Ελλάδα

Δικηγόροι εναντίον δικηγόρων για την αποχή διαρκείας

dikastirio-diki-708.jpg?itok=-kzJ5aoN

Δώδεκα δικηγόροι, μια δικηγορική εταιρεία και δυο Α.Ε προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική η αποχή διαρκείας των δικηγόρων για μια σειρά λόγων που εκθέτουν στην προσφυγή τους αλλά και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) . 

Κύριο αίτημα τους να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και η απόφαση του ΔΣΑ για αποχή διαρκείας. Στην προσφυγή τους κάνουν λόγο για αναρμοδιότητα του οργάνου που έλαβε την απόφαση για την αποχή αφού όπως λένε αρμόδιο όργανο για τη λήψη αποφάσεων αποχής διαρκείας δεν είναι η Ολομέλεια ή το  Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, αλλά μονό  η γενική συνέλευση των μελών του ΔΣΑ.

Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν τα αρμόδια όργανα δεν έχουν προσδιορίσει το χρόνο λήξης της απόχης, αλλά ούτε έχουν προσδιορίσει το χρόνο που θα συνέλθουν για να αποφασίσουν για την διακοπή ή την παράταση της αποχής
Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες   η αποχή διαρκείας παραβιάζει το άρθρο 20 του Συντάγματος και το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ που κατοχυρώνουν την δικαστική προστασία των πολιτών ενώ παραβιάζεται και το άρθρο 5 του Συντάγματος, καθώς περιορίζεται υπέρμετρα η επαγγελματική ελευθερία του δικηγόρου που ασκεί ελεύθερο επάγγελμα.

Ομως και το άρθρο 4 του Συντάγματος παραβιάζεται αφού δημιουργούνται ανισότητες μεταξύ των εμμίσθων δικηγόρων και των δικηγόρων που ασκούν μαχόμενοι ελεύθερη δικηγορία και διατηρούν γραφεία.
Και αυτό γιατί έμμισθοι από την αποχή διαρκείας δεν έχουν καμία απολύτως οικονομική ή ηθική συνέπεια, ενώ οι ελεύθεροι δικηγόροι πένονται και καλύπτουν κατά την διάρκεια της αποχής μόνη τους τα έξοδα τους, αλλά και των οικογενειών τους.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται στην προσφυγή ότι κατά το δημοψήφισμα που έγινε η  πλειοψηφία των δικηγόρων του ΔΣΑ  όχι μόνο δεν αποφάσισε αποχή διαρκείας, αλλά αντίθετα ήταν μειοψηφία το ποσοστό αποχής διαρκείας. 

Ειδικότερα, υπογραμμίζουν ότι στο ΔΣΑ ψήφισαν 10.114 δικηγόροι. Εξ αυτών αυτοί που ψήφισαν αποχή διαρκείας ήταν 4.578 (45,26%), ενώ αυτοί που ψήφισαν υπέρ καμίας αποχής ή στοχευμένης αποχής  ήταν 4.697 (46,44%).
 

You may also like

More in Ελλάδα