντρεύτηκε την Ολυμπιάδα, με την οποία έκανε τον Μέγα Αλέξανδρο, τον μόνο αήττητο στρατηγό στην παγκόσμια ιστορία, τον οποίο σε όλες του τις νικηφόρες εκστρατείες ακολούθησαν οι περίφημοι Θράκες Ιππείς.
Στη Θράκη γεννήθηκαν ο Δημόκριτος, ο Λεύκιππος, ο Πρωταγόρας, κορυφαίοι φιλόσοφοι, που με τη σκέψη τους συνέβαλαν σημαντικά στην παγκόσμια διανόηση αλλά και στη θεμελίωση των θετικών επιστημών.
Από εδώ ξεκίνησε ο Θουκυδίδης, ο Πατέρας της Ιστορίας.
Στη Θράκη γεννήθηκε και ο Σπάρτακος, ο αρχηγός των ξεσηκωμένων δούλων, που διεκδίκησαν την ελευθερία τους.
Η Σαμοθράκη ήταν ο πρώτος Ευρωπαϊκός σταθμός του Αποστόλου Παύλου, του Απόστολου των Εθνών, όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά η Χριστιανική Πίστη με το Κλασικό Αρχαιοελληνικό Πνεύμα, για να συνδεθεί στη συνέχεια μαζί του στην Αθήνα, πάνω στο Βωμό του Αγνώστου Θεού, και να υιοθετήσει την Ελληνική γλώσσα ως γλώσσα στην οποία γράφτηκαν τα Ευαγγέλια της Χριστιανοσύνης.
Εδώ στη Θράκη, στη Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη, είχε την έδρα της η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το αργότερα επονομαζόμενο Βυζάντιο, το οποίο είναι το μοναδικό κράτος στην παγκόσμια ιστορία, που όχι απλά επιβίωσε, αλλά κυριάρχησε για πάνω από 1000 χρόνια χάρη στην πολιτειακή του δομή και την εξωτερική του πολιτική.
Από τη βόρεια Θράκη, τη Μολδοβλαχία, ξεκίνησε ο ξεσηκωμός του Γένους με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον Ιερό Λόχο, που οδήγησε μετά την επανάσταση του 1821 στην Συγκρότηση του νέου Ελληνικού Κράτους.
Εδώ, λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια, στην Ανδριανούπολη γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο διακεκριμένος Έλληνας μαθηματικός, που ο Άλμπερτ Αϊνστάιν αναγνώρισε ως δάσκαλο του, στην προσπάθεια να διατυπώσει τη Θεωρία της Σχετικότητας.
Τέλος εδώ στη Σαμοθράκη λίγα μέτρα πιο κάτω γεννήθηκε η “Νίκη”.
Η ΝΙΚΗ, που όλοι την ποθούν και αγωνίζονται συνεχώς να την κερδίσουν.
Η ΝΙΚΗ όμως, που έχει φτερά και συνεχώς πετά από τον έναν στον άλλον, όπως έλεγε και ο Ιών Δραγούμης, όταν υπηρετούσε ως Πρόξενος της Ελλάδας στη σκλαβωμένη τότε Αλεξανδρούπολη.
Αυτή η ΝΙΚΗ, που δεσπόζει στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και κοιτά με νοσταλγία προς τα νοτιοανατολικά, εδώ στη Θράκη, στη Σαμοθράκη την ιδιαίτερή της πατρίδα.
Τη Θράκη, ο Εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, την αποκαλεί ” Πηγή Λαών Και Χρόνων” και δεν έχει άδικο, γιατί εδώ οι εποχές δεν διαδέχονται η μία την άλλη. Συναντώνται και συνυπάρχουν μέσα στο χρόνο.
Η ιστορία συναντά και συμπληρώνει τη μυθολογία.
Ο ανατολικός μυστικισμός συναντά το δυτικό ορθολογισμό.
Η χριστιανική πίστη και αγάπη έρχεται όχι να καταλύσει, αλλά να συμπληρώσει το κλασικό ελληνικό πνεύμα.
Η οικουμενική αντίληψη συνυπάρχει με μια γνήσια εθνική συνείδηση, που διψά για ελευθερία.
Ο σκληρός αγώνας των ακριτών παλιότερα της Ελλάδας και τώρα της Ευρώπης για επιβίωση τελειώνεται από το φιλελεύθερο και δημοκρατικό πνεύμα της Ανοιχτής Κοινωνίας, που προάγει συνεχώς την δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών, γλωσσών, πολιτισμών…
Έτσι η Θράκη μεταμορφώνεται από το σύνορο της Ελλάδας με την Τουρκία, της Ευρώπης με την Ασία, της Χριστιανοσύνης με τον Ισλαμισμό, σε στέρεα γέφυρα ειρήνης, συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των πολιτισμών.
