Όπως αναφέρεται σε κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, άτομα που διαμένουν παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος θα πρέπει να υπάγονται στην ευρωπαϊκή οδηγία επαναπροώθησης…
Μετανάστες που συλλαμβάνονται ενώ κινούνται παράνομα μέσα στη Ζώνη Σένγκεν δεν θα πρέπει να φυλακίζονται μόνο για αυτό το λόγο, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, άτομα που διαμένουν παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος θα πρέπει να υπάγονται στην ευρωπαϊκή οδηγία επαναπροώθησης, η οποία κανονικά δίνει στον κάθε παράτυπο μετανάστη χρονικό περιθώριο 30 ημερών ώστε να αποχωρήσει οικειοθελώς.
Σε περίπτωση που δεν το πράξει, οι Αρχές έχουν το δικαίωμα να τον απομακρύνουν χρησιμοποιώντας τις λιγότερο βίαιες πρακτικές.
Δυνατότητα φυλάκισης, σημειώνει το Δικαστήριο, δίνεται μόνο εάν υπάρχει εύλογη ανησυχία ότι ο εν λόγω μετανάστης θα προσπαθήσει να διαφύγει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κράτηση δεν μπορεί να υπερβεί σε διάρκεια τους 18 μήνες.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πηγάζει από την καταγγελία της Σελίνα Αφούμ, μετανάστριας από την Γκάνα, η οποία συνελήφθη το 2013 από τη γαλλική Αστυνομία στην είσοδο της υποθαλάσσιας σήραγγας της Μάγχης, ενώ προσπαθούσε να φτάσει με λεωφορείο στο Λονδίνο χρησιμοποιώντας πλαστά βελγικά έγγραφα.
Το Δικαστήριο τονίζει ότι η κ. Αφούμ δεν πρέπει να φυλακιστεί «μόνο επειδή μπήκε παράνομα στη γαλλική επικράτεια», καθώς θα πρέπει πρώτα να υπαχθεί στη διαδικασία επαναπροώθησης. «Οι γαλλικές Αρχές δεν έχουν καν αρχίσει τη διαδικασία», τονίζεται στη δικαστική απόφαση.
Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν όχι μόνο για άτομα που συλλαμβάνονται ενώ βρίσκονται στη Ζώνη Σένγκεν, αλλά και σε άτομα που εντοπίζονται ενώ προσπαθούν να την εγκαταλείψουν.
Ολόκληρη η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ΕΔΩ