Άλλη μια υπόθεση διαφθοράς που εξελίχθηκε στις ημέρες Σημίτη και ήρθε στο φως επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας φτάνει στην δικαιοσύνη έστω και με καθυστέρηση.
Σε απολογία για κακουργηματικού βαθμού αδικήματα καλεί ο ανακριτής διαφθοράς 13 κατηγορούμενους, πρώην στελέχη και υπευθύνους της Αγροτικής Τράπεζας της περιόδου 2002-2005 καθώς και βασικούς μετόχους της πτωχευμένης εταιρίας SEX FORM, για υπόθεση μη εξασφαλισμένων δανειοδοτήσεων.
Να σημειωθεί ότι η διοίκηση Δημήτρη Μηλιάκου είχε στείλει στην υπόθεση Sex form στην δικαιοσύνη και επί θητείας του δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον δάνειο, αυτά αφορούσαν προηγούμενες διοικήσεις, δηλαδή προ του Μηλιάκου.
Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια που συνέταξε ο αρμόδιος ανακριτής διαφθοράς Σωτήρης Τσουβαλάς, τα δάνεια για τα οποία καλούνται να λογοδοτήσουν οι 13 κατηγορούμενοι φθάνουν τα 134 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία χορηγήθηκαν την περίοδο 2002-2005 από την Αγροτική Τράπεζα στην επίμαχη εταιρία εσωρούχων- ενδυμάτων.
Οι κατηγορίες, που κατά περίπτωση καλούνται να αντικρούσουν ενώπιον του ανακριτή οι κατηγορούμενοι, αφορούν τα αδικήματα της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της άμεσης συνέργειας σε αυτή, καθώς της ηθικής αυτουργίας στην απιστία.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ ,πρώην μέλη του Γενικού Συμβουλίου Χορηγήσεων της Τράπεζας που ενέκριναν τα δάνεια, αλλά και βασικοί μέτοχοι της εταιρείας.
Οι πιστώσεις στην εταιρία εγκρίνονταν προκειμένου να στηριχθούν επιχειρηματικές επιλογές των μετόχων της, με αγορές μετοχών της επιλογής τους.
Μόνο μέσα στο 2002 σε ενημερωτικό δελτίο της, η Sex Form ανέφερε ότι πραγματοποίησε αγορές σε 30 και πλέον εισηγμένες μετοχές της τάξης των 137 εκατομμυρίων ευρώ.
Η εταιρία κυρίως από το 2004 και μετά άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, το 2006 διαγράφηκε από τα Χρηματιστήριο και τελικά πτώχευσε το 2008.
Η υπόθεση της SEX FORM ανήκει στην ευρύτερη δικογραφία που είχε σχηματιστεί το 2015 για δεκάδες επισφαλείς δανειοδοτήσεις της Αγροτικής τράπεζας, με βάση πόρισμα του τότε υπουργού Καταπόλεμησης της Διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη το οποίο προσδιόριζε την ζημιά του ιδρύματος για το διάστημα 2000-2012 , σε 5 δις ευρώ.
Η Sex Form, η χρηματιστηριακή φούσκα και τα παράνομα τραπεζικά δάνεια που χορηγήθηκαν επι ημερών ΠΑΣΟΚ
Μια ακόμη κληρονομία των μετοχοδανείων από την περίοδο της τεχνητούς χρηματιστηριακής ανόδου είναι και η περίπτωση της Sexform.