Η ΝΙΚΗ πλέον έχει νέο περιεχόμενο. Δε συμβολίζει την κυριαρχία του ενός επί του άλλου. Αποτυπώνει στη θρακιώτικη Κοινωνία τη δύναμη της Συνεννόησης, στην Οικονομία την υπεροχή της Συνεργασίας, στην Πολιτική την ηγεμονία της Δημοκρατίας, στη Ζωή την κυριαρχία της Ελευθερίας και του Αλληλοσεβασμού.
Οι σύγχρονοι Θράκες είναι οι αντιπροσωπευτικότεροι “Νέοι Έλληνες – Πολίτες του Κόσμου”, απόγονοι του πνεύματος του Δημόκριτου και της αντικειμενικότητας του Θουκυδίδη, συνεχιστές της οικουμενικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ευσυνείδητοι μαθητές του Αποστόλου των Εθνών, Παύλου, εραστές του ανυπότακτου πνεύματος του Σπάρτακου, μετέχοντες του πατριωτικού πνεύματος του Υψηλάντη, μα και θαυμαστές της σοφίας και της αντίληψης του Κ. Καραθεοδωρή, που εμπράκτως απέδειξε ότι πιστεύει όχι στον Ελληνοκεντρισμό της Διεθνούς μας Αντίληψης, αλλά στη Διεθνοποίηση της Ελληνικής μας Σκέψης.
Σ’ αυτή τη Θράκη, την πατρίδα της “Νίκης” καλωσορίζουμε σήμερα έναν από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Πολίτες του Κόσμου, που από αύριο θα είναι και επίσημα συμπολίτης μας, επίτιμος δημότης της Σαμοθράκης, τον Josef Ackermann.
Είμαι βέβαιος ότι έφτασε εδώ ακολουθώντας τα ίχνη της ΝΙΚΗΣ, την οποία τη συνάντησε στη ζωή του πολλές φορές…
Όταν με τις αποφάσεις του ως επιτυχημένος τραπεζίτης συνέβαλε στη διάχυση της ανάπτυξης και στην καταπολέμηση της διεθνούς φτώχιας…
Όταν με τις συμβουλές του βοήθησε τους σημαντικότερους ηγέτες του κόσμου να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για την Ειρήνη και τη Συνεργασία…
Όταν με τις παρεμβάσεις του συνέβαλε στην αντιμετώπιση της κρίσης, διεθνούς αλλά και Ελληνικής…
Όταν από οποιοδήποτε Διεθνή ρόλο επιρροής δεν ξέχασε ότι είναι πολίτης της Ευρώπης, που παρά τις δυσκολίες, δε σταματά να οραματίζεται την Ένωση της…
Είναι μεγάλη χαρά και ξεχωριστή τιμή για μας να καλωσορίζουμε σήμερα εδώ τον Josef Ackermann. Είναι και μοναδική όμως η ευκαιρία για την πατρίδα μας τη Θράκη να κερδίσει ένα τόσο σημαντικό φίλο και να τον εντάξει στο Πάνθεον της ιστορίας της.
Ως πολιτικός, που πιστεύει σ’ αυτή την περιοχή που λατρεύει, είμαι βέβαιος ότι ο νέος συμπατριώτης μου εύκολα και γρήγορα θα καταλάβει τη μεγάλη γεωστρατηγική αξία που έχει αυτός ο τόπος και θα συμβάλει αποτελεσματικά στο πέρασμα από τη φιλοσοφία και τη θεωρία στην έμπρακτη Ανάπτυξη και τη διεθνή Ανάδειξη της πατρίδας μας.
Η Θράκη είναι ενεργειακός κόμβος, εμπορικό σταυροδρόμι, οικολογικό πάρκο, εκπαιδευτικό κέντρο λόγω Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, η Θράκη συνδυάζει τα πάντα. Με έξυπνες κινήσεις και λίγη βοήθεια από τους διεθνείς της φίλους, μπορεί να μετεξελιχθεί σε Κινητήριος Δύναμη για την Ελληνική Οικονομία, σε Ασπίδα για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, σε Καθρέπτη για τη Σύγχρονη Δημοκρατία και τα Μειονοτικά Δικαιώματα.
Η σημερινή συνάντηση του Josef Ackermann με την ιστορία της περιοχής μας είμαι βέβαιος ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά για το μέλλον της πατρίδας μας.
Θα τον ενεργοποιήσει πρωταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο και θα τον κάνει να συναντήσει για ακόμη μια φορά τη ΝΙΚΗ, αυτή όμως τη φορά στον τόπο που γεννήθηκε, εδώ στη Θράκη, στη Σαμοθράκη που από αύριο τον δέχεται ως Δημότη της.»