Πιο συγκεκριμένα, ανασύρεται εκ νέου η υπόθεση αυτή, ενώ τα στοιχεία έχουν ως εξης:
– Τα δάνεια ύψους περίπου 67 εκατ (61,6 εκατ για μετοχοδάνεια προς τον Παπαδόπουλο και 4,6 εκατ προς την εταιρία Sexform) εγκρίθηκαν τη περίοδο 2002-2003
– Η διοίκηση Μηλιάκου έχοντας να διαχειριστεί υφιστάμενες οφειλές 67 εκατ,
α) δεν ενέκρινε καμία αύξηση των πιστοδοτήσεων,
β) διέταξε τη διενέργεια εσωτερικού ελέγχου από την αρμόδια εσωτερική υπηρεσία το πόρισμα της οποίας εστάλη στη δικαιοσύνη,
γ)διενέργησε ελέγχους (που δυστυχώς δεν είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν) ενισχύοντας τις εξασφαλίσεις με εγγραφή υποθηκών σε ακίνητα, και
δ) απέρριψε αιτήματα απελευθέρωσης ενεχυριασμένων μετοχών
Η Διοίκηση Μηλιακου ενώ έστειλε στη δικαιοσύνη το πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου της τράπεζας, φαίνεται ότι υπόθεση ετέθη στο αρχείο το 2006.
Το παράδοξο της ιστορίας είναι ότι σήμερα ανασύρεται η εν λόγω υπόθεση χωρίς να εμπλέκονται οι διοικήσεις π.χ. του Π . Λάμπρου που αποκλειστικά ενέκριναν και γιγάντωσαν τον δανεισμό προς την Sexform και τους μετόχους της.
Υπενθυμίζεται ότι ενώ οι ευθύνες για το συγκεκριμένο σκάνδαλο βαραίνουν συγκεκριμένα πράσινα τραπεζικά στελέχη, στο παρελθόν υπήρξε συντονισμένο σχέδιο μεταβίβασης ευθυνών και ενώ η Διοίκηση Μηλιάκου ήταν εκείνη που είχε στείλει την υπόθεση στη δικαιοσύνη και είχε βάλει φρένο στο πάρτυ, δέχθηκε λάσπη από συγκεκριμένα πολιτιοικονονομικόδημοσιογραφικά κέντρα.
Για την συγκεκριμένη απόπειρα στοχοποίησης ο πρώην διοικητής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΕ Δημήτρης Μηλιάκος είχε εκδόσει τότε επιστολή στην οποία τόνιζε τα εξής:
“Διετέλεσα Διοικητής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) από τα τέλη Απριλίου του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2009.
Η δανειοδότηση της εταιρείας «SEX FORM» άρχεται το έτος 2002 και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του έτους 2003.
Η νέα Διοίκηση της Τράπεζας, με την ανάληψη των καθηκόντων της ζήτησε και έλαβε ενημέρωση για τα Δάνεια που παρακολουθούνταν από τη Διεύθυνση Μεγάλων Πελάτων, όπως και το επίδικο.
Κατ’ εντολή της εντολή διενεργήθηκε έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων (νομικών και φυσικών) τα οποία ενέχονταν στις υπό κρίση δανειοδοτήσεις είτε ως πρωτοφειλέτες είτε ως εγγυητές και ελήφθησαν εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Τον Δεκέμβριο του 2004 η Τράπεζα προχώρησε σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών της εν λόγω επιχείρησης, παρέχοντας κατά τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα στην εταιρεία να εξοφλήσει το χρέος της έναντι αυτής.
Παράλληλα διετάχθη η διενέργεια εσωτερικού ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες των προσώπων που εμπλέκονταν στην εν λόγω δανειοδότηση.
Το πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της ΑΤΕ ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2005.
Τον ίδιο μήνα, ήτοι τον Οκτώβριο του 2005, η Τράπεζα προχώρησε σε καταγγελία της συμβάσεως ρύθμισης των δανείων και στην έκδοση διαταγής πληρωμής.
Από τα ως άνω αναφερόμενα, τα οποία αποτυπώνονται στο πόρισμα της Τράπεζα της Ελλάδος, καθίσταται σαφές ότι με την ιδιότητα του Διοικητή της ΑΤΕ προέβην άμεσα σε ενέργειες καταλυτικής φύσεως για την προάσπιση των συμφερόντων και της περιουσίας της Τράπεζας. Ουδεμία δε συμμετοχή είχα στην εν λόγω δανειοδότηση.
Ουδένα ευρώ έλαβε η εταιρεία «SEX FORM» από την ΑΤΕ κατά της διάρκεια της θητείας μου.”